Juoksurata katolla

Onko kotonanne tai työpaikallanne juoksurata katolla? Minulla ei ole. Harmittaako? Ei erityisesti. Ajatus on silti mielenkiintoinen.

Ruotsissa tämä on nyt totta. Hagastaden on uusi alue, joka sitoo Tukholman ja Solnan yhteen. Se rakennetaan pääosin E4 moottoritien peittävän kannen päälle. Alueelle on tulossa ja osin tullutkin valtavasti asuntoja ja työpaikkoja. Vuoteen 2025 mennessä pitäisi olla valmista ja 6000 asuntoa sekä 50000 työpaikkaa syntynyt. Vision 2025 mukaan bumerangin muotoinen alue Uppsalasta Södertäljeen Hagastaden siinä noin puolessa välissä tulisi olemaan maailman ykkös Life Science -klusteri. Joku kuusi vuotta sitten tuli itsekin oltua yhdessä projektissa, jossa Life Science -klustereita pohdittiin lähinnä Sveitsin näkökulmasta ja se on tosiaan mielenkiintoinen, kasvava ala, joka ei ole pelkkää lääketeollisuutta, vaan paljon muuta. Siihen satsaaminen on ruotsalaisilta varmasti hyvä veto, varsinkin kun Karolinska Institutet on maailmankuulu tutkimustoiminnaltaan. Eikä Ruotsissa ole perinteisesti ollut kovin heikko lääketeollisuuden osaaminenkaan.

torsplan

Mennään takaisin siihen juoksurataan. Torsplan -nimellä tunnettu NCC:n rakentama toimistotalo, johon on sijoittunut mm. Axfoodin pääkonttori, tämän yrityksen ruokakauppa Hemköp sekä hampurilaisravintola Max saa nyt vuoden vaihteessa SATS kuntokeskuksen. Tämän hankkeen yhteydessä talon katolle on verkkosivusto marathon.se:n mukaan rakennettu juoksurata. Rata on 100 metrin pituinen ja se on kallistettu kaarteistaan. Jutussa sanotaan, ettei tuolla tulisi olla huimauksesta kärsivä. No itseasiassa rata näyttää aika ”hazardilta”. Ehkä se on tarkoitettu lämmittelyhölkälle, mutta toivon sydämeni pohjasta, että siellä juostaan eri suuntaan kuin juoksuradoilla yleensä juostaan sillä yläosan kurvi näyttää sellaiselta, että siitä voisi singahtaa ulos. Minulla ei sinänsä ole mitään fear of heights -ongelmaa, mutta minulla on jonkinlainen reunallaolemisen pelko, enkä kovinkaan innostunut kieltämättä olisi tuon kaarteen juoksemisesta (kts. linkin takaa video radasta).

30 kilometrin lenkki tuolla tarkoittaisi 300 kierrosta. Jee, saisi paljon enemmän kierroksia kuin Ratiopharm Arenalla. No olisiko se sitten sen väärti. En tiedä. Asiaa voi vähän ajatella niin, että jos keli on niin hyvä, että voi juosta ulkona niin miksei juoksisi oikeasti ulkona, eikä kattoterassilla. No ehkä se on tosiaan vain alkulämmittelyä tai loppuverryttelyä salin jälkeen tai sitten se on tulevaisuutta. Sinänsähän Hagastaden vaikuttaa erittäin kunnianhimoiselta, tulevaisuuteen tähtäävältä projektilta ja kun siihen yhdistetään se, että lähelle on valmistunut Pohjois-Euroopan suurin kauppakeskus Mall of Scandinavia sekä Solnan uusi jalkapallon kansallisstadion, niin onhan tuo alue on nyt aivan omaa luokkaansa. Paljon on tulevaisuuteen satsattu.

Mainokset