Katainen on jossain määrin petturi

Ensinnäkin täytyy tunnustaa. Olin Kataisen valintaa vastaan kokoomuksen puoluejohtajaksi. Pidin häntä vasemmistolaisena, joten vastustin, mutta olin väärässä. Matikainen ei olisi pärjännyt lainkaan samalla tavalla. Katainen oli parasta, mitä kokoomukselle olisi voinut sattua. Hän on onnistunut tekemään puolueesta suuren ja ottamaan vaalivoiton tai saamaan kokoomuksen olemaan suurin puolue oikeastaan joka kerta. Siitä Jyrki Kataiselle vilpitön kiitos ja tunnustus.

Tämä vaalikausi on sitten ollut häneltä ja kokoomukselta surkea. Vaalitulos oli sellainen, joka teki kaikista vähän sen tuloksen panttivankeja. Oli pakko suostua älyttömään sixpackhallitukseen, joka tuntuu olevan vielä hankalammin toimintakykyinen kuin 90 luvun sateenkaari. Tuntuu, että toisin kuin 90 luvulla tässä uudessa taantumassa ei olla enää valmiita puhaltamaan yhteen hiileen ja laittamaan maan asioita kuntoon. Mukana on terroristeja, jotka tekevät hallaa toiminnallaan ja asiat menevät huonompaan suuntaan.

Toki hallitus on saanut hyviäkin uudistuksia aikaan, mutta toisaalta on tehty aivan älyttömiä detaljitason ratkaisuja, jotka ovat olleet ennen kaikkea epärohkaisevia, suorastaan masentavia, jotka ovat huonontaneet ilmapiiriä Suomessa ja johtaneet jopa verotulojen laskuun. Tuntuu, että hallitus on luullut, että ohjaamalla voidaan tehdä kaikki päätökset kansalaisten puolesta ikäänkuin sanelemalla. Lisäksi holhous on lisääntynyt, mitä kokoomusjohtoiselta hallitukselta ei olisi toivonut. Samanaikaisesti olisin toivonut paljon enemmän keskustelua ja ratkaisuja koskien tiettyjä keskeisiä isoja kysymyksiä. On käytetty liikaa juustohöylää ja liian vähän kaivinkonetta.

Tämän lisäksi täytyy puolueettomasti tarkasteltuna myöntää, että ”Siilinjärven kennedyn” sadekehä on himmennyt. Hänellä on ikään kuin jäänyt jonkinlainen ”suomalaisella työllä” levy pyörimään. Hän toistelee sitä samaa mantraa, eikä pysty uusiutumaan. Se jurppii kansalaisia. Olisin toivonut jonkinlaisia puheenvuoroja, jotka olisivat selkeästi Eurooppa-myönteisiä, eikä niin Suomi-työ keskeisiä ja muutenkin muita teemoja olisi voinut olla esillä. Ei ole mitään järkeä olla yhden asian mies.

Minusta hän on ihan väärä valinta komissaariksi. Sinne pitäisi ehdottomasti lähettää Stubb ellei Suomelle sitten irtoa sellainen komissaarin salkku, jonka asiasisältö ei ole niin Eurooppa-keskeinen. Toki Katainen tullee halutessaan valituksi Suomen komissaariksi, jos ei saa mitään helpompia tai parempia hommia Euroopasta. Toivottavasti kuitenkin politiikan parista, sillä venäläisen kaasun puolesta lobbaavia politikkoja on riittävästi. Ei minulla sinänsä Kataisen komissaarin hommia vastaan mitään ole, vaikka hän ei mielestäni olekaan riittävän eurooppalainen, kansainvälinen ja kielitaitoinen politiikko.

Miksi sitten koen Kataisen pettäneen kokoomuksen ja Suomen kansan? Syitä on kaksi: 1) kun pääministeri vaihtuu kesken hallituskauden, on aina kyse rintamakarkuruudesta ja 2) valovoimaista seuraajaa ei ole kasvatettu, jolloin kokoomus tulee todennäköisesti taantumaan pienemmäksi puolueeksi. Kritisoin aikanaan voimakkaasti sitä, että Matti Vanhanen luopui kesken hallituskauden ja nyt on sama kritiikki kohdistettava Kataiseen. Suomen systeemi on päin honkia, jos tämä on edes mahdollista. On ok luopua puolueen puheenjohtajan hommista, mutta on se jumalauta kumma, jos hallitustaivalta ei jaksa käydä loppuun vajaa vuosi ennen vaaleja. Puoluejohtaja – pääministeriys -kytkös pitää rikkoa ja tehdä niistä toisistaan riippumattomia tekijöitä. Aivan samalla tavalla, kun aikanaan Ilkka Suominen oli puoluejohtaja ja Harri Holkeri pääministeri. Toki silloin hallitus muodostettiin eri tavalla kuin nykyään, mutta nykysysteemiä pitää ehdottomasti muuttaa niin, että pääministeri ei vaihdu, jos puoluejohtaja vaihtuu. Katainen olisi halutessaan voinut työskennellä tuon muutoksen puolesta. Nyt hän lähtee lipettiin kuin mikäkin pelkuri ja se ottaa päähän.

Kaikki esillä olleet ehdokkaat tuntuvat huonoilta vaihtoehdoilta puheenjohtajaksi, joten kokoomuksen tulevaisuus ei ole kovinkaan hyvä. Vapaavuori on hyvä asiaosaaja, mutta ei kansaninnostaja ja maalaiset eivät pidä helsinkiläisyydestä. Orpo tuo mieleen Ville Itälän ajan. Hän ei jotenkin näytä ollenkaan sellaiselta valovoimaiselta tyypiltä. Virkkunen on sympaattisen oloinen nainen, mutta onko hän muka niin hyvä nainen johtamaan puoluetta vaalivoittoihin. Jotenkin se kuntauudistus varmasti hiertää kansan rivejä ja ei sada kokoomuksen laariin, jos Virkkunen on johdossa. Stubb ei ole valmis tekemään tarpeeksi duunia ja on muutenkin enemmän pr-jätkä kuin sellainen läpeensä pesunkestävä poliitikko, joka jaksaa kiertää jossain Pihtiputaalla pitämässä palopuheita. Tämä seuraajakysymys on siis valmisteltu huonosti, kun siellä ei ole kasvatettu manttelinperijää ja silti puheenjohtaja päästetään noin vain lähtemään. Kataisen olisi pitänyt vetää vielä yhdet Eduskuntavaalit (olisi tullut tappio tai voitto) ja vetäytyä sitten jättäen seuraajalleen valmiin paikan kuten Vanhanen sai silloin, kun Jäätteenmäki joutui eroamaan. Nyt tämä pelattiin huonosti.

Olen kyllä vähän pettynyt Kataiseen, ei auta mikään.

Mainokset