EsportFitness Kamppi, kestotestattu

Tänään on viimeinen päivä, jolloin EsportFitness Kamppi (entiseltä nimeltään Helsinki) on auki. Olen vuosien varrella käynyt siellä satoja ellei tuhat kertaa, joten voi sanoa, että olen kestotestannut sen. Niinpä rapoa nyt, jotta voitte verrata Larun halpissaliin ja huomenna avautuvaan Esport Bristoliin. Jossain vaiheessa laitan rapoa myös Esportin Espoon tarjonnasta.

Aikanaan kun Kampista meni Athlon konkurssiin (ilmeisesti sen vuoksi, kun linja-autoaseman monttu karkotti asiakkaat), piti miettiä missä jatkaa. Motivus otti salin hoitaakseen, joten kun olin jo aikoinaan ennen Athlonia joskus tyyliin 90 luvun lopussa käynyt Motivus Centerissä Makkaratalossa niin kävin siinä uudessa Motivuksessa muutaman kerran. Sali oli kuitenkin jotenkin menossa koko ajan alaspäin, joten tuli mieleen vaihtaa. Kävin testaamassa Ruoholahdessa SATSin ja sitten Esportin Kampissa. En muista ihan järjestystä ja sitä, että oliko tämä Esport tuossa aivan uusi juuri silloin, mutta muistan sen, että muutama muukin kaveri meni sitä testaamaan. City-lehdessä taisi olla mainos, että sinne saa liittyä ilman liittymismaksua. Yhden kerran jälkeen tein päätöksen liittyä. Syynä taisi olla mm. se, että SATSissa oli hirveän kuuma siellä, missä juoksumatot olivat. Tässä sen sijaan ne olivat ikkunan edessä ja siitä oli kiva katella ulos treenatessa. Silloin ei ollut Espoossa vielä Areenaa, joten se 400m rata ei ollut syynä salin valintaan, vaan valitsin salin puhtaasti sen ominaisuuksien ja viihtyvyyden vuoksi.

Palataan kuitenkin nykypäivään. Kerron siitä, millainen sali on nyt ja perustelen vähän sitä, miksi se on lähes optimaalinen paikka harjoitella ja kuinka tyrmistyttävää on se, että sali suljetaan. Itse luulin, että se jatkaa silti nyt kun Bristol avataan.

Pysäköinti:

Salin edessä Arkadiankadun puolella on ilmainen moottoripyöräparkki. Keväästä syksyyn on tullut jätettyä siihen. Alkon edessä on fillariteline, vaikken olekaan koskaan polkupyörällä salille mennyt. Autopaikoitus on hankalampi. Aikanaan Hulluilta päiviltä sai ostaa pysäköintilippuja, jotka olivat Forumin parkkiin voimassa iltaisin tyyliin puolivuotta. Silloin jätin parkkitaloon. Okei, myöhemminkin Esportin respasta on saanut ostaa Kampin parkkitaloon lipun, mutta se on ollut aika lyhytaikainen, eikä mielestäni kilpailukykyinen hinnaltaan, jos sitä kuitenkin viettää salilla enemmän aikaa kerrallaan ja tyyliin melkein joka ilta. Niinpä sen jälkeen kun katupysäköinnistä tuli maksullista klo 21 asti, on tullut auto yleensä jätettyä Marian sairaalan kupeeseen ja käveltyä baanaa pitkin. Ei optimaalinen ratkaisu, mutta toimii, jos ei ole kiire minnekään.

Sisäänkirjautuminen:

Sali on 5.-6. kerroksessa. Ulkona on ollut numerolukko, johon on ollut helppo tempaista koodi ja mennä ylös hissillä tai kävellen. Joku aika sitten hissi oli rikki ainakin viikon, muuten se on vuosien varrella toiminut hyvin. Ylhäällä ovi on auki ja respassa vedetään kortti viivakoodinlukijasta ja valitaan kosketusscreeniltä mihin ollaan menossa. Siitä lampsitaan sitten pukkariin. Kaikki toimii nopeasti.

Pukuhuonetilat:

Pukuhuonetilat ovat olleet toimivat ja tilavat. Kaappeja on riittävästi ja ne ovat reilun kokoisia. Ne ovat toimineet 1 euron kolikolla. Ylhäällä kaapissa on hylly hanskoille jne. tavaroille, sitten siinä on tanko, jonka kupeessa on 4 vaatekoukkua ja tangolla henkareita. Kaappiin mahtuu hyvin pitkäkin takki ja kaikki vaatteet, kengät plus jopa kaksi laukkua, sillä itse jos tulen prätkällä niin mukana on reppu, joka on täynnä muuta tavaraa (läppäri, papereita, kirjoja jne.) sekä salikamat. Ainoa ongelma on oikeastaan ollut se, että vaikka kaappeja on reilusti niin aina välillä joku jättää viereiseen kaappiin ja se ärsyttää, kun tulee häsää sitten. Kerran myös kävi niin että kaapin lukko hajosi. Sitä ei saanut auki, joten sain respasta ison jakoavaimen, jolla sain murtaa sen lukon. Aika vähän toisaalta, että kerran käynyt jotain, kun olen käynyt vuosien varrella kuitenkin lukemattomia kertoja. Hyvää pukuhuoneessa on se, että katosta tulee hyvä ilmanvaihto/puhallus, joten siellä ei ole kuuma.

