Vedi Napoli e poi muori!

napoliHei, mullahan on täällä matkustuskategoriakin.Tuli tämä asia nyt mieleeni, kun pohdin Napolia. Mähän nimittäin kävin siellä kesällä ja se opetti. Siksi haluan kertoa siitä nyt.

Otsikon sanonta on Goethen kynästä vuodelta 1787. Nähdä Napoli ja kuolla. Se tarkoittaa, että jokaisen tulisi nähdä ennen kuolemaansa kaupungin kauneus. Itse sain kuulla sekä ennen että jälkeen matkaa, ettei sinne kannata mennä.

Olen ollut vähintäänkin kymmeniä kertoja Italiassa viettäen siellä varmaan satoja hotelliöitä elämäni aikana. Pääasiassa kuitenkin Pohjois-Italiassa. Jonkun verran on tullut käytyä viime vuosina Etelä-Italiassa, mutta sellaiset kuuluisuudet kuin Rooma ja Napoli olivat jääneet näkemättä. Ei ollut vain ollut asiaa, eikä mielenkiintoa. Nyt oli sellainen määränpää, ettei suoria lentoja taaskaan ollut, joten meinasin ottaa Turkish Airwaysin diilin Istanbulin kautta yhdellä yöllä, kun en sielläkään ole koskaan käynyt, mutten kuitenkaan ottanut. Sinänsä hyvä, koska silloin kun minun piti olla siellä, räjähti lentokentällä pommi. Päädyin tilaamaan Finnairin suorat Rooman lennot ja vuokraamaan auton.

NAPOLIN MAINE JA ENNAKKOTUNNELMAT

Napoli tunnetaan paitsi Diego Armando Maradonasta niin roskaröykkiöistään, pizzasta, mafiasta ja jonkinlaisesta turvattomuudesta sekä tietysti Vesuvius-tulivuoresta. En ole oikein ikinä sinne halajoinut, mutta viime vuosina, kun olen katsonut mm. Bourdainin matkailuohjelmia, halu nähdä Napoli oli kasvanut.

Kaupungilla on kuitenkin negatiivinen maine. Kun kerroin, että aion sinne mennä, minulle kerrottiin, että minut ryöstettäisiin tai vuokra-autoni ryöstettäisiin tai rikottaisiin. Ajattelin, että se riski on sitten otettava. Saavuin Rooman lentokentän autovuokraamoon joskus iltakahdeksalta. Olisi tiedossa ruuhkia, koska kentältä on melkoinen matka kunnes pääsisi motarille. Tiesin, että kun on 600km matka, niin täytyy yöpyä matkalla. Mietin matkan jakamista kahtia. Vuokraamon tiskillä varoiteltiin ajamisesta Campaniassa, koska omavastuu olisi kaksinkertainen ja siitä, että auto varastettaisiin, jos yöpyisin siellä. Kysyin näet tietävätkö onko matkalla lähellä motaria hotelleita. Olin etukäteen katsonut Casertan Napolin ulkopuolella oleva hyvä stoppi parin sadan kilsan jälkeen. Siellä pitäisi olla McDonald’skin myöhään auki, joten saisin jotain sapuskaakin. Vuokraamossa kuitenkin peloteltiin, että niin ei pidä tehdä, joten mietin, voisinko ajaa Italian halki ja mennä Foggiaan yöksi, jossa en ole koskaan käynyt. No ei se mitään, Golf alle ja matkaan. Tosiaan kesti varmaan tunnin ennen kuin sain autolle kunnolla kaasua antaa. Sen iltaruuhkan vuoksi. Sen jälkeen tie oli hyvä ja suora ja nopeus korkea. Kilometrit hurahtivat silmissä. Ajattelin, ettei ole mikään ongelma tempaista vaikkapa koko 600 kilometriä. Roomasta Napoliin ajaminen oli yhtä juhlaa. Casertan kohdalla Napolin ulkopuolella kääntyi se moottoritie saarivaltion poikki kohti Baria ja lähdin sinne suuntaan. Näin ikkunasta hotelleja, mutta nyt se olisi myöhäistä, tästä mennään yötä kohti. Oli pimeätä ja vähän ajan päästä alkoi tulla mäkistä maastoa. Tie oli mäkinen ja mutkikas ja jossain vaiheessa matkaa rajoitus oli enää 80km/h. Vedin vähän kovempaa, mutta yhdessä vaiheessa näin jonkun varoituksen, että rajoitusmittaus olisi active. Tosin pimeässä en nähnyt, ettei siellä oikein ollut edes niitä mittauspisteitä, joten kun tulin takaisinpäin niin ajoin muiden mukana sellaiset 120-130km/h, mutta pimeässä en tiennyt ja olin hieman väsynyt, eikä se tie ollut profiililtaan helppo ajettava, joten ajoin sen 80km/h. Aloin väsyä ja ajattelin, etten ikinä pääse perille.

