Amsterdamin anti

Toiset olympiavuoden yleisurheilun jonkinlaiset tynkä em-kisat on nyt käyty. Ensimmäiset oli Helsingissä 2012 ja nyt toiset. Voidaan sanoa, että meininkiin on ns. totuttu, joten on hyvä arvioida mitä tästä jäi tällä kertaa käteen.

+

Nuoret urheilijat saavat rohkaisua uralleen. Kun taso ei ole niin kova niin tulee finaalipaikkoja ja muutenkin hyviä sijoituksia. Se rohkaisee. Hyvänä esimerkkina Kristian Bäck, Oskari Mörö ja Wilma Murto.

+

Puolimaraton on ihan hyvä kilpailu. Ajattelin alunperin, että se on hölmö idea, koska matka ei ole sillä tavalla perinteinen, mutta kun olympiavuonna ei maratonia voida järjestää niin on kiva, että saadaan maantiejuoksumatkakin. Ei se haittaa, jos kympinkin juoksijat voivat tuossa pärjätä. Ainoa huono oli nyt se, että naisten ja miesten startit olivat nyt liian lähekkäin. Oli vaikeata seurata televisiosta molempia kisoja samaan aikaan. Selostajatkin olivat aivan pihalla. Varsinkin joukkuekisasta. Pidin itsestäänselvyytenä, että se ratkaistaan yhteisaikojen perusteella. Sitten he sanoivat kuitenkin, että menee jonkun sijoituspisteiden mukaan, mutta meni kuitenkin kuten itse olin arvioinut.

+

Karsinnat museoaukiolla oli hyvää laji pr:ää. Oikeastaan vain naisten keihään toisessa karsintaryhmässä oli niin huonot olosuhteet tuulen vuoksi, että se ryhmä kärsi, eikä sieltä juuri jatkoon menty. Muuten se oli kaikille aika tasapuolista ja kun heitettiin tuollaisella paikalla keskellä kaupunkia, tuo se uusia seuraajia lajin pariin. Moni amsterdamilainen varmasti näki noita lajeja ensimmäistä kertaa ja varsinkin lapset voivat innostua.

Sandra Erikssonin floppaus. Se ei tavallaan toki enää yllätä yhtään. En ole häntä kovin paljon edes viitsinyt seurata. Katsoin jo useita vuosia sitten, että Gesa Krausessa on valtavasti potentiaalia ja viimeistään Tampereen U23 em-voiton jälkeen 2013 olen seurannut häntä eniten estejuoksussa. Eli katson Erikssonin juoksua vain korkeintaan sivusilmällä, mutta kyllä se on silti surkuhupaisaa. Hänhän hyppää vesiesteeseen tasajalkaa kuin pituushyppääjä konsanaan ja vaikka kuivaesteet menevät nykyään hieman sujuvammin niin silti tulee sipsutusta. En viitsi edes mennä siihen, mikä hänen vauhtinsa arvokisoissa on suhteessa hänen potentiaaliinsa.

Miesten keihäs. Karsinta oli kovatasoinen, mutta kisa totaalinen floppi. Se oli aivan älytöntä, että karsinnan ja kisan välissä ollut yhtä välipäivää. Röhlerillä meni olkapää, jonka vuoksi Rio on vaarassa, Ruuskaselle tuli vamma myöskin ja lähes kaikki miehet heittivät alakanttiin. Ainoastaan latvialainen oli suuri, positiivinen yllätys ja hän heitti hyvin. Muuten mitalit menivät nyt halvalla.

Tulostaso. Ajoittain tulostaso oli valitettavasti vaisu. Osin se johtui pyörivistä tuulista. Miesten seivästä ei yksinkertaisesti pitäisi saada voittaa tuloksella 560 tai pituushypyssä ei pitäisi voida saada mitalia tuloksella 793. No nyt kävi, eikä sille voi mitään, mutta toivottavasti jatkossa tulostaso olisi parempi.

12 parasta suoraan välieriin oli typerä järjestelmä. Osa urheilijoista kärsii, kun joutuu juoksemaan enemmän. On typerää, että hyvät saavat tasoitusta ja yleisö näkee suosikkejaan vähemmän radalla.

Mainokset