Ultrajames on kova jätkä!

Harvoin pääsee kenestäkään tutusta sanomaan, että arvostaa hänen tekemisiään ihan kybällä, mutta nyt on sellainen tilanne! Ultrajuoksija Juha Jumisko, myöskin tunnettu taiteilijanimellään Ultrajames on äärettömän kova jätkä!

Käytän hänestä nyt nimeä Ultrajames, sillä se sopii tähän yhteyteen paremmin. Hän ei ole todellakaan ihan vaan Juha tms. Kyseessä on nimittäin mies, josta on tulossa uranuurtaja ja legenda. Vuosia sitten tehdyt, hyvällä menestyksellä sujuneet Spartathlonit ja muut perusultrat ovat olleet miehelle vain lämmittelyä. Sittemmin hän on siirtynyt vuorijuoksun pariin ja tehnyt mittavia urakoita Alpeilla. Viime kesänä tehty Transpyrenea juoksu Pyreneiden vuoristossa oli kuitenkin jotain tähän mennessä käsittämättömintä. Viralliselta mitaltaan kyseessä oli 866km pituinen koitos, mutta todellisuudessa kuljettu matka oli luonnollisesti paljon, paljon enemmän.

James ei ole varsinaisesti juoksuammattilainen, vaikka ihan hyvin voisi olla. Hänellä on sellainen paketti kasassa, joka mahdollistaa sponsorisopimusten solmimisen. Lisäksi mies pystyy realistisesti ajateltuna veloittamaan erilaisissa tilaisuuksissa esiintymisistä enemmän kuin mitä hän saa päivätyöstään palkkaa. Joka tapauksessa, tällä hetkellä mies käy päivätyössä ja treenaa vapaa-aikana. Ja hän treenaa paljon. 50000 tuhannen nousumetrin kilpailuja varten mies treenaa Malminkartanon paskamäessä, jonka huippu on 91 metriä merenpinnasta. Tuntikausia pienellä nyppylällä samaan aikaan, kun kilpailijat vetävät jatkuvia harjoitusleirejä Alpeilla. Toki pääsee Jameskin isompiin mäkiin, mutta vain lomillaan.

Tapasin Jameksen ensimmäistä kertaa aikanaan Esport Areenalla. Olin pitkiksen tehnyt ja matkaa oli taittunut jo joku kolmekymppiä, jolloin joku tuttu juoksi Jameksen kanssa lenkkiä. Pääsin kyytiin mukaan ja juttelun lomassa matkaa kertyi, joten tarkoituksena ollut 32km lenkki muuttuikin 40km pituiseksi, joka oli sillä hetkellä ensimmäinen nelikymppiseni treeninä tehtynä. Sittemmin niitä on tullut lisää. Myöhemmin on käyty muutamaan otteeseen miehen kanssa lenkillä ja osallistuttu samoihin alimatkan tapahtumiinkin. On todella mukava ja määrätietoinen mies.

Nyt James on kirjoittanut 13 osaisen kertomuksen tuosta Pyreneiden kisasta, joka oikeasti kannattaa lukea. Se löytyy hänen blogistaan: http://ultrajames.blogspot.fi/ Hänellähän oli realistiset mahdollisuudet voittaa koko kisa kunnes vatsa petti. Hän ei kuitenkaan luovuttanut, heittänyt hanskoja tiskiin, vaikka joutui viimeisen viikon olemaan vatsataudin kourissa, vaan jatkoi sisukkaasti tajunnan rajamailla ja tuli maaliin yhdeksäntenä. Retki on saanut paljon huomiota julkisuudessa. James on ollut radiossa, lehdissä ja jopa Ylen Arto Nyberg -keskusteluohjelmassa, mutta parasta on oikeasti lukea koko seikkailu miehen itsensä kertomana.

Viimeisen 13. osan kommenttiketjussa James mainitsee yhden kaikista olennaisimman asian ihmisistä. Eli me emme tiedä mihin pystymme. Ihminen pystyy paljon enempään kuin mitä kuvittelemme pystyvämme, kun vain haastamme itsemme. Alussa minusta tuntui, kuinka on mahdollisusta juosta maraton viiden minuutin kilometrivauhtia eli 3.30 aikaan. Nykyään koko ajatus tuntuu naurettavalta. Sama koskee monia muita asioita elämässä. Kun asettaa tavoitteet ja kun on valmistautunut hyvin ja jos ja kun tietää, omaavansa mahdollisuudet johonkin niin silloin voi olla mahdollista saada itsestään uskomattoman paljon irti. Siihenhän perustuu jopa epäinhimillisen kovat suoritukset, mihin jotkut pystyvät esim. sotien tai muiden katastrofien aikana.

Tuollainen touhu vain vaatii jonkinlaisen tukijoukon silloin, kun oma usko on koetuksella. Sekin puoli Jameksella on kunnossa. Hänellä on apunaan Janne, jonka kanssa on harjoitellut ja kilpaillut. Vaikka Jannella jäi nyt tuo kisa kesken, niin James kertoo blogissaan soittaneensa Jannelle tai kotiin ja saaneensa uskoa tekemiseen. Tuossa on suuri kontrasti esim. Juoksufoorumin pahanilman lintuihin tai henkilöihin, jotka tyytyvät toteamaan: miksi juokset? Se ei ole tukea sellainen. Jamesilla on siis onnellinen tilanne, kun hänellä on sellaisia läheisiä, jotka eivät vain vittuile siitä, että hän juoksee.

Laittakaa nimi muistiin. Olen täysin vakuuttunut siitä, että Ultrajames tulee jatkossakin tekemään sellaisia asioita, mitä kukaan suomalainen ei ole ikinä ennen tehnyt.

Mainokset