Lopeta huipulla? Nicon vetäytyminen.

Tiedotusvälineet villiintyivät hetki sitten. Nico Rosberg ilmoitti Wienissä vetäytyvänsä formula 1 kilparadoilta maailmanmestarina. Hän lopettaa välittömästi uransa. Formel-1-Hammer kuten lehdet mainitsevat. Päätös oli yllättävä, mutta ymmärrettävä. Annetaan miehen itsensä kertoa. Lainaan hänen Facebook-sivullaan olevaa tiedotetta:

Nico Rosberg:
„Seit 25 Jahren im Rennsport war es immer mein Traum, mein einziges, großes Ziel, Formel 1-Weltmeister zu werden. Ich musste viel dafür opfern, aber trotz all dieser harten Arbeit, dieser Schmerzen, und dem ganzen Verzicht war dies immer mein Ziel geblieben. Und jetzt ist es soweit, ich habe den Berg erklommen, ich bin an der Spitze angekommen und es fühlt sich richtig an. Ich fühle eine tiefe Dankbarkeit für alle, die mich auf dem Weg zu diesem Titel unterstützt haben und es somit möglich gemacht haben.“
„Ich kann euch sagen, diese Saison war verdammt hart. Nach den großen Enttäuschungen der letzten zwei Jahre habe ich wie verrückt alles gegeben, habe jeden Stein umgedreht und nichts unversucht gelassen; diese Enttäuschungen waren der Antriebe auf ein neues Level. Ein Level, was ich bisher noch nicht erreicht hatte. Und natürlich hatte dies auch einen Einfluss auf meine Familie, die ich sehr liebe – es war ein riesiger Aufwand für uns. Wir haben auf viele Dinge verzichtet für das eine große Ziel, alles wurde ihm untergeordnet…Überall stand die Weltmeisterschaft an erster Stelle in meinem Leben.“”

25 vuotta panostanut moottoriurheiluun tavoitteenaan ja unelmanaan formula ykkösten maailmanmestaruus ja joutunut paljon uhraamaan sen tavoitteen eteen. Kovaa työtä, pettymyksiä, uhrauksia perheeltä jne. Kun hän joutui kahtena peräkkäisenä vuonna pettymään niin hän laittoi kaiken peliin ja käänsi jokaisen kiven. Pettymys oli polttoaine, jolla hän pääsi uudelle tasolle.

Nyt kun hän on saavuttanut maailmanmestaruuden, niin hänelle on tullut samalla valtava helpotus, kun lapsuuden unelma on toteutunut. Niinpä ymmärrän täydellisesti sen, että takki on tyhjä. Mistä löytää se motivaatio tehdä jatkossa yhtä paljon töitä, uhrata yhtä paljon, kun tavoite on saavutettu. Vähän samanlainen tilanne oli Philipp Lahmilla, joka 2014 maailmanmestaruuden jälkeen lopetti maajoukkueuransa joukkueen kapteenina 30 vuotiaana, vaikka pelivuosia aivan absoluuttisella huipputasolla oli vielä jäljellä. Motivaatiota siihen leikkiin ei vain enää ollut samalla tavalla. Ei sitä paloa panostaa niin paljon, kantaa niin suurta vastuuta, vaan astua askel sivuun ja antaa muille miehille mahdollisuus nousta esiin. Nico tekee nyt samoin.

Kävin kiittämässä Nicoa hänen sivullaan ja samalla toivottamalla onnea uusiin haasteisiin:

Danke für alles Nico! Du hast alles erreicht, was man im Motorsport erreichen kann. Es war nicht einfach, Weltmeister zu werden und entsprechend gross muss am letzten Sonntag die Erleichterung gewesen sein. Jetzt hast Du Zeit neue Ziele zu entdecken und ich bin sicher, dass Du genauso erfolgreich z.B. im Geschäftsleben sein wirst wie im Motorsport. Alles Gute und Servus, Nico!

Nico sanoo, että ainoa, mikä häntä harmittaa on se, että hän jätti nyt kilpa-autoiluperheensä pulaan, kun tämä päätös tulee tässä vaiheessa, mutta Toto Wolff Mercedes-tallissa päätöksen on ymmärtänyt. Se on luonnollista. Kyllä tallinjohto tajuaa, että jos motivaatio ja palo ei ole samaa luokkaa niin suoritus kärsii. Se nähtiin Räikköselläkin Ferrarilla saavutetun maailmanmestaruuden jälkeisellä kaudella. Tietysti ikävää Nicon kannalta on nyt se, että Gerhard Bergerin avulla neuvoteltu kahden vuoden jatkosopimus Mercedeksen kanssa olisi ollut hänen uransa suurin ja ensimmäistä kertaa mies olisi päässyt käsiksi todella suuriin rahoihin, luokkaan jossa formuloissa ovat pyörineet viime vuosina vain nimet kuten Hamilton, Räikkönen, Alonso ja Vettel. Ikävää päätöksessä on myöskin se, että se tuli hieman liian myöhään Valtteri Bottakselle. Ok, Williamsilla oli optio Valtteriin, mutta nyt kun tilanne on kuitenkin se, että Mercedes toimittaa moottorit Williamsille, niin olisivat varmasti voineet sopia, että Bottas siirtyisi Mersulle. Nyt en millään jaksa uskoa, että niin voisi tapahtua, sillä Williamsin toinen kuski tulee olemaan 18- vuotias keltanokka Lance Stroll, joten haluavat takuulla pitää Valtterista kynsin hampain kiinni. Niinpä uskon melko vahvasti, että joku Mercedeksen tulevaisuudenlupaus kuten Pascal Wehrlein siirtyy Hamilton aisapariksi Mercedekselle. Toinen vaihtoehto on toki se, että Sebastian Vettel siirtyisi Ferrarilta, jossa hänellä ei ole voittaja-autoa. Pidin muutama päivä sitten mahdollisena itseasiassa sitä, että tallin ristiriitojen vuoksi Hamilton menisi Ferrarille ja Vettel Mersulle, mutta nyt kun Nico vetäytyy, niin Lewis ei lähde mihinkään.

Nico Rosberg on sen verran nuori, hyväkuntoinen, kansainvälinen, kielitaitoinen henkilö valtavalla kontaktiverkostolla, joten ei hänellä hätää tule olemaan. Hän ei tule putoamaan tyhjän päälle, vaan hän voi tehdä loistouran liike-elämässä tai vaikkapa moottoriurheilun johtotehtävissä. Siinäkin mielessä hänessä on paljon yhteistä Philipp Lahmin kanssa. On mielenkiintoista nähdä, mitä tulee tapahtumaan ja mitä Nico päättää tehdä, mutta yksi asia on varmaa: hän tulee tekemään senkin huipputasolla.

Tässä on yksi tapa huippu-urheilla. Kun tavoitteet ovat kasassa, niin voi poistua kilpakentiltä voittajana.

Mainokset