Vaatteet kannattaa pestä nurinpäin

Otsikon teksti on meille tuttu. Vaatteet tulisi pestä nurinpäin, mutta miksi? Yksi syy on tietysti se, että pesukoneessa päällepäin oleva pinta kuluu eli nurinpäin oleva vaate kestää paremmin pesua. Toisekseen vaate on yleensä sisäpuolelta likaisempi, jolloin nurinpäin pestynä se tulee puhtaammaksi. Kolmas, ehkä yllättävä syy on se, että painatukset voivat irrota ja kun vaate on nurinpäin niin muut vaatteet eivät värjäydy.

Syyllinen tässä tapauksessa on HCR:n 2009 paita. Olen aina inhonnut ko. Karhun paitaa. Se painatus on ollut surkeasti tehty, sillä joka pesun jälkeen se tarttuu jostain kohdasta kiinni, ikäänkuin kaksinkerroin. Olen silti pitänyt sitä paitaa rotaatiossa, sillä peruslenkeillä paidalla ei ole niin suurta merkitystä ja paljon isompi asia on se, että rotaatiossa on riittävästi kalustoa. Lisäksi valkoisia paitoja tuntuu olevan itselläni vähemmän kuin muita, joten sekin on puoltanut ko. paidan mukanaoloa.

Nyt Italian reissulle lähtiessäni tarkoitus oli kuitenkin luopua siitä paidasta. En koskaan heitä noita treenipaitojakaan menemään kotona, sillä samalla kun sen riisuu, sen voi laittaa pesukoppaan. Sen sijaan reissussa on kätevä luopua vanhoista kamoista, sillä siinä säästää matkalaukussa tilaa, kun ei tarvitse likapyykkiä niin paljon kantaa ja tilalle voi ostaa jotain muuta ja toisekseen jos vaihtaa paikkaa niin olisi inhottava ottaa mukaan hiestä märkiä vaatteita. Niinpä esim. aamulenkki ennen lentokentälle tai juna-asemalle lähtöä kannattaa tehdä paidalla, josta on valmis luopumaan.

En kuitenkaan käynyt kuin yhteensä 3krt lenkillä Italiassa ja Riikassa. Niinpä vain yksi Adidaksen juoksupaita ja kaksi muuta t-paita lensivät lenkkien jälkeen menemään. Sen vuoksi tuo HCR:n paita tulikin takaisin himaan. Parin päivän päästä tein aamulenkin ennen Tallinnaan lähtöäni tuo paita ja pitkähihainen juoksupaita päälläni. Sen jälkeen ko. paita pestiin ja se värjäsi itsensä hyvin monesta kohdasta. Painatus irtosi nyt oikein kunnolla. Ehkä se oli kosto siitä, kun en siitä luopunutkaan. No joka tapauksessa hyvä, että paita oli nurinpäin niin kaikki muut koneessa olleet valkoiset vaatteet eivät värjäytyneet.

Johonkin toiseen reissuun se paita lähtee mukaan ja sitten se lentää roskikseen lenkin jälkeen. Yhtään kertaa sitä en enää pese.

Mainokset