Vastustakaa alkoholiveroa

Jaana Pelkonen on vaikeuksissa. Ilmeisesti Ismo Tuominen ja hänen hengenheimolaisensa yrittävät estää tai jarruttaa alkoholilain muutoksia. En tiedä onko heillä niin vakava alkoholiongelma itsellään, että pelkäävät retkahtavansa, jos viinaa tulee halvemmalla saatavilla. Joka tapauksessa minä en ymmärrä sitä, miksi täällä säännöt ovat niin ankaria ja kaikki juomat niin kalliita. Mitään vastaavia ongelmia ei ole esim. Saksassa tai Italiassa. Siellä ihmiset saavat mistä tahansa kaupasta juomia edullisesti, eikä se ole kenellekään mikään ongelma.

Väitetään, että suomalaisten geeneissä on joku ryyppäämiseen ajava ominaisuus. Voin todistaa, että minulla on sen verran paljon sekä saksalaista että ruotsalaista geeniperimää, joten se ei koske minua. Lisäksi en ole koskaan ryypännyt tai kärsinyt minkäänlaisesta alkoholiongelmasta. Otan olutta, jos haluan ja punaviiniä ruoan kanssa, mutta en rymyä räkäkännissä tai ole itseasiassa humalassa oikeastaan ikinä. Minun siis ei kuulu maksaa tuollaista alkoholiveroa, mikä ei minua koske. Vero pitäisi muuttaa niin, että sen kustantaisi vain he, jotka ongelmat aiheuttavat. Tai sitten heidän pitää juoda itsensä hengiltä, niin ongelma poistuu.

Julkisuudessa käydään taistelua, jossa väitetään, että ulkomailta, siis toisesta EU-maasta tuotu alkoholi olisi verovapaata, se on bullshittiä. Siitä juomasta on maksettu vero toiseen EU-maahan ja kansalainen käyttää vain hyödykseen sen mahdollisuuden, mitä hänellä on eli ostaa tuote sieltä, mistä sen edullisimmillaan saa tai  missä on paras valikoima tai siis paras hinta-laatusuhde. On hieman arbitraasihyödyn tapaisesta asiasta kysymys, vaikka tässä tapauksessa siis kauppaa ei käydä tai jos käydään ja ulkomailta juomaa tuonut myy sitä eteenpäin, syyllistyy hän rikokseen. Joka tapauksessa tällaisen tilanteen pitäisi ajaa pitkässä juoksussa hintatasot lähemmäs toisiaan. Viro onkin toiminut näin. Siellä alkoholista perityt verot ovat nousseet valtavasti ja esim. oluessa taitaa olla niin, että Viron verotaso alkaa olla jo suurin piirtein EU:n keskiarvo, jos ei ylikin. Suomi sen sijaan on epäonnistunut veropolitiikassakaan. Kun Viro liittyi EU:hun, Suomessa veroa laskettiin. Jatkossa olisi pitänyt laskea entisestään, mutta esim. Kataisen hallitus nosti veroa monta kertaa, vaikka olisi pitänyt laskea.

DSC_2364Kävin Virossa eilen, Tallinnassa oli vain hieman aikaa, koska olin neljättä kertaa elämässäni tuollaisella 22h (ennen 24h, nyt itseasiassa tarkalleen 21,5h) risteilyllä. Tallinna on kyllä kiva kaupunki ja juomavalikoimatkin paremmat kuin meillä, mutta tällä kertaa en ehtinyt sieltä oikein ostaa mitään, kun oli hoppu. Niinpä kävelin vain hieman ja kävin syömässä. Laivalta sen sijaan päätin ostaa nyt kerrankin niin paljon kuin jaksan kantaa. Toin 14 litraa viiniä, yhden casen lonkeroa ja 5 2/3 casea olutta. Hop Venture American lager tuli avattua jo matkan aikana, mutta Warsteinerit ja Heinekenit pakkasin kärryyn. Joskus aikanaan Tiger-olutta myytiin Ruotsin laivalla niin, että ne olivat selkärepussa. Se reppu oli hyvä olla mukana avattua casea varten.

DSC_2403

En juo kaikkea itse. Faija liukastui rannassa yksi päivä ja nilkka meni ihan päreiksi. Se on leikattu ja mies makaa kotona. Mutsi ja faija eivät siis pahemmin kauppaan pääse. Tosin ei kuulemma olut tai viinikään maistu, mutta kun toipuu hieman, niin varmasti juotava kelpaa. Niinpä annan heille juomia.

Oli muuten poikkeuksellisen kohtelias, nuori ehkä n. 25v somalialainen taksikuski. Iloinen ja avulias, eikä elämäänkyllästynyt läski. Olin teipannut nuo laatikot toisiinsa yhteen 3 ja 3. Nostin itse autoon toisen ja hän nosti toisen – mukisematta. Sama täällä päässä, homma pelasi ripeästi. Kaikki taksikuskit eivät todellakaan ole mulkkuja, eivätkä kaikki maahanmuuttajat aiheuta negatiivisia seuraamuksia. Itseasiassa emme tiedä, vaikka ko. henkilö olisi Suomessa syntynytkin. Hyvä ahkera työntekijä joka tapauksessa.

Yllytän nyt teitäkin tuomaan juotavia, jos olette reissun päällä, sillä se on ainoa tapa saada Suomen ja Viron verot lähelle toisiaan. Suomen on pakko laskea veroa, jos kauppa käy täällä heikosti. Se on todettavissa ihan mistä tahansa kansantaloustieteen perusteoksesta. Sanoo Ismo Tuominen mitä tahansa.

Mainokset