Hakki on kuollut

hagman_20Lapsena, kun pelattiin jääkiekossa pihapelejä, oli kaksi sm-liigaa dominoivaa pelaajaa, joita ihailtiin. Stadin Kingi Matti Hagman eli Hakki ja hänen adjutanttinsa, laiturinsa Tony Arima. Nyt he molemmat ovat kuolleet liian nuorina.

Hakki oli taitavin suomalainen keskushyökkääjä, kuka on ikinä jääkiekkoa pelannut. Valitettavasti hän eli vähän väärää aikaa. Siihen aikaan eurooppalaisilla pelaajilla oli Pohjois-Amerikassa vaikeampaa kuin tänä päivänä. Ei osunut hänen kohdalleen ihan oikeata valmentajaa, eikä oikeata joukkuetta. Siitäkin huolimatta Marc Messier mm. on todennut, että Matti Hagman on taitavin keskushyökkääjä kenen kanssaan hän on pelannut. Se on paljon sanottu, kun samassa joukkueessa pelasi muuan Wayne Gretzky.

SM-liigassa Hakki oli kuitenkin täysin pitelemätön tehden huikeita pistemääriä, dominoiden kaukalossa. Kukaan ei niitä aikoja, Hakin lättysyöttöjä tai hienoja maaleja unohda. Ainoa kauneusvirhe oli varmaan se, kun Hakki joutui yhdeksi kaudeksi Hockey Reippaaseen. Eipä taida tulla liigaamme enää ikinä Hakin veroista keskushyökkääjää.

Valitettavasti alkoholi vei Hakkia uran jälkeen ja terveys muutenkin kenkkuili. Hän ei saanut siis nauttia ihan sellaisesta elämästä, mitä olisi ansainnut. Ilon aiheita kannattajille hän toi yhä silti toimimalla mm. radiossa IFK:n otteluiden kommentaattori. Niitä vähän ylimielisen stadilaisia kommentteja oli kiva kuulla ja saipa kotijoukkuekin sapiskaa silloin, kun aihetta oli.

Hakki oli todellista urheilusukua. Hänen pari vuotta sitten kuollut isänsä Nisse pärjäsi sm-tasolla pikajuoksussa, käsipallossa, pesäpallossa sekä koripallossa. Hän toimi myös valmentajana ja Viipurin Urheilijoiden puheenjohtajana estäen mm. seuran nimen muuttamisen silloin, kun Presidentti Kekkonen halusi sen Neuvostoliiton vaatimuksesta muuttaa. Hakin sisko Riitta Salin muistetaan 400m Euroopan mestaruudesta Rooman kisoista 1974. Ei ollut muuten Hakkikaan huono juoksemaan. Siitä osoituksena hänen nuorena juoksemansa 400 metrin aikansa 49,3 s. Saksan pelivuoden aikana Landshutissa syntynyt poika Niklaskin onnistui tekemään aivan loistavan nhl-uran, joten Hagmanit ovat todellinen urheiluperhe. Se kirkkain tähti Hakki sykkii nyt vain vähän toisilla kilpakentillä.

Täytyy lähiaikoina lukea Stadin Kingi -kirja uudelleen, mutta eiköhän tähän ole sopiva paikka laittaa muutama Maikkarin viisi vuotta sitten keräämä sitaatti:

HIFK:n kapellimestarista ei ollut tullut vain urheilun tunnettu julkisuuskasvo, hänen asemansa oli jo kuin rokkitähdillä. Urheilun sisäpiireissä ja uskollisten HIFK-fanien keskuudessa Hakkia pidettiin jopa eräänlaisena puolijumalana…

Suomalaisia kiehtoivat Hagmanin taidokkuus ja rosoisuus. Hagmania myös vihattiin, jotkut kateellisina, jotkut muista syistä. Ristiriitainen persoona jakoi mielipiteet niin Helsingissä kuin varsinkin muissa kiekkokeskuksissa. Hagman tunsi itsensä kingiksi, ja usein myös käyttäytyi kuin kingi – ylimielisesti. Se ärsytti.

– HIFK:n suosio perustuin 1980-luvulla hyvin pitkälti Hagmaniin

Frank Moberg

– Hakki olisi ollut supertähti Edomontonissa tai jossakin toisessa NHL-joukkueessa, jos olisi saanut kunnon roolin. Me laskettiin tilastoista jokaisen pelaajan tehokas peliaika, eli siis se aika, jonka pelaaja on ollut jäällä. Hakilla oli ylivoimaisesti paras pistekeskiarvo, mutta valmentaja Glen Sather halusi peluuttaa Wayne Gretzkya, koska eihän ne voineet näyttää, että on täällä kovempikin jätkä.

Jari Kurri

Nyt herää enää kysymys: Kun Hakki on poissa, niin kuka kuittailee raumalaisille?

Mainokset