Salming A3 Distance

_20161004_175331.JPGThe King -lempinimellä tunnettu Salmesta, Jukkasjärveltä Kiirunan kupeesta kotoisin oleva saamelaistaustainen Börje Salming oli eurooppalainen uranuurtaja NHL:ssä. Hän siirtyi Toronto Maple Leafsiin vuonna 1973 ja pelasi kaikkiaan 16 kautta Torontossa ja yhden Detroitissa. Hän on yksi kaikkien aikojen parhaista puolustajista ja pelaaja, joka avasi tien muille eurooppalaisille NHL:ään. Hänestä näkyy naamastakin, että on kova. Voisi esiintyä minkä tahansa elokuvan koviksena, eikä kukaan epäilisi uskottavuutta. Hän heittäytyi kiekon eteen, koki valtavasti loukkaantumisia ja hädin tuskin selvisi hengissä. Uransa jälkeen hänet valittiin Hockey Hall of Fameen ja hän asettui asumaan takaisin Ruotsiin Waxholmiin.

About 10 vuotta sitten huomasin, että SkyCityyn Arlandan lentokentälle oli avattu Salming-kauppa. Mieshän oli uransa jälkeen siirtynyt businessmaailmaan ja perustanut oman vaatemerkin. Ostin tuolloin kesäiset shortsit ja repun, jota käytän kun käyn uimahallissa. Myöhemmin Salming-merkki meni mm. salibandyyn ja jossain vaiheessa sitä alkoi olla myynnissä Suomessakin mm. Stadiumissa. Itse en ko. merkkiin sen enempää tutustunut. No parit boxerit taisin ostaa vuosi pari takaperin.

Muutama vuosi sitten Salming-merkillä alettiin valmistaa juoksukenkiä. Se oli aikamoinen yllätys itselleni. Salming Running väittää olevansa muista poikkeava Natural Running -konsepti. Sanovat no nonsense shoes for no nonsense people. Kengät ovat siis minimalistisia, melko kevyitä ja alhaisella 4-5mm dropilla varustettuja. Ajattelin, etteivät sovi minulle ollenkaan. Ylipronaatio ja taipumus akillesjännetulehduksiin ei pitänyt olla hyvä yhdistelmä tuollaisen kengän kanssa.

Viime keväänä kuitenkin tajusin, että kovemmassa vauhdissa askel on sellainen, ettei tukea ehkä niin tarvitakaan, samoin droppi voisi olla ehkä alhaisempi. Niinpä kun XXL:ssä oli Salming Distance tarjouksessa 39,90€, niin päätin kokeilla. Hinta oli niin halpa, että ajattelin, että helppo ottaa riski. Jos eivät sovi, laitan ne pois ilman ongelmia. En tiennyt oikeaa kokoa, joten tilasin kahta kokoa. Kun kengät saapuivat, huomasin, etteivät kummatkaan sovi minulle. Toinen oli kyllä oikea koko, mutta varvastila oli yksinkertaisesti liian matala. Kynnet olisivat menneet mustiksi alta aikayksikön. Palautin molemmat parit.

Nuo XXL:n kengät olivat vanhempaa Distance-mallia ja olenkin katsonut mm. Stadiumin sivuilta uudempia malleja Distance 3 ja Miles, mutta todennut, että hinnat ovat todella kovat, 160-170 euroa. Jopa amerikkalaiset arvostelut ovat joka kerta laittaneet Salmingin heikkoudeksi nimenomaan kenkien korkean hinnan.

_20161004_175354.JPG

Nyt viime tiistaina tosiaan sain vinkin toiselta juoksijalta, että Stadium myi yötarjouksena Salming A3 Distance -mallia hintaan 39,90€+pk. Kyseessä oli tosiaan yötarjous, joten päätös oli tehtävä heti. En ollut varma koosta, sillä Distancen liian matala varvastila ei tuottanut varsinaista lopullista tietoa Salmingin mitoituksesta. Oletin kuitenkin, että 27,5cm pituiseksi merkattu 43 1/3 olisi oikea koko, sillä useimmissa merkeissä se niin on ja tilasin ne. Oli muutenkin pakko tilata se koko, sillä heillä ei kaikkia ympärillä olevia kokoja yksinkertaisesti ollut. Normaali XXL-hinta on 129€, muualla kenkää on näkynyt vielä kalliimmalla myynnissä, mutta kun kyseessä on ns. poistuva malli, niin ovat varmaan saaneet ne tehtaalta edullisesti hankituiksi.

Kengät tulivat eilen ja kävin hakemassa ne. Minulla oli mukana Esportiin menoa varten Mizuno Wave Inspire 11 -tossut, joten pystyin haettuani kengät vertaamaan kenkien kokoa niihin Mizunoihin ja toteamaan sen, että tuntuvat saman kokoisilta. Kokeilin sen jälkeen oikeaa kenkää (juoksusukalla) jalkaan ja se tuntui sopivan. Päätin, että juoksen Esportissa testin 2,5km VR + 10km kiihtyvä + 2,5km VR. Olen saman testin tehnyt saman painokategorian kengilleni Adidas Adios 2, New Balance Vazee Pace ja Adidas Boston Boost 5. Näistä Bostonit olivat varmaan vaimennetuimmat ja New Balancet ehkä eniten askelta eteenpäin suuntaavat. Kaikilla tuollaisia lenkkejä on helppo juosta ja juoksinkin yhden näistä lenkeistä kevyesti niin, että kympin ajaksi tuli 39.14, eikä se ollut todellakaan mikään maksimiveto. Nyt oli hankalampaa se, että kuntoni on tällä hetkellä heikompi kuin elokuussa ja lisäksi tein maanantaina punttisalilla jalkatreenin.

