Tahallisen haitan menetelmä THM

Esittelen tässä uuden termin, tahallisen haitan menetelmän, THM:n. On nimittäin kahdenlaisia yhteiskuntia. Niitä, joissa nähdään ihmiset ajattelevina yksilöinä, jotka pääsääntöisesti tekevät asiat oikein, mutta joissa pitää olla tietyt normit ohjaamassa sitä käyttäytymistä. Oikeistolaiset toimivat tämän näkemyksen mukaan. Vasemmistolaisilla on puolestaan sellainen näkemys, että ihmiset tekevät lähtökohtaisesti kaiken väärin, jos valtio ei kerro, miten asiat pitää tehdä ja valvo, että kaikki tekevät kaiken samalla tavalla. Yksilölle ei tässä järjestelmässä anneta paljonkaan liikkumavaraa. Suomessa on paljon tätä ilmiötä.

Esimerkkejä tahallisen haitan menetelmän käytöstä Suomessa:

poliisit ja ylinopeus: Poliisit suoraan sanottuna nakkaavat paskat liikenteen sujuvuudelle. Pääasia on pelotella kansalaisia, pitää heitä varpaillaan. Ylpeillään sillä, että on maailman korkeimmat ylinopeussakot, jonka seurauksena Nalle ei enää uskalla edes ajaa autoa Suomessa, koska aina on riski, että hän tekisi pienen virheen epähuomiossa ja joutuisi maksamaan miljoonia. Virheen välttämiseksi pyritään ajamaan ylivarovaisesti, jonka vuoksi liikenne ei ole sujuvaa. Se ei ole myöskään sujuvaa sen vuoksi, kun kansalaisille ei ole opetettu niitä paljon tärkeämpi asioita kuten sitä, että annetaan tilaa muille liikenteessä. Kun mennään vuorotellen eli minä päästän tuon tuosta niin hän päästää minut ensi kerralla. Ei, sitä ei ole opittu. On opittu pelkäämään poliisia ja lukemaan sääntöjä kuin piru raamattua.

Huvittavaa on se, että suurimpaa vaaraa liikenteessä eivät aiheuta tavalliset kuljettajat, vaan pieni piittaamaton ryhmä. He, jotka ajavat humalassa, kaahaavat hullunlailla, ajavat tahallaan punaisia päin tai ajavat huonoilla renkailla jne. Suurin osa onnettomuuksista aiheutuu siis kaheleiden käytöksestä ja heitä kaheleita on pieni osa. Silti poliisi käyttää valtavirtaa kohtaan tahallisen haitan menetelmää THM:ää. Hyvä esimerkki on nyt ylinopeussakot. Sakot kaksinkertaistettiin, jotta saisivat enemmän rahaa. Sehän on nyt selvä, että mitään muuta syytä ei ollut. Kansa alkoi yhä enemmän ylivarovaiseksi, sillä se virheen mahdollisuus kirpaisisi enemmän. Aina on mahdollisuus virheeseen, kun liikenteeseen lähdetään, mutta jos se epäonnistumisesta aiheutuvat sanktio on epäoikeudenmukaisen suuri, niin joutuu olemaan liiankin varovainen. Kansa teki niin ja budjetoituja sakkotuloja ei saatu. Poliisi ei kuitenkaan selvittänyt paransiko tämä hiljempaa ajaminen liikenneturvallisuutta, vaan ilmoitti, että tämä on nyt perseestä, kun ei ajetakaan enää riittävästi ylinopeutta, joten THM:ää pitää kiristää. Nyt lasketaankin ylinopeustoleranssia eli virheestä saa jatkossa sakon helpommin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos henkilö ei huomaa nopeusrajoituksen muuttuneen niin hän saa yhä herkemmin sakon ja kaupunkialueilla varsinkin pitää mittaria seurata kuin kärppä joka hetki ja se huomio liikenteeseen saattaa jopa vähentyä. Poliisi perusteli kuitenkin tätäkin muutosta liikenneturvallisuudella. Tottakai sitä voi niin kauan tuon liikenneturvallisuuskortin vetää hihasta kuin ylipäätänsä yhtään onnettomuutta syntyy, mutta se on todella raukkamaista syyllistämistä poliisilta.

