Kulahtaminen ongelmana

Ei, minä en ole kulahtanut, vaan nyt keskustelemme juoksuvaatteiden elinkaaresta.

Tekniset asut ovat lähes ikuisia, mutta jossain vaiheessa ne voivat kulahtaa, jolloin niiden käyttäminen ei ole enää yhtä kivaa kuin ennen. Lisäksi uusien vaatteiden hankkiminen aika-ajoin on mukavaa, se tuo uutta virikettä, minkä jälkeen vanhojen käyttäminen voi tuntua ikävämmältä. Salilla on henkilöitä, jotka kenties ovat haksahtaneet tähän. Heillä on aina tyyliin sama paita päällänsä. Heittävät vanhat menemään, ostavat pari uutta ja käyttävät niitä koko ajan tai ehkä eivät heitä edes vanhoja pois, vaan heillä ei ole vaatekaapeissa rotaatio kunnossa, vaan käyttävät aina niitä samoja ja muut jäävät kaapin perukoille. Joka tapauksessa, oli syy mikä hyvänsä, niin heistä välittyy sellainen kuva, että ovat aina samoissa vaatteissa.

Kisoista saa tapahtumapaitoja ja aina aika ajoin tulee ostettua urheiluliikkeistäkin paitoja, shortseja, pitkiä trikoita, sukkia jne., joten juoksijoilla keskimäärin kai juoksuvaatteiden määrä kasvaa harjoitusvuosien määrän myötä. Mitä enemmän vaatteita on niin sitä vähemmän ne kuluvat ja uusia tulee siis rotaatioon selvästi enemmän kuin vanhoja poistuu. Toisaalta kuluvat sitten siinä rotaatiossa suht tasaisesti, joten se vaikuttaa sitten siihen, että jossain vaiheessa hyvin monet sukkaparit hajoavat suurin piirtein samoihin aikoihin ja jotta ei syntyisi mitään pullonkaulatekijöitä, niin on parempi sitten ostaa selvästi lisää sukkia. Kannattaa myös ostaa valkoisten lisäksi värillisiä sukkia, sillä valkoista pyykkiä tulee pestyä selvästi harvemmin. Itselläni oli aikanaan tämä tilanne. Kaikki juoksusukat valkoisia, joten joskus olivat tyyliin kaikki pesukopassa ja olin hätää kärsimässä. No nyt tilanne on muuttunut, sillä olen ostanut varmaan 20 paria värillisiäkin juoksusukkia.

Entäpä sitten paidat ja housut. Valkoiset juoksupaidat alkavat kulua hieman nopeammin, sillä niissä saattaa alkaa olla hikitahroja, jotka eivät enää lähde pesussa tai paidat näyttävät muuten nuhruisemmilta. Siinä vaiheessa ne siirtyvät viimeistään käytettäviksi vain ulkona esim. pitkähihaisen ja/tai juoksutakin alla. Lopullinen luopuminen on silti vähän hidas prosedyyri, sillä jos paita ei mene rikki, niin miksi sen heittäisi pois. Mitä enemmän vaatteita on niin pesun yhteydessä ei tapahdu mitään pullonkauloja ikinä, mutta toisaalta myöskin ne vaatteet kuluvat vähemmän, ts. paremmat pysyvät uudenveroisina pidempään. Ulkomaanreissun yhteydessä voi sitten huonommat paidan heittää veke. Se on paras mahdollinen tapa mielestäni luopua vaatteesta, joka on omasta mielestään loppu slut, sillä ei ole tarkoituksenmukaista pakata matkalaukkuun hiestä märkää paitaa aamulenkin jälkeen.

Shortsien kannalta voi myöskin kulumista tapahtua. Trikootyyppiset housut ovatpa ne sitten lyhyitä tai pitkiä, menettävät ajan kanssa elastisuuttaan ja ne voivat löystyä, jolloin niistä tulee luovuttua. Jotkut voivat kulua jopa puhki. Sitten on myöskin jotain tapauksia, jossa joku shortsi muulla tavalla hajoaa. Ommel purkautuu tai tulee joku muu vika pesukoneessa pyöriessä. Yleisin syy on kuitenkin kulahtaminen. Suurin osa shortseista on mustia ja sellaista materiaalia, etteivät ne välttämättä haalistu pahemmin, mutta kuminauhan kohdalle tulee sellaista vaaleampaa. Onneksi nykyään paidan helma pidetään housujen päällä, joten tuokin on sellainen asia, joka ei edes itseasiassa näy, mutta saattaa laittaa ajattelemaan. Itsellänikin alkaa olla monet shortsit sellaiset, jotka on pesty varmaan 200 kertaa, joten kyllähän se vaikuttaa. Niinpä sitä tulee ostettua pikkaisen koko ajan lisää, uusia shortseja siihen rinnalle, jolloin osa pikkuhiljaa putoaa käytöstä pois.

Käytöstä pois ja käytöstä pois riippuu kanssa hieman. Minusta on kolmenlaista käyttöä shortseille. Salille on varmaan kaikista suurin vaatimustaso, sillä siellä on kovin kilpavarustelu ja jokainen haluaa olla ykkösketjun jätkä tai mimmi. Ratiopharm Arenalla pukeutumisella on jo selvästi vähemmän merkitystä ja kaikista vähiten merkitystä sillä on, kun juoksee ulkona shortseissa ja lyhythihaisessa. Silloin voi olla ne kaikista huonoimmassa tilanteessa olevat shortsit jalassa. Lopulta käy sitten niin, että tulee tehtyä joku reissu, jolta shortsit eivät enää palaa, vaan ne jäävät jonnekin hotellihuoneen roskikseen tms. Sellaista se elämä on. Muistot jäävät, mutta ei itketä perään.

Mainokset