Kemppainen ihmetyttää, keihäskeskus Kuortaneelle

EM-yleisurheilukisojen aikana oli paljon polemiikkia liiton ympärillä. Valokeilassa jonkinlainen ristiriita SUL:n valmennuspäällikön Jorma Kemppaisen ja keihään lajivalmentajien Kari Ihalaisen sekä Kimmo Kinnunen välillä. Ihalaista ja Kinnusta ei lähetetty Amsterdamiin, eikä lähetetä Rioon, vaan matkaan lähti ja lähtee Tero Pitkämäen henkilökohtainen valmentaja Hannu Kangas. Syiksi on mainittu mm. Ihalaisen alkoholin käyttö, Ihalaisen naaman kuluminen (Kemppaisen sanat) sekä se, että Kinnunen on valmentanut ulkomaalaisia urheilijoita. Minusta koko case on täysi farssi.

On itseasiassa samantekevää kuka lähtee, mutta fakta on se, että viimeisten kolmien arvokisojen voitto on tullut suomalaisvalmennuksessa. Aki Parviainen valmensi Ruuskasen em-kultaan 2014, viime syksyn Pekingin mm-kisoissa Petteri Piiroisen ulkomaalaiset urheilijat ottivat kaksoisvoiton ja nyt voitti Kinnusen valmentama latvialaisurheilija. Tuntuu, ettei suomalaista valmennusosaamisesta osata iloita tai hyödyntää. Pikemminkin todetaan, että Kinnunen on nyt kusessa, kun on valmentanut ulkomaalaista.

Boris Henry tekee hyvää työtä Saksassa, sieltä on noussut nyt kolme vähintään 88 metriä tällä kaudella heittänyttä miestä. Samoin naisten taso on kova. Miesheittäjät sanovat, että heitä ajaa eteenpäin se, kun on kova keskinäinen kilpailu nuorten heittäjien kesken. Suomessa niin oli ollut silloin kun Pitkämäki, Wirkkala, Järvenpää ja kumppanit olivat nuoria. Silloinhan kaverit voittivat kolmoisvoiton juniorien maailmanmestaruuskisoissa. Nyt se sama touhu on ihan erilaista, eikä nuoria heittäjiä enää nouse huipulle. Ulkomaalaisista nousee, mutta heitä auttaneet valmentajatkin saavat sapiskaa.

Suomessa on keihäsosaamista, mitä pitäisi hyödyntää. Kuortaneelle pitäisi rakentaa IAAF:n standardisoima keihäskeskus. Vähän niinkuin seipäässä on Italiassa. Siihen ympärille pysyvät, palkatut huippuvalmentajat (Isinbajevan entinen valmentaja on siellä Italiassa) ja heittäjiä Suomeen treenaamaan ympäri maailmaa. Majoitustoiminta, harjoitusleirit jne. tuottaisivat tuloa, jolla kaikki tämä voitaisiin rahoittaa. Siitä voisi tulla oikein hyvä vientituote, koska hyviä keihäsvalmentajia on. Samalla se kova kilpailu ajaisi suomalaisia nuoria heittäjiä eteenpäin, jolloin meille tulisi uusia pitkämäkiä tai ruuskasia.

Nykyinen kinastelu on ihan naurettavaa. Erottaisin Kemppaisen välittömästi.

Mainokset