Pesutilat ovat ihan jees. Niissä on muistaakseni 8 suihkua ja siellä on sauna. Peflettejä on saatavilla rullassa ja oikeastaan ainoa ongelma vuosien varrella on ollut muutaman kerran rikki ollut sauna ja joskus rikki ollut löylykauha, muuten valittamista ei ole.

Ryhmäliikuntatilat:

Ryhmäliikuntatilat ovat pääsääntöisesti 6. kerroksessa, jonne mennään rappusia. Siellä on ihan asiallinen spinning-sali, jossa on ilmastointi ja ihan hyvät pyörät. Tosin sen jälkeen kun minusta on tullut tavoitteellisempi juoksija, en ole pahemmin spinningissä käynyt, sillä ne tunnit ovat vähän huonompikuntoisemmille suunnattu. Sen lisäksi ko. kerroksessa on kaksi salia, toinen suurempi ja toinen pienempi. Pienemmässä järjestetään esim. kahvakuulaa, itse olen ollut siellä keskivartaloharjoituksissa ja suuremmassa puolestaan on isot ymäärät keräävät lajit kuten BodyAttack ja BodyPump. Salit ovat ihan siistejä, niissä on parkettilattia jne. Ainoa ongelma on se, että ne ovat hyvin kuumia. Ei ole kunnollista ilmastointia ja kesällä niistä tulee suorastaan tukalia. Muina vuodenaikoina se menettelee, mutta voisi olla viileämpääkin. 5. kerroksen myöhemmin rakennetusta joogasalista ei ole mitään kokemusta.

Vapaapainotilat:

Vapaapainohuone, jossa on myös penkit, jalkaprässi, kyykkytelineet jne. on 6. kerroksessa. Se valmistui vasta pari vuotta sitten ja on ollut hyvä lisä. Lattialla on sellainen hyvä pehmuste kauttaaltaan, joten siellä on mukava tehdä hommia. Tila ei ole kauhean suuri, mutta kun se ei ole ahdettu aivan tupaten täyteen niin se on erittäin toimiva. Olettaen toki ettei treenaajia ole liian paljon. Itse kun en treenaa ikinä ennen klo 19, niin ei ole ollut mitään ongelmia. Siellä on oikeasti kaikki mitä tarvitsee.

Kuntosalin laitteet:

5. kerros on lähes täynnä kuntosalilaitteita ja aerobisia laitteita. Kuntosalilaitteet ovat hopeanvärisellä rungolla ja vaaleanruskealla nahalla varustettuja Gym80 laitteita. Minusta ne ovat hyvin toimivia. Niissä paino laitetaan sellaisella tikulla, joka määrittelee kuinka monta levypainoa kulkee mukana. Laitteet eivät ole mitään vimpuloita ja ovat kestäneet hyvin aikaa. Kun tietää, missä mikin laite on ja mitä milläkin tehdään niin treenaaminen käy hyvin vaivattomasti ja mukavasti. Kaikki on jotenkin hyvin loogista ja selkeää.

Aerobiset laitteet:

Alunperin kaikki aerobiset laitteet olivat StarTracin kalustoa. Siellä oli cross-trainereita, steppereitä, kuntopyöriä, juoksumattoja, istumafillareita sekä niiden lisäksi tuon merkin ulkopuolelta 2kpl Concept 2 soutulaitetta. Jossain vaiheessa laitteiden määrää lisättiin, jolloin juoksumatot siirrettiin yläkertaan. Sitten kun vapaapainotila valmistui yläkertaan, alas tuli enemmän tilaa, jolloin 2 juoksumattoa palautettiin alakertaan. Viime kesänä tuli 2 uutta mattoa alakertaan, jotka olivat Precoria ja kaikki crossarit ja stepperit vaihdettiin Precoriin niin että siellä oli 3kpl cross-trainereita ja 3kpl AMT-laitteita. Nuo Precorin crossarit ja AMT:t ovat ihan hyviä korvaavaan harjoitteluun. Niissä on riittävän laajat ohjelmavaihtoehdot, mahdollisuus vaihdella sekä kulmaa että vastusta, screeni telkkarin katsomiseen, juomateline jne. Tuuletin puuttuu ja se on tuskaista kesäaikaan, talvella crossarilla ei tule liian kuuma. Muuten ainoastaan oikeastaan teline lehdelle/kirjalle puuttuu (lisävaruste Precorin mukaan)., mutta mitään muuta vikaa niissä ei ole (toisin kuin Precorin juoksumatoissa).

