Juokse puhdasta vettä

Eilen (oliko se) Liviltä tuli karmaiseva dokumentti Keniasta. Siellä esim. Brittituristit lomailevat 700 eurolla viikon all-inklusive-rantakohteessa. Tuo summa pitää sisällään lennot, hotellin, ruoat ja juomat viikon ajan. Kaikkea on vaikka kuinka paljon ja kukaan ei käytä enää siellä lomakohteessa yhtään rahaa. Paikallisia auttaa tosi vähän. Nämä hotellityöntekijät tienaavat kolme euroa päivässä, jos hyvin käy. Osa ei ole saanut ollenkaan palkkaa ja heidän kaikkien asuinalue on karmea slummi. Avoviemärit, eikä puhdasta vettä, puhumattakaan sähköistä.

Samassa ohjelmassa toimittaja vieraili jossain paikassa, jossa golfkentän rakentaminen oli aiheuttanut 3 metriä korkean tiilimuurin pystyttämisen, joka esti paikallisten kyläläisten matkan vesilähteelle. Siis joku järvi oli nyt jäänyt golfkenttäalueen sisälle ja sinne ei päässyt hakemaan vettä. Niinpä kyläläiset joutuivat kävelemään kilometrin matkan mäkisessä maastossa kuusi kertaa päivässä hakemaan vettä lätäköstä, jossa oli likaista ja haisevaa vettä. Sitä joutuvat juomaan. Aina nihkeätä. Ajattelin myöhemmin, ettei toi voi olla totta. Siellä golfkentällä ruoho viheriöi, vettä riittää kasteluun ja on jos jonkinlaista järveä ja tekoallasta laitettu.

Puhdas vesi ei ole siis itsestäänselvyys. Niinpä ajattelin, kun kerran kestävyysjuoksu on suosittua Keniassa ja Etiopiassa ja heidän maratonjuoksijoiden maailmanennätykset jne. hyvät suoritukset inspiroivat ympäri maailmaa, niin olen tehnyt sellaisen päätöksen, että lahjoitan kympin jokaisesta juoksemastani kisasta jollekin organisaatiolle, joka järkkää puhdasta vettä ihmisille noissa Afrikan maissa. Kyseessä on siis hyvin pieni, mutta simppeli operaatio, jonka jokainen voi tehdä.

Joka kisasta kymppi, ei ole ns. big deal. Jos menee vaikkapa Aktia cupin osakilpailuun, johon osallistuminen maksaa kympin niin tietysti suhteessa osallistumismaksuun puhutaan paljosta eli sama summa Afrikkaan kuin Aktia-janareille, mutta toisaalta jos osallistuu satasen maksavalle maratoonille niin silloin se kymppi taas on hyvinkin pieni summa suhteessa. Tasa-arvoinen tämä järjestelmä ainakin on, koska joka startti maksaa kympin, oli se sitten kyläkisa tai suurtapahtuma ja summa on kuitenkin niin pieni, että sen voi lahjoittaa kuka vaan, eikä siitä tule mitään nokankoputtamista eli kenenkään ei tarvitse miettiä sitä lahjoittamisen kynnystä suuren summan vuoksi. Sehän on vain max kaksi tuoppia olutta tai kymmenen riviä lottoa.

Toivoisin, että ilmoittautumisjärjestelmiin tulisi suoratoiminto, että tämän kympin voisi maksaa samalla ja lähettävät sitten ne fyrkat isoina virtoina sinne järjestöille, mutta niin kauan kuin asia ei toimi näin, niin kikkailen toistaiseksi henkilökohtaisesti oman osuuteni jonkun paypalin kautta. En lähetä erikseen joka kisan kymppiä, vaan kerään muutaman tapahtuman yhteen ja sitten lähetän. As simple as that. Kyse ei ole isoista rahoista, mutta jos jokainen tekee saman niin silloin se tuntuu jo siellä jossakin.

No niin, aletaas juosta puhdasta vettä ihmisille.

Mainokset