CHL ja Hjallis

Jääkiekon Mestareiden liigan hanke on julkaistu. Nimi on mielestäni osittain huonosti valittu, sillä se houkuttelee vertaamaan futiksen Mestareiden liigaan, johon tätä uutta sarjaa ei missään tapauksessa pidä verrata. Toisaalta mikäli nimeksi olisi valittu Euroopan liiga tai joku vastaava, olisi saattanut tulla kuva, että se on vasta kakkoskilpailu ja joku olisi perustanut Mestareiden liigan sen yläpuolelle. Silti ei pitäisi verrata futikseen.

Ongelma lätkässä on se, että tausta on ihan eri kuin futiksessa. Lätkässä NHL on se sarja, johon kaikki tähtäävät ja jonne parhaat pelaajat päätyvät. Heidät viedään sinne kaiken lisäksi saludoilla, jolloin paikalliset sarjat eivät pääse kehittymään. Olisi ihan eri asia, jos esim. Granlundista olisi saatu 20-30 miljoonan siirtokorvaus (kuten futiksessa olisi tapahtunut) kuin tämä tilanne, jossa sopimuksen alaisia pelaajia ryöstetään ilmaiseksi (Raanta HIFK:sta). Nythän näet vain edelliskausien työnantajat saa jonkinlaista kasvattirahakorvausta.

Futiksessa tuollaista Euroopan ulkopuolista mahtia ei ole ollut, vaan aikoinaan pelaajat pelasivat huipulla pääasiassa omassa maassaan kunnes myöhemmin siirtoja tuli myös ulkomaille ja osasta seuroista kasvoi todellisia suurseuroja. Samalla tavalla kuin maajoukkueidenkin kanssa, myös seurajoukkuefutiksessa keskusteltiin siitä minkä maan mestari on paras joukkue ja sen vuoksi Euroopan cupia pelattiin. Kansa halusi nähdä, onko Italian, Espanjan, Englannin vai kenties Saksan mestari Euroopan paras seurajoukkue. Syntyi dynastioita, legendaarisia menestyksekkäitä joukkueita ja pikku hiljaa vuosikymmenien varrella tämä cup kehittyi nykyiseksi Mestareiden liigaksi, joka on siis kauden kohokohta, tavallisia sarjapelejä kovempia otteluita todellisia huippujoukkueita vastaan.

Lätkässä samanlaista vastakkainasettelua ei ole ikinä ollut. Ei täällä ole hirveästi kiinnostanut, miten suomalaisjoukkue pärjää vaikkapa sveitsiläisen joukkueen kanssa. Ainoa mikä on vähän kiinnostanut on vertailu sm-liiga vastaan Elitserien, mutta sieltäkään ei ole noussut esille yhtä ainoata suurseuraa, vaan pikemminkin iso joukko suhteellisen vahvoja joukkueita, joista yksikään ei sano tavalliselle Karjala-lippikselle oikeastaan yhtään mitään. Niinpä sellaista vesikielellä matsien odottamista ei ole oikein ollut näkyvissä, vaikka ruotsalaisjoukkeita olisikin kohdattu. Parhaat ruotsalaispelaajatkin ovat olleet NHL:ssä.

Ongelma on toki myös se, että matsit ruotsalaisia vastaan on koettu harjoitusotteluiksi. On ollut aivan älytöntä, että nämä nordic ja european trophyt on pelattu nopeaan tahtiin elokuussa, jolloin joukkueet eivät ole vielä olleet iskussa ja katsojien mielenkiinto on vielä jossain muissa asioissa kuin jääkiekossa. Ei, vaan niitä otteluita pitäisi alkaa pelata vasta sitten, kun sarjat ovat olleet jo hyvän aikaa käynnissä, jotta saadaan katsojien mielenkiinto heräämään ja joukkueet ovat niissä otteluissa parhaimmillaan. Ongelma on vain tässä se, että futiksessa pelataan kansallista sarjaa vain kerran viikossa kun taas lätkää pelataan harva se ilta, joten herää kysymys mihin ne ottelut mahtuvat. Ratkaisu voisi olla osittain se, että yhden maan joukkueet olisivat maksimissaan kahdessa lohkossa, jolloin tulisi myös maan sisäisiä otteluita ja ne co-brändättäisiin liigan kanssa eli yksi liigaottelu vaikkapa HIFK:n ja Kärppien välillä olisi samalla sekä liigaottelu että CHL-ottelu. Silloin kuormitusta saataisiin vähennettyä ja CHL:n profiilia ainakin kansallisesti nostetuksi. Ulkomaalaisia joukkueita vastaan pelattavat matsit mahtuvat sitten siihen väliin, kun joukkueella on tyyliin viikon tauko, mutta kyllä se silti nykyistä laajempaa rosteria vaatii. Ihannetilanne voisi olla 12 joukkueen kansallinen sarja nykyisen 14 joukkueen sijaan, jolloin otteluita ei olisi ihan niin paljon.

