FC Bayern ist schuldenfrei

www.fcbayern.de
http://www.fcbayern.de

Yleensä mulla on Euroopan lennoilla aina Gang/aisle paikka, mutta nyt viime maanantaina muutin online check-in vaiheessa lippuja ostaessani varaamani 7C paikan Fenster/window paikaksi 6A. Ajattelin, että jos on aurinkoinen sää, niin voisi katsoa vähän Välimeren maisemia nousuvaiheessa. Keli oli kuitenkin sateinen, joten ei siitä mitään tullut. Kun saavuimme Müncheniin, tilanne kuitenkin muuttui.

Keli oli Münchenissä pilvinen, mutta pilvet eivät olleet kovinkaan alhaalla ja Embraer kaarsi melko pitkään kaupungin yllä. Sattumalta istuin juuri vasemmalla puolella ja näin yllätykseni kun kone kaarsi vasemmalle, että Allianz Arenahan se siinä. Lensimme ihan sen vierestä. Sen jälkeen kone jatkoi eteenpäin ja lensimme historiaa kohti eli entisen kotikentän Olympiastadionin vierestä. Sekin tuli siis pitkästä aikaa nähtyä yläilmoista lähituntumasta. En toki siinä vaiheessa vielä tiennyt, mitä tapahtuu seuraavana päivänä stadioniasioita sivuten.

Viime tiistaina FC Bayern München tiedotti, että Arenan nimisponsori, müncheniläinen maailman suurin vakuutusyhtiö Allianz on ostanut FC Bayern München AG:sta 8,33% osuuden 110 miljoonan euron hintaan. Jatkossa omistusosuus on siis jäsenet eli FC Bayern München eV 75%, adidas AG 8,33%, AUDI AG 8,33%, Allianz SE 8,33%. Kuten Uli Hoeness sanoo, niin siinä on nyt AAA eli tripla-A, kun on kolme baijerilaista suuryritystä vahvoina strategisina partnereina ja osaomistajina. Itse odottelin jo tätä julkistusta vuosi sitten keväällä, joten mikään yllätys se ei ole, mutta merkittävä virstanpylväs.

FC Bayern München on erittäin kannattava yritys, joka tekee joka vuosi voittoa ja joka voi hankkia pelaajia käteisellä, ns. Festgeldkontolta kuten yleensä sanotaan. Tämä on johtanut siihen, että 2006 mm-kisoihin valmistunut Allianz Arenan rahoittamiseksi otettua lainaa on pystytty maksamaan hyvin takaisin ja se olisi ollut viimeistään viiden vuoden sisällä kokonaan maksettu. Nyt tämä Allianzin panostus tarkoittaa sitä, että halutessaan FCB voi maksaa loput lainat pois ja samalla se tarkoittaa sitä, että seura on velaton ja sillä on lisäksi 135 miljoonaa euroa pankissa (2013 tilinpäätöksen mukaan).

Monesti sanotaan, että urheiluseura ei voi olla hyvä bisnes. Niin vain Uli Hoeness ja kumppanit ovat pystyneet rakentamaan 60 luvun pikkuseurasta maailman kannattavimman ja parhaiten johdetun jalkapalloseuran, jonka taloudellinen mahti on vertaansa vailla. Mikäli UEFA finansiaalinen fair play oikeasti otetaan käyttöön, eikä jatkossa saa elää yli varojensa, niin se takaa meille jatkossa aika hyvät ajat. Menestystä pitäisi tulla, kun on varaa ja mahdollisuus satsata joukkueeseen. Se on tälläiselle 1985 alkaen joukkuetta kannattaneelle pitkän linjan fanille hieno uutinen.

Ajatelkaapa kuinka ylivoimaisia olisimme taloudellisesti, mikäli tv-rahat eivät olisi pähkinöitä, vaan FCB voisi tehdä samanlaisia tv-sopimuksia kuin FC Barcelona, Real Madrid tai Valioliigaseurat.

Tästä on hyvä jatkaa tulevaisuuteen!

Mainokset