Onnea Jani Lakanen

En erityisemmin seuraa suunnistusta. Lajista on itselläni huonoja kokemuksia, enkä välttämättä muutenkaan olisi lajista kiinnostunut. Vaatii valtavan harjoittelun, jotta pystyy suunnistamaan kaikissa maastoissa ja se rastivälien juokseminen on niin intervallipitoista, ettei ehkä sovi minulle. Joskus kuitenkin katson lajia telkkarista.

Jukolan Viestiä katsoin kaksi osuutta, sen jälkeen menin nukkumaan. Siinä vaiheessa se oli vielä tasainen, mutta se ei kiinnostanut kuitenkaan niin paljon, että olisin halunnut valvoa kisan parissa. Aamulla kun katsoin tulokset, huomasin Kooveen voittaneen.

Yleensä ei nostattaisi mitään suuria hurraahuutoja se, että vasemmistolaistaustainen seura voittaa jotain, mutta tässä tapauksessa esille nostettiin 39 vuotiaan maajoukkuesuunnistajan, maailmanmestari Jani Lakasen olleen joukkueessa. Se oli hänelle pitkän uran kruunuksi ensimmäinen Jukolan voitto.

Tuosta tulee mieleen jotenkin se Kimmo Timosen Stanley Cup -voitto tai Kimmo Kuhdan sm-kulta HIFK:n kanssa 2011. Kun on pitkä ura takana ja jotain pitkään jahdannut, niin se voitto tuntuu poikkeuksellisen hyvältä. Urheilija tietää silloin mitä se on vaatinut ja osaa arvostaa. Monesti voinut ajatella, ettei voittoa tule koskaan, eikä sitä kaikille huipuillekaan tule. Kuten Kuhta sanoi aikanaan radio Helsinkin podcastissa: kukaan ei voi ottaa sulta sitä mestaruutta pois. Juuri niin se on, Lakanenkin on nyt loppuelämänsä Jukolan voittaja.

Muutama vuosi sitten luin Lakasen harjoittelusta. Hän kertoi, että iän myötä satsaa vähemmän määriin, mutta enemmän tehoihin. Silloin pohdin sitä itsekin eli pitäisikö yrittää kehittyä juoksemalla vähän, mutta kovaa. Vähän se on ollut sellaista tasapainoilua itselläni tuon suhteen, mutta olen joka tapauksessa yrittänyt nostaa vauhteja aina silloin, kun olen pyrkinyt parempiin tuloksiin eli kun kehitystä tapahtuu, niin olen syksyllä tietoisesti pyrkinyt nostamaan vauhtejani aiemmasta vuodesta.

Mukavaa, että Halden tai Kalevan Rasti eivät voita aina, vaan voitto menee välillä yllättäjälle ja moni urheilija saa kokea voitonhuumaa. Onnittelut nyt menevät Lakaselle ja Kooveen porukalle.

Mainokset