Terveysviranomaiset ja alkoholi: Kaikki mikä liittyy alkoholiin on Suomessa THM:n piirissä. Viinipulloa ei saa ostaa salilta tultuaan illalla kun Alko on mennyt kiinni klo 20 ja olutta myydään vain klo 21 saakka. Urheilijat ovat ilmeisesti kaikista suurimmassa vaaravyöhykkeessä retkahtaa ryyppäämään. Olutta ei saa mainostaa missään, jopa Koffin tölkki moottoritien varressa Keravalla piti maalata peittoon, sama koski oluenkuljetusrekkoja. Anniskelussa on rajoituksia, happy hourit ovat kielletty, hintoja ei saa mainostaa ellei sama hinta ole kahta kuukautta jne. Kaikenmaailman ihmeellisiä sääntöjä. Samaan aikaan verotus esim. oluessa on varmaan maailman kireintä. Kuka ne alkoholista aiheutuvat haitat sitten aiheuttavat? Sinä ja minäkö, jotka otamme ruoan kanssa lasillisen punaviiniä ja sen jälkeen illalla vielä television ääressä oluen, kaksi tai kolme niinkuin kaikki muutkin eurooppalaiset. Ei, vaan rapajuopot, joita on pieni osa kansasta. He pitävät meitä muita panttivankeinaan ja se onnistuu vain Suomessa. Ei jossain Italiassa, Espanjassa, Ranskassa tai Saksassa tulisi kuuloonkaan, että jonkun muutaman hullun dokun takia koko muuta kunnollista kansaa kuritettaisiin tahallisen haitan menetelmällä.

Sääntö-Suomi yleisesti: Julkisuuteen nousee aika ajoin esimerkkejä siitä, miksi joku asia ei ollut mahdollista. Henkilön tai yrittäjän piti tehdä vaikka mitä ja silti ei ollut sallittua. Joskus on tietysti perustellut syyt, miksi jotain ei saa tehdä, mutta hyvin usein on kysymys siitä, että säännöt on ensinnäkin määrätty ajattelemattomasti siitä ajattelun lähtökohdasta, että koska henkilöllä on aina mahdollisuus mokata, niin pitää tehdä se mokaaminen mahdottomaksi. Valitettavasti hieman huonosti tehty sääntö voi johtaa siihen, että onnistumisesta tehdään mahdotonta. Tämä ei ole vielä se kaikista pahin asia, vaan monesti viranomaiset lukevat niitä sääntöjä kuin piru raamattua ja sitä kautta omassa päivittäisessä toiminnassaan harrastavat THM:ää. Kaikki ne asiat, joissa yksittäinen virkamies laittaa kapuloita jonkun ihmisen rattaisiin sillä perusteella, että on joku älytön sääntö, jota ei pitäisi olla edes olemassa, on tahallista haittaa. Jos joustettaisiin, niin yhteiskunta pelaisi paremmin. Voitaisiin mennä eteenpäin ja saada asioita aikaiseksi. Eikö vain?

En oikein ymmärrä, miksi tätä THM:ää harrastetaan niin paljon. Ainoa selitys on se, että se antaa asianomaisille henkilöille vallantunteen. Kun poliisi pääsee antamaan sakkolapun tai jos viranomainen pääsee siirtämään viinipullon hankalammin saataville tai jos toinen virkamies saa estettyä vaikkapa luvan joltain tapahtumalta, niin tämä henkilö kokee hetken olevansa tärkeä. Hänelle saattaa tulla hetkeksi sellainen hyödyllisyydentunne, mitä kommunistisissa maissa toverit kokevat silloin, kun tekevät jotain täysin merkityksetöntä, mutta joka on puolueen hyväksi tehtyä.

Valitettavasti Suomessa lähtökohta on pessimistinen. Asiat eivät ole noin oletusarvoisesti mahdollisia, vaan mahdottomia ja se johtuu THM:stä.

Mainokset