Hyvästi Jokerit

fi.wikipedia.org
fi.wikipedia.org

Kannattamani seuran Helsingin IFK:n kausi oli tarpomista. Niinpä kauden ennen aikainen päättyminen ei nyt niin paljon harmita. Ainoa asia, mikä harmittaa on se, että joukkueeseen panostettiin ehkä vähän liiankin paljon, kaudesta ei tule taloudellisesti menestystä. Unohdetaan kuitenkin se hetkeksi ja omistetaan tämä aamu Ilmalan Jokereille.

Mennäänpä ensin ajassa kolme vuotta taaksepäin. Kaudella 2010-2011 helsinkiläiset seurat olivat molemmat kovassa nosteessa. Jukka Valtasen toimitusjohtajakaudella HIFK oli noussut taloudelliseen menestykseen ja Kari Jalonen päävalmentajanaan joukkue pelasi hyvää lätkää, seuraan oli imua ja joukkue voittikin keväällä Suomen mestaruuden. Jokerit ei halunnut jäädä pekkaa pahemmaksi, vaan hankki Pohjois-Amerikasta kovan kiekkojohtajan Jarmo Kekäläisen, jonka tarkoituksena oli laittaa koko urheilupuoli uusiksi ja pitää huoli siitä, että myös Jokerit menestyvät jatkossa erinomaisesti. Merkit olivat ilmassa, että pääkaupungin mahtiseurat tulevat dominoimaan jääkiekon sm-liigaa. Maakunnissa ajatusta pelättiin.

Mahalasku oli kuitenkin raju. Ensin floppasi IFK. Kari Jalosen lähdettyä organisaatio ei ollut kyvykäs palkkaamaan menestysvalmentajia, eikä kokoamaan hyvin balanssissa olevaa huippujoukkuetta. Jokerit sen sijaan purjehti eteenpäin kunnes… 1.9.2012 järjestetyssä European Trophy ottelussa IFK:n kapteeni Ville Peltonen ”lynkattiin” Jokeri-pelaajan toimesta muiden Jokeri-pelaajien varmistaessa teon toteuttamisen mahdollisuus. Käsky teolle oli tullut valmennuksesta. Tämän jälkeen kaikki oli sekaisin pääkaupunkiseudun jääkiekkokuvioissa. Seurojen välit olivat pilalla, kannattajien välit olivat pilalla jne. Siitä kevään 2011 reilusta kilvoittelusta ei ollut mitään jäljellä.

Urheilullisesti Jokerit eivät kuitenkaan heti flopanneet, vaan tuli NHL:n työsulku, joka toi maagisen Erik Karlssonin Ilmalaan. Muutenkin Kekäläinen oli onnistunut joukkueen kokoamisessa. Tosin joukkue ei tuntunut olevan oikein päävalmentaja Lämsän otteessa, koska vähän väliä tuli muutamien pelaajien toimesta otteita, joista riitti puhuttavaa. Kurinpitäjät ja muut olivat helisemässä ja viha Jokereita kohti nousi entisestään. Lopulta Jokereille kirjattiin kuitenkin runkosarjan voitto, mutta he floppasivat pleijareissa.

Jos Peltosen lynkkaus oli Jokeri-fiba nro 1, niin numero 2 oli sitten Jarmo Kekäläisen siirtyminen Columbus Blue Jacketsin GM:ksi. Se oli Kekäläisen unelmien täyttymys, eikä kukaan toki halunnut asettautua Keklun uran esteeksi, mutta se tuli kesken sopimuskauden ja yllätti Jokerit housut kintuissa. Ei oltu suunniteltu, mitä sitten tapahtuu, jos Kekäläinen lähtee. Kaikki oli ollut yhden kortin varassa ja katastrofi oli valmis. Julkisuuteen kerrottiin, että Kekäläinen oli jo kasannut seuraavan kauden joukkueen, mutta vaikka se osittain pitikin paikkansa niin Keklun vaikutus oli tätä suurempi. Hän oli johtaja, joka oli vastuussa urheilupuolesta. Nyt laiva jäi täysin tuuliajolle ja seuraukset olivat karmaisevat. Pahempaa oli kuitenkin tulossa.

Kesällä 2013 vedettiin varsinainen kani hatusta, kun ilmoitettiin, että Hartwall Areena on myyty Venäjälle ja Jokerit siirtyvät sm-liigasta Venäjän KHL-sarjaan. Asiasta ei oltu keskusteltu, fanien kiinnostusta siirtyä seuraamaan Venäjän liigaa ei oltu tiedusteltu. Yht’äkkiä vain ilmoitettiin uusi tilanne. Moni oli hyvin pettynyt, eikä halunnut niellä muutosta noin vain. Heille ilmoitettiin, että pulinat pois, ketään ei kiinnosta seurata otteluita SaiPaa vastaan, vaan muutos tuo huippukiekkoilua Ilmalaan. Hieman myöhemmin kesällä kerrottiin vielä, että IFK-leimainen Jere Karalahti tulee vahvistamaan Jokerit-joukkuetta. Oli siis onnistuttu virtsaamaan melko tehokkaasti yhden kesänä aikana omien kannattajien päälle.

Tuossa oli hyvin nopeassa aikakaudessa tapahtunut kolme kardinaalimunausta, jonka jälkeen viimeinen Jokerit-kausi oli enää kosmetiikkaa. He kyllä ilmoittivat voittavansa viimeisen kauden ja satsaavansa joukkueeseen hurjasti. Ilman Kekäläistä hommasta ei vain oikein tullut mitään. Monia Jokeri-kannattajiakaan ei touhu enää kiinnostunut ja muiden seurojen kannattajien keskuudessa suhtautuminen vaihteli välinpitämättömän, säälin ja inhon välillä. Koko ajan jollain tavalla vain odotettiin, koska se loppuu.

Kevään korvalla saatiin vielä erikoisia uutisia Venäjältä. Ensin talvella paljastui Sotshiin liittyvät epäselvyydet kuten korruptio, rakennusmiesten orjatyö jne. Tämän jälkeen Ukrainan tilanne muuttui hälyttäväksi ja venäläisiä sotilaita vyöryi Krimin alueelle. Suhtautuminen nyky-Venäjään muuttui hyvin nopeasti varautuneesta negatiiviseksi. Jokereiden siirtyminen Venäjän liigaan sai siis tässä talouspakotekeskustelussa uusia vivahteita. Hieman tämän jälkeen Jokereiden kausikin loppui, kun he tulivat HPK:n taholta tyrmätyiksi jo säälipleijareissa. Kaikkien aikojen kallein rosteri oli tullut totaalisen tyrmätyksi.

Helsingin IFK on mennyt kolmessa vuodessa urheilullisesti aivan kuralle, mutta Helsingin Jokerit on mennyt puolessatoista vuodessa tilanteessa, jossa se hallitsi liigaa, tilanteeseen, josse se on kadonnut liigakartalta kaikkien inhoamana seurana.

Viime vuosien tapahtumien jälkeen ei voi sanoa, että Jokereita jäisi kaipaamaan. Jatkossa pitää yrittää repiä jonkinlainen vastakkainasettelu sitten muista taisteluista kuten paikallispeleistä Buesia vastaan tai vaikkapa otteluista Oulun Kärppiä vastaan. Toki myös kaksikielinen Vaasan Sport on mukava nähdä liigassa. Jokerit valitsi tien, jolta ei ole paluuta ja voimme vain todeta hyvästi, toivottavasti emme enää tapaa.

 

Mainokset