Tyhjän äänestäminen

Vaalijärjestelmässämme on virhe. Jos äänestää tyhjää, tilastoidaan se ääni hylätyksi. Tämä on aivan älytön juttu. Otetaanpa nyt Wikipedia avuksi ja puetaan sanoiksi, mitä tarkoitetaan sillä, kun äänestetään tyhjää:

Tyhjä ääni tarkoittaa äänestyksessä tai vaalissa annettua ääntä, joka ei ilmaise kannatusta yhdellekään vaihtoehdolle tai ehdokkaalle ja jota ei voida laskea kenenkään hyväksi. Tyhjän äänen antaja ei katso voivansa kannattaa yhtäkään tarjolla olevista vaihtoehdoista ja se on usein tarkoitettu protestiääneksi. Samassa tarkoituksessa on lisäksi mahdollista pidättäytyä kokonaan äänestyksestä.

Yleensä kaikissa äänestyksissä on mahdollisuus ”tyhjän” äänestämiseen. Lippuäänestyksessä tyhjä ääni annetaan yleensä jättämällä tyhjä äänestyslippu, koneäänestyksissä se edellyttää muunlaisia järjestelyitä. Esimerkiksi Suomen eduskunnassa kansanedustajilla on kolme äänestyspainiketta: ”jaa”, ”ei” ja ”tyhjää”. Joissakin maissa myös valtiollisissa vaaleissa on mahdollista äänestä vaihtoehtoa ”kaikkia vastaan”.  Ääntenlaskennassa tyhjät äänet voidaan ilmoittaa erikseen. Suomen valtiollisissa vaaleissa tyhjiä ääniä ei kuitenkaan ilmoiteta erikseen, vaan ne luetaan hylättyjen äänten joukkoon yhdessä virheellisten ja sopimattomia merkintöjä sisältäneiden äänestyslippujen kanssa.

Olen kerran joutunut omantunnon syistä äänestämään tyhjää. Tämä tapahtui vuoden 2000 Presidentinvaalien toisella kierroksella. Mietin koko kierrosten välisen ajan, kuinka tulen äänestämään. Lopulta totesin, että vaikka toivon Ahon voittoa, niin en voi omantunnon syistä äänestää Maalaisliiton ehdokasta, joten minun oli äänestettävä tyhjää. Kyseessä ei siis ollut protestiääni, vaan tilanne, jossa minulle oli mahdotonta äänestää Ahoa. En myöskään äänestänyt kaikkia vastaan, vaan pelkästään Halosta vastaan. Kun ei ollut mahdollisuutta valita ei-Halonen, niin minun oli pakko äänestää tyhjää. Se harmitti sitten, että se ääni tilastoitiin hylätyksi samaan kategoriaan akuankkahassuttelijoiden kanssa.

En ymmärrä nukkuvien puoluetta. Jos ei käy äänestämässä, ei oikein voi ottaa osaa poliittiseen debattiin. Uurnille pitää mennä ja ottaa siellä kantaa asioihin. En tiedä miksi Suomessa pantataan tyhjää äänestämisen virallista mahdollisuutta. Houkuttelisiko se mukamas väärään äänestyskäyttäytymiseen?

Joka tapauksessa asia nousee nyt esille, sillä saattaa olla, että joudun keväällä jälleen äänestämään tyhjää. Kokoomuksen puoluejohtajan vaali meni päinhelvettiä ja saimme vähän huumorivaihtoehdon pääministeriksi. Puolue ei ole myöskään millään tavalla viimeisen kymmenen vuoden aikana osoittanut pystyvänsä tai edes pyrkivänsä talouden rakenteiden merkittäviin uudistuksiin. Tilaisuuksia on ollut, mutta ei ole toimittu. Niinpä ansaitsevatko he enää luottamuksen? Uskon, että jos Vapaavuoresta olisi tullut pääministeri, hän olisi sanonut, että nyt ryhdytään hommiin ja laitetaan asioita kuntoon. Nykyjohdon aikana ei ole edes toiveita siitä. Lisäksi kun laskee mukaan surkuhupaisalla tasolla olevan poliittisen pelin taidon koko puoluejohdon ja avustajakunnan tasolta, niin tuntuu, ettei heitä voi äänestää.

Ei ole kuitenkaan vaihtoehtoja. Ei ole oikeistopuolueita. Voisin tässä tilanteessa jopa äänestää liberaaleja, vaikka siitä saattaisi tulla jotain negatiivisia seuraamuksia kuten homoliitot, mutta koska tollaisten detaljien merkitys on pieni, voisin äänestää. Mutta kun meillä ei ole liberaalipuoluettakaan. Rkp on, mutta heillä poliittinen kirjo on laidasta laitaan. Niinpä en halua äänestää rkp:täkään, sillä jos ehdokkaani ei mene läpi, niin sieltä menee sitten joku Nils Torvaldsin kaltainen sosialisti Arkadianmäelle ja sitä en kertakaikkiaan voi hyväksyä. Mitä tulee sitten henkilöihin niin jos Haglund olisi ehdolla Helsingissä, äänestäisin häntä.

En ole vielä lukinnut vastaustani ja kääntänyt selkääni kokoomukselle, mutta hyvin todennäköiseltä se vaikuttaa. Joudun siis todennäköisesti äänestämään tyhjää ja sitä ei tilastoida tyhjän äänestämiseksi, vaan luullaan, että olen ex tempore hassutellut. Piru sentään tätä systeemiä, piru sentään puoluettamme ja piru sentään politiikkojamme.

Mainokset