Garmin hankittu väliaikaiseksi ratkaisuksi

Suhteeni sykemittareihin on pitkä, muttei niin lämmin. Ensimmäinen Polar Electron mittari tuli joskus 80 luvun puolivälissä. Faija osti sen silloin, kun ne olivat ihan uusi keksintö. Tarkoituksena oli Lapissa hiihtää syksyllä riittävän hiljaa, jotta tulisi pk:ta. Mittari ärsytti minua, eikä luonnollisestikaan maltettu hiihtää hiljaa.

Seuraavan mittarin hankin 1999. Oltiin ilmoittauduttu Tukholman maratonille ja kuultu jostain, että pitää lähteä kevyesti liikkeelle max 170 sykkein. Niinpä piti ostaa sykemittari. Ostettiin sitten kaveriporukassa muistaakseni kolme tyyppiä jokainen Stockmannilta Polarin Smartedge.

2006 päätin taas aloittaa juoksun, kun oli ollut muutama vuosi kaiken maailman murtumia ja muita terveysongelmia ja kunto oli mennyt tosi huonoksi. Tilasin Suunnon perusmittarin T1 Diners Clubin sivuilta. Vuoden päästä tuli sydänlihastulehdus juuri ennen kuin pääsin mihinkään kisaan osallistumaan. Käytin mittaria sykkeen seurantaan sairastelun aikana. Sykevyö simahti, näytti HR:ää, ei löytänyt sykettä. En tiennyt silloin tyyppiviasta, vaan heitin mittarin roskiin ja tilasin Dinersilta T3. Siinä oli sitten se sama tyyppivika. Vyö oli parempi kuin T1:ssä eli pehmeä, eikä kova, mutta silti siinä oli teknistä vikaa. Sain yhden uuden vyön ja seuraavalla se alkoikin sitten pelaamaan paremmin. Footpodin hankin myöskin tuohon T3:een, mutta kalibroinninkaan avulla se ei ollut oikein luotettava. Rotterdamin maratonilla se näytti väärin ja Zürichissä ei käynnistynyt ollenkaan.

Kun muutin Laruun 2011, aloin tehdä enemmän ulkolenkkejä ja alkoi tuntua, että haluan tarkemmin tietooni matkan pituuden, joten aloin katsella GPS-mittareita. En tahtonut niitä traktorin mallisia mittareita, mutta onneksi oli tullut niitä pyöreitäkin. Kattelin mm. 405 Garminia, mutta en oikein tiennyt, mikä olisi hyvä malli. Kerran sitten ostin kaupasta ex tempore perusmallin 110, sillä ajattelin, että käyttämällä sitä saa käsitystä siitä, millaisia GPS-mittarit ovat, saan ainakin matkan selville ja voin ajan kanssa katsoa, minkä hankin.

Mittarissa oli alusta alkaen ongelmia. Yhden napin suojamuovi lähti veke. Sen lisäksi se neljän piikin lataussysteemi oli huono. Vaikka ruutuun tuli teksti ’tallentaa harjoitusta’, ei se silti välttämättä alkanut ladata. Niinpä seuraavalla lenkillä akkua ei ehkä ollut kuin puolet tai neljäsosa. Välillä se tilttasi ja meni pimeäksi latauksen aikana. Sen sai resetoitua ja päälle yhdistämällä laite tietokoneeseen ja painamalla light-nappia 10 sekunnin ajan. Se oli kiva vain jos ei ollut piuhaa tai tietokonetta mukana, kun huomasi, että se on pimeänä.

Kaikista ärsyttävintä on kuitenkin ollut satelliittien löytyminen. Se vie keskimäärin joku 7 minuuttia, ei ikinä alle 5min. Palkki menee lähemmäs oikeaa laitaa kunnes palaa taas takaisin. Joskus kun on löytynyt ja käynnistän ajanoton niin 10 metrin päästä tulee ilmoitus: satelliittiyhteys katkennut. Se on todella turhauttavaa, kun pitää uudelleen hakea. Kylmissään värjötellä, jotta mittari suvaitsee etsiä satelliitit ja aina alussa se kysyy: harjoitteletko sisällä. Siis vaikka olisin ulkona.