Juoksumatot:

Juoksumattoja on yhteensä 10kpl, mutta vanhimpien 6kpl kohdalla (jotka ovat yläkerrassa) tilanne on se, että ne ovat ihan finaalissa. Alkavat olla aika vimpuloita, ei toimi tuuletin ja toimivuus on muutenkin niin ja näin. Joku on ollut joka viikko rikki ja viime syksyn jälkeen niitä ei ole vaivauduttu edes enää huoltamaan. Loppuvaiheessa on tainnut 2kpl enää toimia.

Alakerran neljästä laitteesta Precorit ovat luvalla sanoen luokattomat. Niissä on kyllä vahva moottori (mm. korkea huippunopeus) ja rakenne varmaan sellainen, että kestää pitkään, mutta ei mistään laadukkaasta harjoittelusta niillä tule mitään. Ensinnäkin niissä ei ole tuuletinta ja tuossa paikassa on välillä todella kuuma. Toisekseen painopiste on ihan liian korkealla tai itse koko vehje on niin korkea, että vaatii vähintään 190cm juoksijan, jotta sitä voisi luontevasti käyttää. Samoin se screeni on siinä liian lähellä juoksijaa, se ikäänkuin hyökkää suoraan naamalle, joten pitäisi juosta enemmänkin maton takaosassa ja se on hankalaa. Monissa kunnollisissa matoissa näyttö on edempänä ja matalampana mikä on luontevaa juoksemisen kannalta. Lisäksi tuo Precor on sellainen, että se on hirveän tahmea, sillä on paha juosta, eikä se vauhdin lisääminen tai hidastaminen tapahdu helposti/nopeasti. Normaalisti juoksu matolla on minulle vaivatonta, voin olla siinä vaikkapa  3 tuntia ilman mitään ongelmia, mutta jos joudun Precorille niin se kokemus on niin vastenmielinen, etten kestä siinä pitkään. Ainoa hyvä puoli matossa on alamäkiominiasuus eli jos joku oikeasti haluaa juosta alamäkeen niin voi mennä sille matolle. Muuten ne ovat ihan roskaa, lähinnä kävelijöiden käyttöön. Ei niillä juuri kukaan juoksekaan kunnolla, vaan niillä kävellään ja räplätään kännykkää.

Onneksi noiden mattojen oikealla puolella on kaksi erittäin asiallista StarTracin mattoa. Kaikki kyttäävät aina, että pääsisivät niille matoille. Teen lähes kaikki juoksut niillä. Matot ovat erittäin hyviä, tukevia ja niissä on tuuletin. Vauhdin lisääminen ja vähentäminen on nopeata jne. Maksiminopeus on 20km/h, joka on riittävä. Joskus jotain lyhyempää settiä tulee luukutettua täysiä, mutta muuten ei ole tarvetta edes huippunopeudelle. Nämä matot ovat olleet Kampin Esportin kruununjalokivi. Jotenkin surullista, että noita mattoja ei tullut lisää, vaan joku meni ostamaan sinne 2kpl niitä sysipaskoja Precorin mattoja.

Venyttely jne. tilat:

5. kerroksessa on 2 venyttelytilaa. Kulmauksessa on ensinnäkin syvennys, jossa on puolapuut ja parkettilattia. Se on aika pieni ja itseasiassa se alkuperäinen venyttelytila, mutta sitten saatiin toinen tila, kun vapaapainot muuttivat yläkertaan. Tässä pehmustetussa, tilavassa osiossa on venyttelymattojen lisäksi palloa Gymstickin pallot ja säkit, Casallin rullia, steppilautaa, fitnesspalloja jne. Itseasiassa hyvin laaja valikoima välineitä, joten venyttelyn ja rullauksen lisäksi voi tehdä keskivartaloliikkeitä ja miksei vaikkapa kyykkyjä, askelkyykkyjä jne. omalla painolla tai säkki harteilla tehtäviä liikkeitä. Olen erittäin tyytyväinen tuohon tilaan.

Kokonaisuus: 4/5.

Mielestäni salista puuttuu oikeastaan pelkästään vain kylmäallas treenin jälkeiseen palautukseen. Lisäksi Precorin matot pitäisi saada helvettiin, samoin ne vanhat loppu olevat matot. Tilalle StarTracin tai jonkun muun kunnolliset juoksumatot tuulettimella ja lisäksi aerobisen tilan ilmanvaihto pitäisi parantaa muutenkin. Sitten on vielä sellainen juttu, että pieniä ongelmia, vikoja tms. yksityiskohtia pitäisi henkilökunnan hoitaa heti kunnolla kuntoon. Siellä saattaa olla esim. löylykauha hajalla tai jotain vastaavaa, eikä kukaan tee asialle mitään. Muuten sali on erinomainen, lähes täydellinen, joten on vähän vaikea tajuta, miksi sellainen, mikä toimii, pitää rikkoa ja lopettaa.

Tämä siis nyt siitä, millainen Esport on nyt. Huomenna näemme millainen korvaava Bristol on. Suurin osa salilla tapaamistani ihmisistä ovat joka tapauksessa hirveän pahoillaan, että EsportFitness Kamppi loppuu. Aika moni on vaihtamassa SATS-Elixiaan.

Mainokset