Niken Breaking2-projekti, maraton alle 2h!

breaking2Aikanaan Juoksufoorumilla ennustin, että maraton saatetaan juosta alle kahden tunnin vuosikymmenen loppuun mennessä eli kun ensimmäinen vuosi oli 1, eikä nolla, niin silloin se tarkoittaisi vuoden 2020 loppuun mennessä.

Ennustukseni oli osittain kannustava. Vähän samalla tavalla kuin Presidentti Kennedy aikanaan ilmoitti miehen menevän kuuhun vuosikymmenen loppuun mennessä. Toisin kuin kuulennoissa, maratonilla kehitys on ollut hitaampaa kuin kuvittelin, lähinnä sen takia, ettei tavoitteen saavuttamiseksi ole juurikaan viitsitty laittaa tikkua ristiin.

Olen jonkun verran perehtynyt vaatimuksiin, mitä 2h alitus vaatisi. Reitti, kisan lämpötila, juoksijoiden ominaisuudet kuten pituus ja juoksun taloudellisuus jne. tekijät. Olen jopa lukenut siitä, mikä on tossun painon vaikutus ja päästäisiinkö alle 2h juoksemalla paljain jaloin pehmustetulla alustalla. Faktaa on joka tapauksessa se, että yhtään poppakonstia ei ole, vaan tuo haamuraja rikotaan vain sillä tavalla, että napataan sekunteja sieltä ja sekunteja täältä, sillä pienistä puroista kasvaa suuri joki.

Nike on havainnut saman kuin minä ja he ovat eilen käynnistäneet projektin nimeltään Breaking2, jonka tavoitteena on rikkoa kahden tunnin rajapyykki lähitulevaisuudessa. Runnersworldin mukaan yritys tulisi tapahtumaan jo tulevana vuonna 2017.

MISSIO

Niken tiedotteen mukaan tämä missio on kuin Roger Bannisterin neljän minuutin maili. Niken mukaan Bannister ei vain rikkonut ennätystä, vaan uudelleenmääritteli sen, mikä on mahdollista ja inspiroi muita urheilijoita. Jatkan tämän saman tiedotteen siteeraamista:

After all, as Bill Bowerman, Nike’s co-founder and legendary track coach, once said, “The real purpose of running isn’t to win a race, it’s to test the limits of the human heart.”

Tottahan on se, että ilman uskoa ei mitään saavutakaan ja Niken mukaan inspiraatio, jonka kuvaavat olevan täydellinen usko mahdottomaan tavoitteeseen, on ihmispotentiaalin keskiössä.

URHEILIJAT

Nike valitsi projektiinsa kolme huippujuoksijaa. He lähtivät liikkeelle edellämainitun Runnersworldin jutun mukaan siitä, että analysoivat he juoksijat, jotka ovat Niken sopimusurheilijoita (se poissulki kovat Adidaksen maratoonarit ulos), joiden maratonaika on alle 2.05 tai puolikkaan aika alle 60min ja sitten analysoivat ko. urheilijoiden viime aikaista suorituskykyä. Sen jälkeen 18 urheilijaa pyydettiin Oregoniin testeihin. Nike haki ennen kaikkea sitä kehittymispotentiaalia ja henkistä suorituskykyä. Yksi testi oli ollut kahden mailin juoksu matolla maratonin sub 2h vauhtia, jonka aikana katsottiin, miltä juoksija näyttää tuota vauhtia juostessaan ja testin jälkeen juostiin heti perään täysivauhtinen 400m.

