Autatko miestä mäessä…

… vai jäätkö itsekin mäen alle? Näin opettaja kysyi aina joskus lukiossa joltain, kun joku toinen ei ollut osannut vastata. Tämä sama kysymys kuvaa mielestäni suomalaista maahanmuuttokeskustelua.

Suomi on rikki sillä tavalla, että täällä ei ole riittävän kova kilpailu. Kuvitellaan, että kun työpaikat vähenevät niin ei kannata ottaa maahanmuuttajia, koska pärjätään nykyväestöllä. Totuus on kuitenkin toinen. Meillä on liikaa porukkaa, jotka jäävät suosiolla itsekin mäen alle.

Olisi upeata, jos tänne tulisi ihmisiä, jotka olisivat motivoituneita tekemään täysillä asioita. Kilpailemaan, yrittämään parhaansa, viemään Suomea eteenpäin. Tarvitsemme tekemisen meininkiä ja se tapahtuu vain sillä, että saamme uutta virtaa. Samalla tavalla vaikkapa jääkiekkojoukkue hakee vahvistuksia, jos he menestyvät heikosti.

Meidän tulisi viestittää ulospäin, että Suomi on maa, jossa on kova kilpailu ja vaatimustaso, mutta jossa oikeita asioita hyvin tehdessään voi menestyä loistavasti. Olemme olleet liian mukavuudenhaluisia, lässähtäneet paikoillemme. Tarvitsemme potkun persuksille. Tarvitsemme laadukkaita, osaavia maahanmuuttajia kirittämään meitä parhaimpaamme.

Neuvostoliitosta nähtiin se, mitä tapahtuu, jos kilpailua ei ole, kaikki on silloin huonoa. Nyt on todellinen riski, että Suomi putoaa muiden maiden kelkasta ja sitä ei pidä sallia. Siksi tarvitsemme maahanmuuttoa. Ei pidä pelätä siirtolaisia, vaan pikemminkin toivottaa osaavat ulkomaalaiset joukkoomme luomalla sellaiset edellytykset, että täällä on todellakin vaadittava tekemisen meininki ja sitten tehdä asiat niin hyvin, että pärjätään itsekin siinä mukana.

Mainokset