Hölkkäkisojen pituudet

Viime aikoina on noussut foorumeilla ja blogeissa kohua siitä, että joku hölkkä on ollut ali- tai ylimittainen. Se on historian näkökulmasta ihan normaalia, että mitta ei ole eksakti. Joku Lassen Hölkkä, Hirvihölkkä tai Pääkaupunkijuoksu on aina järjestetty samalla tavalla ja olennaista osallistujille on ollut osanotto ja ehkä sijoitus. Ei se, että aikaa verrataan toisiin tapahtumiin. Varsinkin kun monesti hölkät ovat menneet hiekkateillä maastossa, jolloin se reittikään ei ole ollut nopea kuten maantiejuoksuissa. Niinpä esim. Pääkaupunkijuoksun 20km taisi olla aina jotain lähempänä 18 kilometriä kuin kahtakymppiä.

Vasta viime aikoina on tullut kuntoilijoille tärkeäksi juosta virallisesti mitattuja 10km tai puolimaratonin kilpailuja. Haluavat verrata kehitystään tai verrata itseään muihin. Niinpä virallisesti mitattujen kisojen määrä on kasvanut. Se tuo järjestäjille hommia. Kuten mainitsin viime viikolla, niin tapasin lenkillä juoksututun, joka oli mittailemassa Espoossa reittiä. Hän kertoi kuinka kisareittiä suunnitellaan ja miten sitä lopullista reittiä voi sitten pelata muuttamalla maalipaikkaa stadionilla. Siis silloin jos halutaan virallisen pituinen reitti, joka on virallisesti mitattu.

Minusta kaikkien kisojen ei tarvitsisi olla juuri tietyn mittaisia, eikä virallisesti mitattuja. Olin esim. kerran Tekojärvihölkässä Ylästössä, joka oli muistaakseni 7,8km. Ei hajuakaan, oliko virallisesti mitattu. Samoin Fiskarsissa juoksin Degersjön ympärijuoksun, joka taisi olla jotain 14,4km, eikä tietoa onko mitattu vai ei. Sama koskee Hirvensalon ympärijuoksua ja Lassen Hölkkää. Itselleni aivan sama, oliko ne virallisesti mitattuja vai eikö. Ne palvelevat hyvin kulloinkin sitä harjoittelua. Eli saa raastokisan alle, jolloin kehittää vauhtikestävyyttään paremmin kuin harjoituksissa. Silloin 7,8km voi olla ihan yhtä hyvä kuin kymppi. Niinpä jos ei ole varmuutta, onko mitta varmasti kympin niin kannattaa tehdä vaikkapa yhdeksän kilometrin kisa. Toki voi olla, että tänä päivänä ihmiset haluavat mennä kympin, puolikkaan ja maratonin tapahtumiin, koska nuo ovat ne ns. viralliset matkat. Tällöin osanottomäärä random-pituisessa kisassa voi kärsiä. Parempi se on silti niin kuin kisa, jota mainostetaan kymppinä ja ei ole kymppi. Alimatkainen antaa ihmisille kuvitelman, että henkilöt ovat kovemmassa kunnossa kuin ovatkaan ja ylimatkainen puolestaan päinvastoin.

Toki se pituus olisi juoksijoiden hyvä tietää suurin piirtein. Ymmärrän Jodlaajan turhautumisen siihen, että jossain hölkässä oli ollut hänen Garmininsa mukaan 9,29km kilpailu, jota mainostettiin kymppinä. Sykemittari näyttää aina vähän yli, joten jos tuo on näyttänyt 9,29km, niin oikea mitta on vielä sitä lyhyempi. Näin ollen loppukiriä on vaikea asettaa oikein. Varsinkin jos ei ole aukealla paikalla se maaliintulo (kuten esim. Helsinki Central Parkissa,  jossa näki jo varmaan 700m ennen, missä maali on). Saattaa siis tulla yllättäen maaliin ilman, että sai annettua kaikkensa. Samalla tavalla ylipitkä reitti on ongelma. Rantakymppi/Aaltokymppi Espoossa oli vuonna 2011 yli 400m ylipitkä. Järjestäjät ilmoittivat asiasta vasta kisan jälkeen. Silloin laitoin kaiken peliin metsässä, mutta stadionia ei tullutkaan. Se on sitten vähän ikävä juosta sitä viimeistä kilometriä, kun voimat ovat ikäänkuin loppuneet kesken ja paremmin voimansa jakaneet menevät ihan lopussa ohitse.

Sellainen parannusehdotus voisi olla, että SUL tekisi virallisen luokittelun. Jos joku liiton mittaaja mittaa reitin, niin se saisi virallisesti mitatun leiman. Silloin se olisi virallinen 10km, puolimaraton tai maraton. Muiden kisojen, jotka eivät halua satsata, tähän luokituksen hankintaan, kannattaisi järjestää random-matkaisia kisoja kuten esimerkiksi 8,8km. Ei muutaman kymmenen tai edes välttämättä parin sadan osanottajan tapahtuman, kannata satsata liikaa tuollaisiin asioihin.

Mainokset

One Reply to “Hölkkäkisojen pituudet”

Kommentointi on suljettu.