Vaimonhakkaajat testissä

En ole varsinainen hihattomien paitojen ystävä. Ne ovat rumia, agressiivisten junttien paitoja. Ei siis ihme, että Varusteleka nimesi ko. paidat mainonnassaan vaimonhakkaajapaidoiksi. Voin hyvin kuvitella, että pitää aika hyvin kutinsa. Itse en sellaisia todellakaan käytä.

Sen sijaan juoksuun olen alkanut viime vuosina haluta kyllä tuollaisia hihattomia paitoja, kilpailevathan maajoukkueetkin sellaisissa. Syy on aika pragmaattinen. Ne ovat kevyitä ja vähemmän kuumia kilpailutilanteessa. 2013 juoksin ensimmäistä kertaa kisoja hihattomissa. Tässä blogin taustakuvassa näkyvä Puma Faas paita tuli ostettua ex tempore Pariisin kympin exposta. Juoksin se päällä siellä ja HCM:llä, Mikkelin puolikkaalla oli puolestaan K-Swissin LA Marathon -malliston paita, jota käytin mm. seuraavana keväänä Pariisin puolimaratonilla.

Hihattomia saisi olla enemmän. Eri värisiä jne. Niitä on kuitenkin vaikea ostaa. Olen tiedustellut urheilukaupoista, miksei niitä ole. Vastaus on kuten InterSportissa Mikonkadulla: ”ei ole kysyntää”. Myynnissä on vain jotain mustia paitoja, joissa on pieni Asicsin logo. Tylsiä ja jotenkin perusmateriaalia, ei ihme, ettei ole kysyntää. Noista minun paidoistani nuo kaksi ovat siinä mielessä hyviä, että Puma on kauttaaltaan todella ohutta kangasta ja K-Swississä on puolestaan hengittävä, hieman verkkomainen selkämys. Ei tosiaan tulisi mieleenikään ostaa mustaa hihatonta, kun sitä on tarkoitus käyttää nimenomaan kuumalla. Nettikaupoista ulkomailta toki saisi, mutta jostain kumman syystä S-koko on hyvin usein loppu. Taitaa olla niin, että moni juoksija on hoikka ja isot läskit eivät tuon tyyppistä paitaa osta. Lisäksi tulee tietysti postituskulut. Jos ei tilaa muuta silloin, kun bongaa jonkun hyvän paidan, niin siitä saattaa tulla aika kallis. Niinpä olen päättänyt vain odotella ja katsella.

Export Bristol kun aukesi maaliskuussa 2015, treeni muuttui siinä mielessä, että matolla juoksemisesta tuli kuumempaa. Ei ilmastointia, matoissa ei tuuletinta ja mattojen yläpuolella niin vähän ilmatilaa, että se on ihan pätsi. Varsinkin kovempia treenejä tekisi mieluusti hihattomalla. Niinpä päätin, että ostan joka kerta, kun näen ok näköisen hihattoman juoksupaidan oikeaa kokoa, oli materiaali tai merkki mikä hyvänsä. Ensin ostin XXL:stä Florida Panthers NHL seuran hihattoman, joka on aika perus tekninen paita. Käytin sitä ensimmäisen kerran cross fit -opastustunnilla ja monesti olen pitänyt sitä juuri sen tyyppisessä treenissä, että salia alle ja sitten juoksemaan.

Tänä kesänä olen ostanut kolme paitaa ja teen niistä äkkinäisen vertailun.

Ensin ostin kesäkuussa  Forumin Stadiumista SOC-merkkisen hihattoman, jonka ovh oli 19,90€, mutta maksoi vain 9,90€, kun oli alennuksessa. Paita oli neonkeltainen ja se oli jotain TCS Air teknistä materiaalia, jota väitettiin nopeasti kuivuvaksi. Testasin paidan Esportissa juosten vähän kovempaa matolla.  Ei ollut niin ohut kuin Puma, vaan hyvin pitkälti samantyyppistä materiaalia kuin juoksutapahtumien lyhythihaiset. Kastuu toki paljon, kun hikoilee. En tiedä, kuinka nopeasti se nyt sitten kuivuu, ei mielestäni olennaista. Ihan ok paita, kyllä sitä käyttää, mutta ei mitenkään huipputuote.

