Pääsykokeista ei pidä luopua

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ajaa hanketta, jossa yliopistojen pääsykokeista luovuttaisiin. Se on virhe. Jo aiemmin on tullut monelle alalle yhteishaku, mikä on myöskin virhe.

Minusta sellaisten ihmisten ei tule tulla valituiksi yliopistoihin tai korkeakouluihin, joilla ei ole rahkeita opiskella. Muistan kun itse pyrin ja oli 5 pääsykoekirjaa. Luin päivittäin, joten opin äkkiä kirjat sanatarkasti ulkoa. Se oli vähän ajan päästä tavallaan enää silmäilyä, koska muistin niin tarkasti asiat, että tiesin, minkä numeroisella sivulla ja missä kohdassa mikäkin asia oli. Piti vain pitää huoli siitä, ettei unohda mitään, joten päivisin tuli sitten muutaman tunnin ajan silmäiltyä pikana niitä läpi. Kävin Valmennuskeskuksen kurssinkin, koska muutkin sinne menivät, mutta se oli roskaa. Luennoitsijat tiesivät siellä vähemmän kuin minä.

Pointti on siis se, että pitää pyrkiä sinne, minne on vaikein päästä ja osoittaakseen motivaationsa lukea ne kirjat. Jos on lukenut, ei voi olla pääsemättä sisään. Itsekin tein pääsykokeen, tarkastin sen ja laskin pisteet. Yhteensä oli kulunut 28 minuuttia. Siinä oli pari tyhjää, koska se oli niin, että oikeista sai pisteen, vääristä miinuspisteen, ts. jos oli epävarma, voi miettiä jättää jonkun tyhjäksi. Tyhjiä sai olla max 2 per kirja, max 6 per koko koe. Mietin siinä äkkiä, että pohdinko niitä kahta kysymystä tarkemmin ja yritän voittaa kokeen vai vastaanko kuten luulen ratkaisun todennäköisesti olevan vai jätänkö pari tyhjää, lähdenkö litomaan kun 30 minuutin kohdalla saa lähteä ja otan 100% varmuudella sijoituksen top 1% joukkoon 2000+ hakijasta. Laitoin kynän alas ja kävelin ulos ja olin yksi parhaista. Tuolla tavalla opiskelemaan mennään. Eli osoittamalla, että haluaa sinne opiskelemaan eli lukee ne kirjat. Kun lukee vähän, muistaa ne ulkoa. Ei ole mitään järkeä poistaa pääsykoejärjestelmää. Se erottaa jyvät akanoista opiskelijavalinnassa. Toki se ei poista muita ongelmia kuten sitä, että meillä on valtavan tyhmiä ja laiskoja ihmisiä professoreina. Mutta se on ihan toinen keskustelu.

 

edit. samanlaista paskaa tämä nyt on kuin matematiikka koulussa. Ysillä jouduin pelaamaan melkein koko vuoden vektorikilpa-ajoja luokan perällä, kun olin tehnyt kirjan äkkiä. Jouduin siis kärsimään siitä, että matematiikan kirjat olivat liian helppoja. Yhden matematiikan oppitunnin aikana tekemään ainakin 10 sivua tehtäviä eteenpäin. Asioista tehdään liian helppoa ja osa sitten kärsii, kun tylsistyvät, eikä ole mitään tekemistä. Valtakunnalliset kokeetkin olivat liian helppoja. Yksi kaverini, joka myöskin oli innostunut samalla tavalla kuin minä tekemään kirjan nopeasti, oli samassa tilanteessa kuin minä. Saatiin molemmat kokeesta 11, kun arvosteluasteikkoa piti helpottaa muiden vuoksi. Muistaakseni kolmanneksi paras sai 1/3 siitä pistemäärästä mitä me saimme. Siitäkin huolimatta, että tehtävät olivat naurettavan helppoja. Oli yhden, kolmen ja viiden pisteen tehtäviä. Sai valita siis joka tehtävään, tekeekö 1p, 3p vai 5p. Teimme huviksemme myöhemmin luppoaikana välitunnilla ne kolmen pisteen tehtävät päässä laskien. Siis oikeasti se oli ihan roskaa. Jos pääsykoejärjestelmää halutaan uudistaa, niin kokeista pitää tehdä vaikeampia, niitä ei pidä poistaa.

Mainokset