Lohkovaiheen jälkeen tulee jälleen ongelma sen suhteen, kuinka cup-vaihe pitäisi pelata. Kiireet eivät keväällä vähene, vaan runkosarjan jälkeen tulee pudotuspelit ja tämän jälkeen mm-kisat. En oikein ymmärrä, kuinka siihen kevääseen voidaan järkevästi saada mahdutettua CHL:n pudotuspelit, vaikka pelattaisiin futiksen säännöillä eli kaksi matsia per vaihe ja vierasmaalisääntö. Toisaalta jos CHL ratkaistaan hyvin aikaisessa vaiheessa, niin silloin ei tule ollenkaan esille se, kuka on vahvin keväällä, jolloin hyvät joukkueet ovat parhaimmillaan, eikä se olisi mikään kauden huipennus, vaan pysyisi höpöhöpösarjana.

Muutenhan CHL:ssä on järkeä, siis jos se osataan oikein rakentaa. Venäjän KHL-liiga pyrkii laajentumaan ulkomaille toimien jonkinlaisena Venäjän federaation ulkopolitiikan jatkeena, jolloin pienten kansallisten sarjojen pitää toimia yhteistyössä, jottei jäädä ihan jalkoihin. Esim. siirtosäännöissä on paljon rukkaamista ja samaten pitää pystyä pyörittämään taloudellisesti voitollisia joukkueita ja estää, että parhaat seurat siirtyisivät kansallisista liigoista pois Venäjälle. Niinpä CHL:n tapainen yhteenliittymä on tärkeä, olennaista on vain, kuinka se toteutetaan.

Kun nimenä on Champions Hockey League niin moni kysyy, miksi siellä on pysyviä jäseniä, eikä vain joka maiden sen kauden parhaat. Vastaus on se, että toimiakseen taloudellisesti sarja tarvitsee suurimmat markkina-alueet, suurimmat seurat mukaan. Lätkässä suuret eivät ole samalla tavalla suuria kuin futiksessa, vaan ilman tätä rakennetta mukanaolevat joukkueet voisivat vaihdella kausittain, eikä sarja saisi kunnollista pysyvää jalansijaa. Toinen syy on tietysti näiden seurojen oma intressi. Hehän ovat olleet perustamassa sarjaa ja omistavat sarjasta merkittävän osuuden. He ovat toimineet aktiivisesti luodakseen jotakin, joka voi laittaa hanttiin KHL:lle.

Miten Hjallis sitten liittyy tähän? No hänhän tuli julkisuuteen väittäen, ettei Everi päästä häntä mukaan CHL:ään. Aika erikoinen tilanne, Hjallis valitsi Jokereille KHL:n ja nyt kun perustetaan kilpaileva, Länsi-Euroopan hanke, jonka tarkoitus on osaltaan torjua KHL:n uhkaa niin Hjallis haluaisi siihenkin mukaan. Melkoinen kaksoisagentti.

Pakko laittaa kädet ristiin, jotta CHL onnistuisi, mutta tässä vaiheessa siinä on vielä monta selvittämätöntä asiaa ja mutkaa matkassa, myös sellaisia, joita en edes tässä maininnut. Hyvä kuitenkin, että yritetään ja ennenkaikkea aloitetaan. Kyllä me hanttiin laitetaan ja KHL ei Suomea valtaa.

Mainokset