dsc_1685

Sitten iski onnenpotku. Luki että muutaman kymmenen kilometrin päässä olisi Autostrada Hotel Mirabella. Päätin, että sinne on mentävä. Pysähdyin jollekin bensikselle ja ostin jotain snacksia ja vielä hotelliin illaksi 4-packin ylihintaista olutta. Ostin myös ajomatkalle toisen vesipullon. Yhden olin jo juonut. Oltiin Campaniassa, mutta bensiksen asiakkaat tuntuivat olevan tavallisia perheitä. Ei siis tuntunut siltä, että joku löisi ikkunat sisään ja varastaisi matkalaukkuni tai tietokonereppuni. No ei se mitään, taas Golfin puikkoihin ja kohti Mirabellaa. Alkoi väsyttää. Vihdoin saavuin perille ja huomasin, että piruvie, se hotelli on Autostradan sisällä levähdyspaikalla eli ei tarvitse ajaa edes tietullimaksupisteen kautta ja seikkailla mahdollisesti vaarallisella seudulla pimeällä, vaan ajoin suoraan hotellin oven eteen, kysyin onko vapaita huoneita, sain avaimen ja hain matkalaukun autosta. Sen jälkeen join pari Peronia ja painuin nukkumaan.

dsc_1683

Aamulla heräsin virkeänä surkealle aamiaiselle ja lähdin jälleen Golfilla painamaan.

MATKA NAPOLIIN

Seuraavan viikon lauantaina koitti se hetki. Olin edellisenä päivänä päättänyt, että todellakin matkustan Napoliin. Olin varannut netistä hotellihuoneen ja päättänyt lähteä matkaan puolen päivän aikoihin. Miksi? Oli kiire, sillä Saksa pelaisi Italiaa vastaan EM-kisojen puolivälieräpelin Ranskassa. Se piti nähdä, joten en voisi saapua kaupunkiin liian myöhään. Pääsin kuitenkin vasta starttaamaan kello 13 jälkeen. Mittari näytti 35 astetta ja taas Golf vauhtiin. Matka sujui aika mukavasti. Saavuin lopulta kaupunkiin n. klo 17. Olin päättänyt parkkeerata 24h garageen rautatieaseman tienoille, koska viimeinen mitä halusin oli se, että autoni pöllittäisiin. En ota ikinä mitään lisäturvaa vuokraukseen, koska pitkässä juoksussa se tulee kalliiksi, mutta en halua olla tyhmäkään. Auto sinne ja kohti hotellia. Olin jo Napolia lähestyessäni varmuuden vuoksi laittanut ovet lukkoon, kun vähän jännitti, mutta saapuminen kaupunkiin ja hotelliin meni hyvin.

Hotellissa sain ensin huoneen, jonka safetyboxissa ei ollut ollenkaan lukkoa. Sitten kun joku tuli sitä katsomaan, kävi ilmi, ettei se boxi ollut edes kiinnitetty mihinkään. No ei se mitään, sain uuden huoneen. Nyt oli jo viikon aikana aiemmin käyty toki kaupassa ja supermercatosta oli vedet, energiajuomat, oluet ja snacksit, joten aikaa ei menisi siihen. Lepäsin hieman, otin vähän olutta, kävin suihkussa ja selvitin netistä, mihin haluaisin mennä syömään. Päädyin yhteen suht kuuluisaan pizzeriaan. Katsoin että se on auki, mikä oli hyvä. Söisin poikkeuksellisen aikaisin italialaisittain, koska halusin katsoa matsin safkan jälkeen.

dsc_1890Sitten laitoin Schweinsteigerin paidan päälle ja lähdin matkaan. Otin muovikassiin mukaan tavallisen t-paidan siltä varalta, jos yöllä tulisi rähinöitä.

NAPOLIN KESKUSTA

Huomasin yhden asian heti kävellessäni kaduilla ja se oli se, että skootterit olivat todella aggressiivisia. Jos olet menossa kapean kadun yli jalkakäytävää niin jostain 30 sentin päästä joku sujahtaa silti ohitse. Joka puolelta sujahtaa skoottereita. Koko ajan.

DSC_1900.JPG

No ei se mitään menin pizzalle. Paikka oli historiallinen. Siellä ei oikeasti myyty juurikaan muuta kuin pizzaa. Ei siis edes espressoa. Söin pizzan perussetillä eli tilasin oluen, jota napostelisin menemään odottaessani ruokaa ja colan pizzaa varten.

