Alf, olen eri mieltä

Alf Rehn, kirjoitit Helsingin Sanomien -kolumnin otsikolla Suomessa on liian halpaa. Otsikko toi minulle jonkinlaisen WTF-elämyksen, joten päätin klikata kolumnin auki ja lukea. Ajattelin, että Dangerous Ideas -mies arvostettavan kekseliäällä ajattelullaan olisi keksinyt jotain mullistavaa. Valitettavasti olin väärässä.

Let’s face it Alf, Suomessa ei juurikaan ole palvelukulttuuria! Osittain se johtuu siitä, että Suomessa on perinteisesti arvostettu sitä, että kaikki tehdään itse talvisodan hengessä ja palveluiden sijaan ostetaan konkreettisia tuotteita. Mikä se sellainen mies on, joka ei osaa autonrenkaita itse vaihtaa, vaikka tunkki putoaisi päälle ja menisi henki. Puhumattakaan remonttihommista tai ruohonleikkuusta. Se on miehekästä, kun ne hommat tekee itse. Toisaalta se on myöskin sosiaalidemokratiaa, että rikkaatkin joutuvat tekemään kaiken saman mitä köyhät, joten osittain kyse on ideologiasta. Kolmanneksi täällä on aina ajateltu yksikkökatetta, eikä volyymiä. Ei mietitä kuinka saataisiin niin suuri volyymi, että toiminta olisi kannattavaa, vaan laitetaan kallis hintalappu. Kun hinta on kallis, niin tuote ei mene kaupaksi, vaikka se olisi kuinka hyvä. Tässä on selkeä koulukuntaero Amerikkaan, siellä myydään ja paljon. Niinpä itse olen sitä mieltä, että Suomessa ei ole liian halpaa, vaan liian kallista. Kohtuuhintaiset palvelut menisivät kaupaksi.

Kilpailutus on tietysti ongelma, ainakin silloin kun iso toimija laittaa monet pienet yritykset kilpailemaan hinnalla keskenään. Se vie helposti marginaalit alas, mutta vaikka ei veisikään niin silti on syytä pysähtyä pohtimaan, miksi palveluntarjoajien on vaikea tehdä rahaa. En tässä lähde nyt käsittelemään sitä, ettei osata brändätä tai osata skaalata, vaan otan vain esille sen tosiasian, että palkat ovat Suomessa liian korkeat. Jos perustyöntekijätkin ovat kalliita, niin on vaikea myydä palveluita, joista jäisi viivan alle enemmän. Toisekseen varsinkin asunnot ja ruoka ovat myös kalliita, joten suhteellisen korkeista tuloista huolimatta potentiaalisten asiakkaiden ostovoima on heikohko. Niinpä Alf, eikö nyt pitäisi miettiä pikemminkin tätä palikkaa tässä. Minun mielestäni pitäisi ja ehdotukseni on seuraava: palvelutalot sinne, missä maa on halpaa, missä hoitajien ja muun henkilökunnan asunnot ovat halpoja ja näin ollen tättärää palkat voisivat olla alhaisemmat, ihmiset tulisivat silti toimeen ja kohtuuhintaisilla palveluilla tekisi voittoa. Jee!

Mainokset