Kroppa on väsynyt / ylimenokausi

Minkä takia 90 metrin keihäänheittäjä voi heittää kauden viimeisissä kisoissa 78 metriä? No okei, se voi johtua tekniikasta, mutta tulos voi johtua siitä, että kropasta on jo otettu se irti, mitä otettavissa on ja elimistö kaipaa lepoa. Olen itse vähän samassa tilanteessa nyt.

Silloin kun olen juossut maratoneja, olen pyrkinyt pitämään kisan jälkeen noin kuukauden ylimenokauden, jonka jälkeen alkanut keskittyä eteenpäin. Periaatteessa tällaisen syklin voi tehdä kaksi kertaa vuodessa. Nyt, kun oli pari vuotta pipariksi mennyt sairastelun ja käden katkeamisen vuoksi, niin en ollut tälle syksylle vielä maratonkunnossa, mutta pyrin tekemään jonkinlaisen rypistyksen, joka ansaitsee ja aiheuttaa ylimenokauden. Heinäkuussa juoksin 400km ja elokuussa 360km. Lihasvoima, lihaskunto jne. eivät ole vielä niin hyvässä kunnossa, että olisin tuota kestänyt, varsinkin kun taisin käyttää vähän liian kuluneita lenkkareita. Siihen päälle vielä elokuussa ohjelmaan otettu yksi vk-treeni per viikko kisakengillä.

No nyt olen pitänyt viimeiset 3,5 viikkoa vähän matalampaa profiilia. Tuossa oli kolme kevyempää juoksuviikkoa 52, 42, 46 kilsoilla ja nyt olen juossut tällä viikolla vain kerran. Joka paikkaan tavallaan sattuu. Nilkkojen yläpuolella on sellaisia kipupisteitä ja kyljissä, nivusissa, kantapään ympäristössä jne. kipuja. Kävely on hankalaa ja kun eilen yritin juosta tonnin vetoja, niin eihän siitä mitään tullut. En päässyt edes maratonvauhtia. Se ei ole kiva juosta, kun sattuu. Elimistö antaa siis signaaleja: nyt on levon paikka. Viime yönä sain nukutuksi 8 tuntia, mikä on hyvä, koska tässä on ollut unettomuuttakin viime aikoina aika paljon.

Sunnuntaina menen vielä Espooseen kympille. Olin ajatellut, että oisin pystynyt siellä rypistämään. Kun en ole olosuhteiden vuoksi pystynyt Midnightissa mihinkään, niin tein pari kolme päivää sen jälkeen kovan tuplatreenin ma puntti ja ti 18x400m. Jossain toisessa tilanteessa se olisi tuonut hyvää vaikutusta ja olisin eilen pystynyt tekemään vielä hyvän 5x1000m harjoituksen, mutta ei nyt. Pikemminkin tuo treeni viime viikolla taisi viedä ne viimeisetkin mehut, mitä kropassa nyt oli. Ei siis ole odotettavissa, että sunnuntaina mitään hyvää tulee, mutta ei se mitään. Kyse on prosessista. Se sen hetkinen tilanne ei kerro sitä, että olisin huono juoksija, vaan teen mitä pystyn ja kroppani ansaitsee sen jälkeen ylimenokauden, jolloin lepään, lataan akkuja, saan pienet kolhut kuntoon, jonka jälkeen voin alkaa keskittyä ensi kevääseen.

Voidakseen harjoitella kovaa, pitää välillä harjoitella kevyesti. Kohta on levon aika.

Mainokset