DSC_1896.JPGRuoka tuli kuitenkin nopeasti, joten olutkin jäi suurimmaksi osaksi sen jälkeen nautettavaksi. Oli kyllä kerrassaan loistavan mehukas pizza. Tuli vähän sellainen elämää suurempi -fiilis. Söin, maksoin ja lähdin dallaamaan.

OTTELU

Halusin rantakadulle katsomaan ottelua. Olin ihan varma, että kun menen rannalle niin siellä on kahviloita ja ravintoloita, jossa voin katsoa pelin. En kuitenkaan tajunnut kuinka kaukana se on. Kun olin pääsemässä sinnepäin ilta oli jo pian tummumassa. Harmi ettei olisi aikaa ottaa valokuvia rannassa valoisan aikaan. Päätin, että tulen aamulla lenkille kameran kanssa. Rantaan saavuttuani alussa ei ollut baareja ollenkaan. Muutama ravintola oli. Kysyin missä on baareja ja minut ohjattiin hieman taaksepäin piazzalle. Oli pakko lähteä sinnepäin, jotten missaisi matsia. Löysin baarin, jossa ottelua seurattiin terassilla, mutta se oli täynnä. Seisoin hetken ja italialainen tuli sanomaan, että olen rohkea, kun olen Schweinsteigerin paidassa. Heitin hänen kanssaan vähän läpyskää ja paiskasimme kättä. Halusin istumaan. Kysyin saanko istua pöytään, jossa oli vapaita paikkoja, mutta minulle sanottiin, että voivat tuoda minulle pöydän ja tuolin. Niin kävikin. Istuuduin katsomaan peliä.

dsc_1908Tilasin espresson ja Beck’sin. Normaalisti olisin juonut Nastro Azzurroa, mutta kun tämä oli Saksan ja Italian välinen kamppailu, join Beck’siä. Itse asiassa join niitä pelin aikana 3kpl. Saksalle tuli loukkaantumisia, mutta matsi tuntui silti ratkenneelta. Johto oli 1-0 kunnes Italia tasoitti, vaikkei ollut siihen mennessä osoittanut vaarallisuuttaan. Lopulta matsi meni trillerimäiseen rankkariskabaan, jonka Saksa voitti. Lähdin tyytyväisenä kävelemään rantaa kohti. Lähes tärisin jännityksestä ja helpotuksesta ja seikkailin vähän aikaa jollain sivukujillakin.

LUNGOMARE

Lopulta kun kävelin rantaa pitkin niin huomasin, että vasta siellä kauempana avautuu suora, jossa on baareja. Istuuduin pianobaarityyppiseen paikkaan. Siellä soi klassista musiikkia ja vähän kevyempääkin ja tunnelma oli aika juhlallinen. Ainoan häiriön tässä mukavassa pianobaarissa aiheutti hetkeksi paikan eteen kerääntynyt tummaihoinen rummuttajaporukka, joka oli todella huono ja ärsyttävä.

DSC_1919.JPG

Muuten kaikki olivat hyvällä tuulella, porukka todella tyylikästä ja minua onniteltiin voitosta. Ymmärsin tunteen. Italian materiaali oli keskinkertainen. Heille oli voitto jo päästä sinne asti, eikä se onnistunut muuten kuin Conten erinomaisella valmennuksella sekä todella loistavalla puolustuspelillä, jonka viimeisenä lukkona hääri tututusti Buffon. Napolilaiset eivät siis jääneet murehtimaan tappiota.

dsc_1905Rantaviivaa kiertävä katu oli hämmästyttävä paikka. Siellä oli paikoitellen hienoja hotelleja kuin Nizzassa ja Cannesissa konsanaan, yhdessä kohdassa joku Porsche klubin tapahtuma ollut ja toisesta kohdasta löysin mm. useita vanhoja 356 Porscheja parkissa. Baareissa ihmiset olivat todella tyylikkäitä. Ajattelin: tämä on minun tyylinen paikka. Minihameiset naiset flirttailivat minulle.

dsc_1917Tilasin Nastro Azzurroa parikin kappaletta siinä pianobaarissa ja nautin. Parin juoman jälkeen päätin lähteä jatkamaan matkaa.

YÖ NAPOLISSA

DSC_1923.JPGTulin puistoon jossa oli baari keskellä puistoa. Myivät foodtruckista siis brenkkua. Siellä oli ihan oluesta tiukkaan viinaan kaikkea tarjolla. Ostin Budweiserin. Se oli jotenkin niin absurdi paikka, joten päätin ostaa jotain hyvin erilaista, joten miksipä ei King of Beers. Siitä lähdin takaisinpäin. Ajattelin, että kohti hotellia. Kävelin rantaa pitkin, jengiä oli aika paljon liikenteessä.

dsc_1926Matkalla linnan läheltä löysin alhaalta veden rajasta vielä yhden aika makean terassin, jossa kävin yhdellä tuopillisella. Se meni kiinni kahden maissa, joten olin viimeisiä asiakkaita siellä.