Heinäkuussa joku sanoi, että Hennes & Mauritz myy juoksuasuja. Mietin, että mistä kotoisin sellaiset halpiskaupan tuotteet voivat olla. Ajattelin mennä katsomaan. Aleksin H&M Man -myymälän urheiluasunurkkauksessa oli hihattomia ainoastaan yksi paita ja se oli sattumalta kokoa S, joten ostin sen. Nyt kysymyksessä oli harmaa paita, jonka ovh oli 9,99€, eikä paita ollut alennusmyynnissä. Taas menin Esportin matolle juoksemaan. Tein 15km treenin sis. 10km tempojuoksun, salin lämpötila taisi olla kuumempi kuin kesäkuussa. Hikosin taas paljon ja sekä paita että shortsit kastuivat yltä päältä. Hikeä putosi siitä sitten kenkiin ja jossain vaiheessa tuntui, että kengätkin lainehtivat vedestä. Ihan ok paita sekin, mutta jotenkin tuntui, että se imi kaikista vähiten vettä itseensä tähän mennessä. Ei alkanut kuitenkaan mitenkään ikävästi hiertämään mistään ja paita oli ihan tyylikäs ulospäin.

Viikko myöhemmin, edelleen heinäkuussa törmäsin Mikonkadun InterSportissa Under Armour heatgear hihattomaan. Heatgear on heidän lämpimien olosuhteiden mallisto ja paidan pitäisi saada treenaaja tuntemaan olonsa viileäksi, kuivaksi ja kevyeksi. Paita oli jälleen harmaa, tyylikkään näköinen. Ovh hinta 30€, InterSportin alessa nyt -30% eli maksoi 21 euroa. Taas Esportin matolle testaamaan ja samat sävelet: 2,5km VR + 10km tempojuoksu + 2,5km VR, matolla taas todella kuuma. Tämä oli todella mielenkiintoinen tuttavuus ottaa testiin, sillä Under Armour on aloittanut nimen omaan sillä, että on valmistanut hikeä sitovia aluspaitoja ammatti- ja collegeurheilijoille. Sen jälkeen se on kasvanut hyvin nopeasti nousten lopulta Yhdysvalloissa toiseksi myydyimmäksi urheiluvarustevalmistajaksi Niken jälkeen ohitse Adidaksen. Huomasin heti eron toisiin paitoihin, tämä oli jotenkin joustavampi ja enemmän vartalon muotoja myötäilevä. Kun juoksin niin huomasin, että paita kastuu, mutta se sitoo kosteuden itseensä, eikä vettä valu niin paljon. Nyt minulla ei ollut shortseja, vaan Goren lyhyet juoksutrikoot, eivätkä ne kastuneet lainkaan. Tämä oli siis tähän mennessä ehdottomasti miellyttävin paita ja ymmärrän nyt, mistä hössötys brändin ympärillä johtuu. Ainoa vain, että se ei edestä ehkä pidä niin tuulta, joten ehkä tarkoitettu enemmän treenaamiseen kuin juoksukisoihin.

Testin voittaja on siis Under Armour, hinta vaikuttaa tuotteeseen tässä tapauksessa. Kahta muuta en osaa oikein laittaa paremmuusjärjestykseen. Molempia voi käyttää ihan hyvin treenissä tai miksei (lyhyemmissä) kisoissakin, ei niissä erityisesti mitään vikaa ole, muttei toisaalta mitään high techiakaan. Jatkossa yritän katsoa, jos saisin jossain vaiheessa hankittua merkittävien valmistajien kisakäyttöön suunniteltuja hihattomia juoksupaitoja. Palataan siinä tapauksessa testin merkeissä asiaan.

Juoksufoorumissa tuli aikaisemmin haukkumista siitä, jos jostain tuotteesta kertoo positiivista. Se on muka jonkinlaista maksettua mainosta. Niinpä tiedoksi kaikille lättäpäille: ostin tälläkin kertaa kaikki tuotteet kaupasta itse, en saanut niitä valmistajilta.

 

Mainokset