Toiminnalliset piirteet, valikot jne. ovat myöskin olleet huonoja. Samoin se on ärsyttänyt, että mittari menee helposti lepotilaan starttia odotellessa ennen kuin kisa käynnistyy. Myöskin ajanoton käynnistyminen on hidas, siinä on joku parin sekunnin viive, mikä on todella paska juttu lyhyiden vetojen kellottamista ajatellen.

Niinpä ainakin parin vuoden ajan on ollut tavoite vaihtaa se mittari, en ole vain löytänyt sopivaa. Ensiksi päätin, että hankin Suunto Ambit 2:n. Kaverilla oli Ambit, kehui kuinka sitä voi ohjelmoida. Kun olin päätynyt Ambitiin, kaveri sanoi, että Ambit näyttää väärin, ei sitä kannata hankkia. Päätin jatkaa tuolla Garminilla ja miettiä vaihtoehtoja. Reilu vuosi sitten odotettiin kuin kuuta nousevaa Polarin V800:sta. Olin päättänyt hankkia sen sinisenä. Sitten viime maaliskuussa kimppalenkillä Pariisin puolikkaan jälkeen, sama juoksukaveri sanoi, että Polar on osoittautunut paskaksi, näyttää väärin. Siinä meni sekin idea.

Viimeinen vuosi on mennyt pääasiassa telakalla, en ole itseasiassa kovinkaan montaa ulkolenkkiä edes tehnyt, joten en ole mittaria niin miettinyt. Loppuvuodesta aloin pohtia, josko ostaisin Polarin uuden, perusmallin M400 valkoisena väliaikaiseksi ratkaisuksi ja sitten kun tulee joku killermittari Suunnolta tai Polarilta niin hankin sen. Mietin myöskin sitä sinistä Ambit 3 Sport -mittaria.

Viime lauantaina mietin sitten kättä kohti taivasta pitäessäni ja satelliittejä odotellessa, että nyt asialle pitää oikeasti tehdä jotain: joku mittari on hankittava. Ajattelin mennä hakemaan jonkun Polarin, mutta kohtalo puuttui peliin. Söin jotain jälkiruokaa sunnuntaina ja selailin postiluukusta tullutta Gigantin mainoslehtistä. Siinä oli Garmin 610 Special Edition sykevyöllä 99 euroa (norm. hinta 279 euroa). Eilen herättyäni varasin sen nettisivujen kautta ja yhdeksän jälkeen tuli jo txt, että se on noudettavissa Forumissa, josta sen hain mennessäni Esportiin.

Nyt on siis väliaikaisratkaisu tehty ja toivottavasti ainakin satelliitit löytyvät nopeammin. Ajan kanssa haluaisin kyllä Polarin tai Suunnon mittarin, mutta sellaisen, joka toimii hyvin. Jos niissä on vikoja tai toiminnallisia ongelmia, niin sitten en ala maksaa 400 euroa. Sen sijaan, mikäli mittari on loistava, niin siitä voi maksaa.

Joku tietysti nyt miettii, että onhan olemassa Garmin 620, joka on uudempi kuin 610. Fakta on vain se, että Garminista en suostu niin paljon maksamaan kuin Polarista tai Suunnosta ja toisaalta jos maksan paljon niin sitten katson pidempää akunkestoa, joka pärjää esim. Comradesin. Toisekseen Garminin design ei ole sellainen, että se kalliissa mittareissa olisi ykkösvaihtoehto. Lisäksi, jos 610 oli saatavilla 99 euroa, niin kuka maksaisi 620 449 euroa. Siitä voidaan tehdä funktio jossa tuotteiden hinnat kerrotaan niiden tuottamalla hyödyllä. Lopputulos on hyvin todennäköisesti se, että 620 on sen verran marginaalisesti parempi mittari, ettei sen hankintaa tuolla hintaerolla voi perustella. Jos ero olisi se 449€ vs. 279€ niin silloin voidaan päätyä ratkaisuun, jossa 620 kannattaa ehdottomasti hankkia, mutta 449€ vs. 99€ ei missään tapauksessa.

Niinpä nyt mennä ysiysillä siihen saakka kunnes keksin jonkun mittarin, joka on oikeasti hyvä ja hyvännäköinen.

Mainokset