DSC_2815.JPG

Menin Esportiin, vääntelin kenkiä kädessäni, puin ne päälleni ja kokeilin. Kengät tuntuivat kevyiltä. Niissä on kiertojäykkä torsionristikko, mutta päkiä sellainen hyvin joustava. Lisäksi tosiaan vain 5mm droppia ja painoa 238g.

Yritin lämmittelyssä vähän irrotella painonnostosta mahdollisesti jumiutuneita jalkojani ja menin sen jälkeen matolle. Etureidet tuntuivat kipeiltä. No ei se mitään, alkulämmittely meni ihan hyvin. En ollut juossut vauhdikkaampaa Espoon Rantakympin jälkeen ja koska kuntoni ei ollut nyt niin hyvä, niin tarkoitus oli lähteä aika kevyestä 4.17min/km mattonopeudesta liikkeelle kiristäen pikkuhiljaa. Juoksin n. 3km tuota nopeutta, jonka jälkeen laitoin nopeudeksi 4.08min/km ja tarkoitus oli juosta pari kilometriä sillä nopeudella. Juoksu tuntui kuitenkin niin vaikealta, reidet olivat kipeät, eikä juoksu muutenkaan tuntunut mitenkään hyvältä, joten juoksinkin tuota nopeutta pidempään ja kun tuli 4km täyteen eli yhteensä 7km reipasta, päätin keskeyttää harjoituksen ja juosta VR päälle. Juoksin sitä 3,5km ja sain yhteismääräksi 13km.

En saanut siis aivan vertailukelpoista suoritusta muiden saman kategorian kenkieni kanssa, mutta toisaalta niistä testeistä on niin pitkä aika, että kuntokin on eri ja kun en nyt muista niin tarkkaan jokaisen niiden kenkien testituntemuksia enää, niin tämä oli joka tapauksessa irrallinen kokeilu. Yleisarvosanana Salming A3:lle voi antaa kuitenkin erinomaisen. En toki vielä tiedä, mitä alhainen droppi minulle vaikuttaa, mutta minusta kenkä tuntuu ainakin juoksumatolla todella hyvältä. Triathlonisti Mark Allen sanoo videossa, että entisajan kengät tuntuivat hänestä kuolleelta ja Salmingit tuntuvat olevan elossa. Omissa kengissäni suurin kontrasti Salming A3 Distancella on ehkäpä Adidaksen Sequence Boosteihin. Nuo kankeat Addut tuntuvat kuolleilta ja Salmingit olevan elossa. No käytän niitä Adduja vain palauttaviin ja joihinkin pitkiksiin.

En tiedä oikein onko näillä Salmingeilla paljon käytössä eroa esim Boston Boosteihin. Tosin alhaisempi droppi voi vaikuttaa jotain, mutta molemmissa tuntuu olevan ihan hyvä vaimennus. En kuitenkaan halua nyt käyttää hirveästi niitä Bostoneita, kun olen päättänyt, että valitsen ensi kaudella maratonkengän noiden Bostoneiden ja niiden Vazee Pacejen välillä. Sen sijaan Salmingit tulevat nyt vuorottelemaan melko paljon sisäkäytössä Mizuno Wave Inspirejen kanssa. Noilla sisätiloissa käytössä olevilla Mizunoilla on juostu jo aika paljon, joten siinä mielessä hyvä saada uusi pari rinnalle ja onhan nämä selvästi kevyemmät. Lähipäivinä on tarkoitus käyttää Salmingin kenkiä salilla muussakin käytössä kuten tänään crossarilla ja jossain vaiheessa ajattelin kokeilla niiden käyttöä ryhmäliikuntatunnilla.

_20161005_110006.JPG

Mietin, että miksi niissä on tuollaiset hopeiset raidat, mutta sitten kun otin vähäisemmässä valossa niistä kuvan salamalla päältäpäin, niin tajusin, että nämä Salmingithan olisivat loistavat kengät pimeällä. Vaikka ovat mustat, niin niissä on loistavat heijastenauhat omasta takaa.

Mitä tulee muihin Salming-malleihin, niin uusi Distance D4 on ehkäpä hienoimman näköinen tossu, mitä olen ikinä nähnyt, mutten ala maksamaan niistä 160 euroa. Nehän ovat Salmingin vaimennetuimmat tossut. Saksan Runnersworld mittasi D4:sta parhaimman vaimennuksen kaikista Salming-malleista, vaikka paino oli koossa US 9 ainoastaan 217 grammaa. Se on hämmästyttävää ja tuo malli kyllä kiinnostaisi joskus saada käyttöön.

Tämän yhden lenkin perusteella näitä Salming A3 Distance -kenkiä voi suositella ainakin kevytrakenteiselle, suht nopeasti juoksevalla, hieman siis kokeneemmalle juoksijalle. Maksamani hinta oli suorastaan ”ryöstö”, sillä diili oli niin hyvä. Erinomaisen oloiset kengät.

Lisätietoja Salmingista: https://www.salming.com/en/running/

Mainokset

2 Replies to “Salming A3 Distance”

  1. Päivitysilmoitus: Harjoittelu sujuu | baltsu

Kommentointi on suljettu.