Veikkausliiga koheltaa

Tämän päivän Hesarissa on juttu otsikolla Vekkausliiga haluaa rajat. Alaotsikossa lukee, että Veikkausliigassa on haluja yhteisymmärryksessä vähentää ulkomaisten pelaajien määrää pääsarjassa. Liigahallituksessa on kuulemma keskusteltu herrasmiessopimuksestra. Luin jutun läpi ja tuli mieleeni Spede, joka Naisten logiikka -jaksoissa joutui läpsimään itseään otsaan, kun Hannele Laurin hölmöt perustelut ottivat niin koville. Tässä ollaan taas erittäin suuren hölmöilyn ääressä.

Käsitelläänpä nyt muutamaa asiaa:

  • Ulkomaalaispelaajien määrä tällä hetkellä

Useimmilla liigaseuroilla oli viime kaudella paljon ulkomaalaisia. Vain HIFK:ssa (1), Ilveksessä (5) ja VPS:ssä (4) heitä oli melko vähän. Puolella seuroista oli toistakymmentä ulkkaria. Se on toki liikaa, mutta herää kysymys: kuka pakottaa hankkimaan niin paljon ulkkareita? HIFK oli toissa kaudella sarjassa seitsemäs täysin kotimaisella joukkueella.

HJK esim. voisi halutessaan rakentaa laadukkaan joukkueen, joka koostuisi pääasiassa kotimaisista pelaajista. Se on riskillä hakenut kovan CV:n omaavia pelaajia ulkomailta ja monet niistä hankinnoista ovat epäonnistuneet. Ei kukaan siihen ole kuitenkaan pakottanut, vaan samalla rahalla olisi ollut toistakin reittiä mahdollista rakentaa yhtä hyvä tai parempi joukkue (kahtena viime kautena ei ole tullut mestaruutta).

Joku voi toki sanoa, että ulkkarit ovat osin halvempia kuin kotimaiset pelaajat. Toki jostain Afrikasta voi saada pelaajan todella pienellä korvauksella, mutta mistä tiedetään, että se pelaaja tulee onnistumaan. Hänelle pitää kuitenkin järjestää asunto ja muitakin kuluja syntyy. Junnuista nostettu kotimainen pelaaja elää opintotuella ja saa ehkä vain pienen korvauksen kunnes nähdään, menestyykö hän. Rivimiehinä nyt ainakin kotimaiset ovat halvempia.

Eli se on jo nykyjärjestelmässä ainoastaan seurojen tyhmyyttä hankkia ihan hillittömästi ulkomaalaispelaajia. Ei siihen mitään sopimuksia tarvitaan, vaan organisaatioihin järkeä.

  • Sopimus nostaisi palkkoja

Jos hieman laadukkaammista suomalaispelaajista tulee pula, ts. jotain pullonkauloja esiintyy esim. sen vuoksi, että pelaajia siirtyy paljon ulkomaille tai sarjaa laajennetaan tms. muiden syiden vuoksi, niin silloin voi olla, että kilpailu kotimaisista pelaajista kiristyy, mikä vetää pelaajapalkkioita ylös. Rovaniemellä esim. voi olla ainoa tapa pärjätä hankkimalla ulkomaalaispelaajia, koska niin moni suomalainen ei halua muuttaa niin kauas. Helsingin IFK:n kaltainen pienellä budjetilla operoiva suuren kaupungin joukkue voi myöskin huomata joutuneensa tilanteeseen, jossa se ei voi enää koota yhtä hyvää joukkuetta kuin tähän mennessä, kun pelaajapalkkiot nousevat. Systeemissä voittajia olisivat he, joilla on rahaa eli HJK ja SJK.

  • Sopimus on laiton

Myönnetään, että herrasmiessopimus pitää olla sanaton, kun se on EU-lainsäädännön vastainen. Tämä on uskomaton ajatus, että lainvastaista toimintaa saisi tehdä, jos ja kun se ei ole paperilla. Lätkässähän oli sama tilanne. Ulkomaalaiskiintiö oli EU:n vapaan liikkuvuuden vastainen ja kirjoitin aiheesta mm. Kauppalehteen aikanaan vaatien sen määräyksen poistamista EU-pelaajien osalta. EU:ssahan unionin jäsenmaiden kansalaiset ovat kotimaisia pelaajia eli sopimuksia, joissa EU-pelaajien työntekoa unionin alueella rajoitetaan, ei saa olla olemassa. Sellainen rajoitus on jo lähtökohtaisesti väärin, eikä sellaista saa puuhata.

  • Pelitempossa on ongelma maajoukkueen kannalta

Hannu Tihinen sanoo Hesarin jutussa, että mitä enemmän 16-23 vuotiaat saavat peliaikaa liigassa, niin suurempi mahdollisuus heillä on pelata kansainvälisillä kentillä. Tuo on ehkä totta, mutta kolikolla on toinen puoli. Minusta suurin ongelma kansainvälisillä kentillä pärjäämisessä on se, että liigassamme pelitempo on liian alhainen ja pelaajat ovat liian huonossa kunnossa. Silloin se hyppäys kansainvälisille kentille on liian suuri, vaikka olisi pelannut täällä miljoona minuuttia.

Ylilyönnit pitäisi ottaa pois eli jokainen seura tarkastella omaa toimintaansa eli onko ulkomaalaisia pelaajia hankittu liikaa, mutta ei tuohon mitään sopimuksia todellakaan tarvita.

Mainokset