Sportfoto on rahastusta

hhmlahto.jpg

Tämä kuva on Iltalehden kuvaajan ottama. Iltalehti ja Helsinki Half Marathon tarjoavat juoksijoille yli 2000 ilmaista kuvaa, mikä on kiva asia. Kuvat ovat vain sikinsokin, eivätkä samasta kohdasta edes aina juoksujärjestyksessä, joten sieltä joutuu etsimään, että löytäisi ne kuvat, joissa itse esiintyy.

Alkuviikosta kun kuvia odoteltiin, niin Facebook-sivulla joku ilmoitti, että kaupallisella toimijalla Sportfotolla on jo kuvia juoksijoista tarjolla. Heidän nettisivuiltaan sai haettua juoksijan nimellä ja kas kummaa, itsestäni löytyi 8 kuvaa. Ne olivat muutamista kohdin rataa kuvattuja juoksukuvia. Mikään ei täydellinen kuva, mutta kaikki ihan ok. Olisin voinut ne itselleni ottaa.

Takavuosilta muistan Marathon Foton rahastuksen. Digikuvina setti on maksanut muistaakseni esim. 35 tai 39 euroa, mikä on suhteessa aika paljon, kun kyseessä on käsittelemättömät digikuvat. Nyt oli vielä enemmän. Nämä kuvat maksavat 6,90€ kappaleelta eli jos ostaa 8, niin silloin se olisi 55,20 euroa. Tietysti, jos olisi yksi huippukuva ja muut roskaa niin silloin se tulisi maksamaan vain 6,90 euroa, mutta kun kaikki ovat semiok, niin ei halua valita. Eli kuitenkaan mitään settihintaa. Tuo 55,20 euroa on posketon hinta suhteessa vaikkapa kisaosallistumisen hintaan. Tässä pari kolme virolaista kameramiestä ovat fotanneet urakalla ja meinaavat, että kaikki maksavat yli viiskymppiä. Ei tule tapahtumaan.

Hinta ei ole ainoa syy, minkä vuoksi kauppa ei mahdollisesti käy. Tieto noista kuvista ei ole yleisesti olemassa. Ihan sattumalta nyt sieltä fb-sivulta jonkun kommentista sen  huomasin. Eli kun ihmiset eivät tiedä, he eivät osta ja he jotka tietävät, eivät todennäköisesti osta, kun hinta on posketon.

Sivuilla lukee, että valokuvaajat voivat liittyä siihen ja alkaa tienata kuvillaan. Ehkä he saavat helposti muutamia virolaisia kuvaajia mukaan, jotka kuvittelevat tienestin olevan hyvä. Ehkä heille luvataan hyvä korvaus per myyty kuva, mutta kun myydään todella vähän niin tienestit jäävät huonoiksi.

Pitäisi olla niin, että kuvaajille maksettaisiin könttäsumma ja kuvasetit olisivat halvempia. Shark Tankia joskus katsoneet tietävät sen, että leijonat aina ottavat esille pricepointin. Yrittäjän pitää saada kustannukset sille tasolle, että hinta voidaan laskea sellaiseksi, että se menee kaupaksi. Tässä tapauksessa settihinnan pitäisi olla 9,90€, ei senttiäkään yli. Silloin sen setin tilaa ex tempore moni. Lisäksi kuvien olemassaolo pitäisi olla laajemmin tiedossa.

Mitä tulee sitten liikevaihtoon niin keskeistä on paljonko se asiakas yhteensä käyttää rahaa. Samalla tavalla esim. palloilujoukkueet saattavat haluta myydä edullisia kausikortteja, jotta saisivat näiltä asiakkailta mahdollisimman paljon rahaa kaiken kaikkiaan. Ostamalla kausikortin he käyttävät enemmän rahaa kuin käyttämällä irtolippuja, sillä he eivät niin moneen matsiin irtolipulla kuitenkaan tulisi. Tämä siis silloin, jos stadionin/hallin kapasiteetti ei aiheuta ongelmia. Aivan samalla tavalla tässäkään ei ole mitään sellaisia kustannuksia, mitkä nousisivat kuvien suuremman myyntimäärän vuoksi. Ei tarvitse kehittää filmiä tai tehdä paperikuvia, vaan ne digikuvat ovat kuitenkin jo olemassa, kysymys on vain siitä, kuinka mahdollisimman moni saadaan ostamaan ja kuinka heiltä saadaan mahdollisimman paljon rahaa. Olen aivan varma, että liikevaihdon maksimoi edullinen settihinta ja minusta se pitää olla 9,90 euroa.

Nyt ihmisille tulee rahastuksen fiilis mieleen ja ajatus siitä, että täytyy olla todellinen pelle, jos sieltä jotain kuvia ostaa.

postauksen kuva: Iltalehti / Helsinki Half Marathon

Mainokset