dsc_1928

Kun juoma oli juotu, päätin lähteä hotelliin. Kävelemällä. Syynä oli se, että kaikkien oppaiden mukaan sekä taksit että bussit ovat huono juttu tuolla. Tiesin suurin piirtein reitin, koska olin jo hotellista sinnepäin tullut, mutta jos tulee epäselvyyksiä, voisin katsoa kännykästä reitin. Suoritin riskianalyysin ja tajusin yhden asian. Jos mahdollisia ryöstäjiä on max 2 kpl ja heillä ei ole asetta niin pääsen juoksemaan heitä karkuun. Juoksen kovempaa kuin yksikään ryöstäjä. Eli mikään puukkokaan ei olisi ongelma. Ainoastaan iso joukko tai ase tulisi olemaan ongelma. Etunani oli se, etten ollut humalassa. Vaikka join tuona iltana ehkä toiseksi eniten tänä vuonna, yli 10 olutta, niin join välillä myös vettä ja colaa ja koko settiin kului 12 tuntia, joten periaatteessa voisi verrata, että olisin juonut oikeastaan vain 3 prossaista. Se on vähän sama kuin mitä tarahumara-intiaanit juovat ennen kuin seuraavana päivänä lähtevät juoksukisoihin. Tempovat monia litroja oluita, mutta eivät käsittääkseni mene känniin. Itsekään en ollut lainkaan humaltunut.

dsc_1939

Olin hyvällä fiiliksellä, mutta en halunnut olla tyhmä. Vedin sen toisen t-paidan Schweinsteiger-paidan päälle, jotten herättäisi liikaa huomiota. Yksi asia minkä huomasin heti kävellessäni oli se, että ihmiset olivat suurin joukoin matkalla kohti kotia. Skoottereita ja moottoripyöriä oli ihan hirveästi liikkeellä, oli suorastaan ruuhkaa ja ne perhanat ajoivat kauheata vauhtia ilman kypärää. En ole koskaan ennen nähnyt Euroopassa mitään laajamittaista paljain päin ajamista, mutta nyt näin. Suurimmalla osalla ei ollut kypärää. Jollain kuskilla saattoi olla kypärä, mutta hänen kyydissään prätkässä oli nainen tukka hulmuten minihameessa ja korkokengissä ilman kypärää. Useimmiten kummallakaan ei ollut kypärää ja kaikki ajoivat kovaa kuin hemmetti.

Yhdessä kadunkulmassa joku huora päivysti. Luulen, että hän oli transu. Hän herätti enemmän huomiota ohiajavien keskuudessa, joten en joutunut mihinkään myyntipuheiden kohteeksi. Jatkoin matkaa. Näin monissa kohdissa kodittomia nukkuvan kaduilla. Mietin, että voiko tämä olla vaarallinen paikka, jos uskaltavat nukkua penkeillä. Päätin kävellä vähän enemmän. Kävelin yli tunnin ja tsiigailin menoa. Sen jälkeen menin hotelliin ja otin vielä oluen huoneessani. Sitten nukahdin. Heräsin jotain 3 tunnin päästä, mutten jaksanut lähteä vielä mihinkään. Lööbailin huoneessani ja sitten lähdin juoksemaan. Tein jonkun 13 kilsan lenkin mukanani digikamera, jotta saisin kuvia sieltä rannasta, mikä ei ollut edellisenä iltana onnistunut. Oli jo yli 30 astetta ja aurinko porotti, joten tuo oli ehkä maksimaalisen pituinen lenkki ilman juomista. Sen jälkeen menin suihkuun, maksoin hotellin, hain auton, ostin postikortteja ja lähdin matkaan. Menin Casertassa outletiin pikkaisen shoppailemaan. Sen jälkeen lähdin Golfilla kohti Roomaa ja totesin, että Napoliin haluan palata pian uudelleen.

NAPOLI YHTEENVETO

DSC_1902.JPG

Ihmiset kokevat erilailla samat asiat. Toiset tykkäävät, toiset inhoavat. Mietin napolilaisia. Kaupungissa on ongelmia ja osalla on rahaa kun taas toisilla ei ole. Siitä huolimatta sekä varakas Luca Mersuineen että joku köyhä Aldo tai Luigi, joka matkaa aamuseitsemältä Fiat Unollaan verstaalle hommiin, voivat olla tavallaan yhtä onnellisia. He aidosti pitävät kaupungistaan, eivätkä haikaile muualle. Hyvä ruoka ja juoma sekä sosiaalinen elämä ystävien seurassa. Se on se, mitä italialainen elämänmeno on parhaimmillaan.

Napolissa oli luonnetta!

Mainokset