Nike ei tehnyt valintaa heppoisin perustein, vaan urheilijoiden kanssa vietettiin paljon aikaa ja mietittiin olisiko valituilla potentiaalia ja henkisiä kykyjä alle kahden tunnin maratoniin. Lopulta kolme valituksi tullutta olivat: tämän hetken paras maratoonari, 32-vuotias Rion olympiavoittaja, Eliud Kipchoge, Kenia; puolimaratonin maailmenennätysmies, 34-vuotias Zersanay Tadese, Eritrea sekä hieman tuntemattomampi, maratondebyytissään 2.04.45 juossut, 26-vuotias Lelisa Desisa, Etiopia. Kipchogella voisi olevan parhaat mahdollisuudet haamurajan alitukseen. Hän on voittanut seitsemän kahdeksasta maratonistaan, hänellä on loistavat fyysiset mitat ennätystä ajatellen, sillä hän on riittävän pienikokoinen ja hoikka. Lisäksi hän on onnistunut keräämään vauhtia lyhyemmilläkin matkoilla juosten mm. vitosen maailmanmestaruuteen ja tehnyt ajat 12,46 5000m, 26.49 10000m. Runnersworldin mukaan hänen kohdallaan kysymys onkin siitä, voiko huipulla oleva urheilija kehittyä vielä niin paljon, mitä sub 2h vaatii. Tadese puolestaan lienee mukana sen vuoksi, kun hänellä on Runnersworldin mukaan yksi parhaista ikinä mitatuista arvoista, mitä tulee juoksun taloudellisuuteen. Mies on puolikkaan ME-mies, muttei ole koskaan onnistunut maratonilla, ei edes sub 2.10 aikaa tekemään, mutta kenties potentiaalia on. Desisa puolestaan nuorena, kokemattomampana juoksijana omaa valtavan potentiaalin, joten hän voi sitä kautta kehittyä paljon. Kaiken kaikkiaan hyvin heterogeeninen porukka.

TIIMI

Runnersworldin mukaan Nike on asettanut 20 henkisen tiimin, jossa on designereita, insinöörejä, valmentajia ja psykologeja saavuttaakseen tämän tavoitteen. Kun urheilijat on valittu, niin heidän tavoitteensa on löytää sopivat olosuhteet ja luoda optimaalinen reitti, jotta ennätystä voidaan yrittää. Samoin pyrkivät optimoimaan harjoittelun sekä ravinnon. Välineet on tietysti yksi asia, mikä on Niken kannalta varmasti olennaisin osa. Heitä kiinnostaa tehdä huippuluokan tuotteita, eikä se tässä tapauksessa tarkoita vain tossujen ominaisuuksia kuten keveys, pito, vaimennus, voiman tuotto eteenpäin jne., vaan myöskin kaikkien muiden asioiden huomioimista kuten asujen aerodynamiikka. On selvää, että tuulitunnelikokeita tehdään niin asujen kuin reitinkin suhteen.

MITEN HYÖDYTTÄÄ TAVISTA?

Samalla tavalla kuin Runnersworldin porukka Alex Hutschinsonin johdolla, niin myös Wiredin Ed Caesar on päässyt paikan päälle Niken pääkonttoriin tutustumaan projektiin ennen kuin se julkistettiin. Ko. toimittaja on siinä mielessä poikkeuksellinen, sillä hän on kirjoittanut kahden tunnin maratonista kirjan. En ole itse tuota kirjaa lukenut, mutta Wiredin jutussa hän väittää, että jotkut asiat ovat Niken projektissa samalla tavalla, mitä hän on kirjassaan ajatellut, mutta osin Nike on paljon pidemmällä ajattelussa. Kaiken lisäksi tulee esille sellainen seikka, että tuo Niken projekti on aloitettu jo vuonna 2014 eli jo ennen kuin Caesarin kirja ilmestyi. Eli ei ainakaan kirjan inspiroimasta projektista ole kysymys.

Caesar tulee kirjoittamaan projektin etenemisestä Wirediin ja hänelle on Nikella tehty samat testit, mitä näille urheilijoille. Hänellä on nyt Lontoossa valmentaja ja hän pyrkii saavuttamaan puolikkaalla ajan 1.30. Ideana on kuulemma se, että löytyykö tällaisesta kunnianhimoisesta projektista jotain, mikä hyödyttäisi taviksia ja parantaisi kuntoilijan mahdollisuuksia parantaa aikaansa.

ALITTUUKO 2h?

Itsekään en ihan usko, että tämä tulee lyhyellä tähtäimellä onnistumaan, mutta uskon 2 tunnin alitukseen maratonilla. Niinpä on erinomaista, että nyt oikeasti on projekti käynnissä, jossa on selkeä tavoite rikkoa se haamuraja.

Seuraan täällä blogissani erittäin mielenkiinnolla, mitä tässä projektissa tapahtuu tapahtuu. Senpä vuoksi Breaking2 saa oman kategoriansa. Pysykää kuulolla!

Mainokset

3 Replies to “Niken Breaking2-projekti, maraton alle 2h!”

  1. Päivitysilmoitus: Nike uutuudet 2018 – baltsu

Kommentointi on suljettu.