Palpa hämäsi pullonkerääjiä

Oletteko huomanneet, että uusissa tölkeissä ei ole enää siinä ylhäällä merkintää PANTTI – PANT 0,15€ -> -> -> -> -> ->?
Sen sijaan tilalle on tullut alemmas samankaltainen merkintä, mikä on jo aiemmin ollut pet-pulloissa ja viime aikoina joissakin kertatäyttö viini- ja olutpulloissa.
Havainnollistan asiaa Palpan sivuilta löytyvällä kuvalla

www.palpa.fi
http://www.palpa.fi

Kuinka tämä liittyy sitten pullonkerääjiin? No ensinnäkin merkintätavan muutos ei ole heille tuttu, joten niitä pantillisia tölkkejä lojuu nyt tien poskessa ja toisekseen eivät enää voi haukankatseellaan jo kaukaa katsoa, onko tölkissä pantti vai ei, joka on tietysti siinä mielessä hyvä, että ehkäpä pantittomiakin tölkkejä palautuu paremmin kauppoihin (epähuomiossa). (Itse toki olen kannattanut jo vuosia EU-panttia, jolloin kaikki tölkit olisivat pantillisia).

Itse törmäsin tähän asiaan vahingossa. Reilu kuukausi sitten juoksin lauantailenkkiä Seurasaaren selän ympäri ja huomasin Tamminiemen ja Mäntyniemen välissä muutaman sadan metrin matkalla jalkakäytävällä 4kpl tyhjiä sinisiä Light Beer -tölkkejä. Ihmettelin kuka siellä niitä on nakkaillut kadulle. Jokaisen tölkin vastaantullessa ihmettelin enemmän. Sitten mietin, että kumma, että niissä ei näy silmiini sitä pantti-merkintää. Onko Light Beer muka joku sellainen tuote, jota myytäisiin jossain Tallinnassa puolen litran tölkeissä (laivoillahan isoja tölkkejä ole muutenkaan). Ajattelin, että ehkä ne ovat jotain panimon tuotenäytteitä, joissa ei sen vuoksi ole panttia (olen joskus saanut limun tai energiajuoman, missä on ollut niin).

Kaksi viikkoa myöhemmin lenkkeilin saman reitin läpi ja nyt sellainen Light Beer tölkki oli jalkakäytävällä Kuusisaaressa. Aloin miettiä mielessäni yhtä sanaa: jumalauta. Kuka hemmetin Light Beer -nakkelija tuolla alueella liikkuu. Nythän oltiin jo kuitenkin useampi kilometri Seurasaaren tienoilta, joten reviiri laajenee. Jälleen ehkä perjantaina liikuttu ja nakattu. Näin vain yhden tölkin. Vähän ajan päästä tulin samoille tienoille, missä olin liikkunut 2 vkoa aiemmin. Jalkakäytävällä ei ollut nyt yhtään tölkkiä, mutta yksi niistä tölkeistä näkyi tien poskessa rutattuna. 100m päässä olisi ollut roskis. Ruttaaja ei ollut vaivautunut viemään sitä tölkkiä sinne.

Taas meni aikaa, ehkä viikko, jolloin kävin lähikaupassa ostamassa energiajuomaa ja viereisessä kylmäkaapissa oli Light Beeriä. Siinä luki gluteiiniton olut. Otin tölkin lähempään tarkasteluun ja huomasin, että perhana sentään, se tölkki on tosiaan muuttunut tuon Palpan panttimerkinnän osalta. Samalla huomasin muissa oluissa ja virvoitusjuomissa samaa. Näemmä kun jostain on tullut uusi erä tai uusi pakkaus tai uusi tuote, niin merkintä on erilainen.

Jouluksi juomia ostaessani huomasin saman ilmiön. Ostinkin useita sellaisia, missä pakkaus on uudenlainen. Samoin olen nähnyt samaa trendiä esim. bussipysäkkien olutmainoksissa.

Parin vuoden siirtymäajalla vanhat tölkit katoavat kokonaan, jännä nähdä, milloin pullonkerääjät hiffaavat muutoksen.

Mainokset