Niskasen mitali meni huonoon heittäytymiseen

Nuori hiihtäjä, Iivo Niskanen teki tänään elämänsä suorituksen, kansainvälisen läpimurron (Toblachin kisasta ja U23 mm-kullasta huolimatta) ja (lähes) pelasti suomalaisen mieshiihdon, mutta jäi kuitenkin mitalista 0,2 sekuntia. Se on todella katkeraa.

Hän teki kaiken oikein. Oli tärkeimmällä hetkellä huippukunnossa, uskalsi lähteä liikkeelle tarpeeksi kovaa ja jaksoi maaliin saakka (toki nuorena hiihtäjänä joutui antamaan periksi mitalikolmikolle 8km jälkeen). Oikeastaan ainoa pieni virhe, mitä 15km matkalle sattui, oli huono heittäytyminen ja se maksoi tänään mitalin.

Kokeilkaapa laittaa sekkarilla aika käyntiin ja sammuttakaa se saman tien. Nopeimmat pystyvät alle kahden kymmenyksen aikoihin, mutta jos on yhtään vähemmän hereillä niin siihen kuluu heti se pari kymppää, niin lyhyt aika se on. Tuollainen aika meni taatusti siihen, että Iivo Niskanen ei saanut maaliintullessaan kunnon työntöä ja heittäytymistä, vaan tuli maaliin pystyssä jotenkin puolihuolimattomasti. Tosin kuinka hän olisi voinut tietää siinä vaiheessa muita edellä hiihtäessään, että siinä olisi mitalista kiinni. Daniel Richardsson tiesi. Hän oli kaukana Iivo Niskasesta, mutta otti puolesta matkasta lähtien koko ajan kiinni. Hänelle annettiin väliaikoja ja hän laittoi kaiken peliin. Se 10 sekkaa 2,5km ennen maalia ei riittänyt ja viimeiset 600m svenski tuli parisen sekuntia nopeammin ja heittäytyi paremmin ottaen itselleen mitalin.

Hopea on katkera hävitä pienellä marginaalilla, mutta silloin saa pronssia. Kulta on paljon pahempaa hävitä minimaalisella erolla, koska kulta on aina kulta, mutta silloinkin häviäjä saa mitalin. Kysykää vaikkapa Mietaalta. Sen sijaan pronssin häviäminen pienellä erolla on aivan hirveätä, koska silloin joutuu lähtemään kotiin tyhjin käsin. Urheilija tekee elämänsä suorituksen, häviää toiselle noin vähän, eikä saa mitään. Se on todella kauhea kohtalo, enkä haluaisi edes tietää, mitä urheilijan päässä nyt liikkuu. Toisaalta tietää tehneensä loistohiihdon, mutta toisaalta pari kymmenystä vituttaa todennäköisesti loppuelämän. Toivon todella, että siellä kisakylässä on nyt ainakin brenkkua riittävästi ja jos ei ole, niin antakaa aiwoulle Kanadan passi lainaan, niin hän voi käydä hakemassa Molsonia Canada-talosta.

Sensaatio oli lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana. Ei perkele.

p.s. Jauhojärvi ja Heikkinen saavat kyllä hävetä

Mainokset