Matrix Climbmill -porraslaite

matrixBaltsu testaa pitkästä aikaa. Avaan samalla uuden kategorian Baltsu testaa, jotta ansiokkaat laite- ja tuotetestini eivät huku yleisen varusteet höpinän alle.

Joo, elokuvista tuttu ns. porraslaite, joka on hyvinkin yleinen laite amerikkalaisilla kuntosaleilla, on jäänyt tähän mennessä minulle mysteeriksi. Pikku hiljaa on herännyt ajatus, olisiko siitä laitteesta apua, kun haetaan juoksuvoimaa. Juttelin aiheesta vuorijuoksuissa tunnetuksi tulleen ultraajan, Juha Jumiskonkin kanssa ja sen juttelun jälkeen päätin, että minähän testaan laitteen. Aloin ottaa asioista selvää ja selvisi, että laitteita valmistaa Matrix, jonka kuntosalilaitteista löytyy Climbmill-porraslaitesarja.

Tämän jälkeen haasteeksi tuli löytää tällainen laite, sillä en ollut missään salilla sellaista nähnyt. Itseasiassa en ollut Suomessa nähnyt mitään Matrixin laitteita. Otin selvää, kuka tuo laitteita maahan ja aloin pohtia mahdollisuutta laittaa heille sähköpostia asian tiimoilta, jotta voisimme järjestää jonkinlaisen laite-esittely/-testisession. Toinen vaihtoehto olisi se, että löydän salin, missä sellainen on ja käyn testaamassa sen siellä salilla. Löysin netistä tarjouksen, jossa maahantuoja oli Vuosaaren uimahallin salille tarjonnut muiden salilaitteiden lisäksi yhden Climbmill C5x:n. Siinä oli hinnat ja kaikki, mutta tarina ei kertonut, olivatko ostaneet sen laitteen. Asia jäi hieman roikkumaan ilmaan, mutta sitten onni potkaisi. Näin bussin ikkunasta, että Simonkadun ja Annankadun kulmassa olevassa Fressi-kuntosalilla on sellainen laite. Päätin käydä sen testaamassa siellä.

Lähetin netin kautta lomakkeen Fressiin, jonka kautta pääsee kolmeksi päiväksi salille ilmaiseksi tutustumaan. Lähetin sen kännykästä, joten lomake taisi mennä harakoille, sillä mitään ei kuulunut. Eivät ottaneet yhteyttä 2,5 viikkoon. Siinä välissä itse sairastin influenssan, joten en olisi voinutkaan käydä siellä. Eilen kuitenkin päätin soittaa ja käydä tutustumassa saliin. Huomasin, että kunto ei ole vielä täysin taudista palautunut, vaan yskä ja nuha vaivaavat ja hikosin kuin sika. Kevyt treenikin oli raskasta, mutta jostainhan on aloitettava. Soudin kevyet 10 minuuttia ja sen jälkeen lampsin rappuset ylös testatakseni Matrix Climbmillin. Vastaani tuli seuraavanlainen näyttö.

matrix5x

Laitteessa ei lukenut missään, mikä malli on kysymyksessä, mutta koska näyttö oli täsmälleen samanlainen kuin tämä, oletan kyseessä olleen C5x. Siinä voi valita manuaalisen harjoituksen tai erilaisia valmiita ohjelmia kuten fat burn, mäki jne. Päätin kokeilla manuaalisella, jossa laittaisin mieleni mukaan portaisiin lisää vauhtia. Ajattelin, että teen niin kauan kuin jaksan. Ei ollut mitään käsitystä kuinka kauan tuollaisella laitteella voi tehdä. Ajattelin, että kenties puoli tuntia.

Yllätys oli suuri, sillä laitteen käyttäminen oli paljon haastavampaa kuin olin olettanut. Ensinnäkin luulin, että se käy lähinnä reisiin, mutta totuus olikin se, että se tuntui pohkeissa, eikä missään muualla. Askelmat ovat aika lyhyet, joten sitä tulee mentyä aika päkiöillä ja se tuntuu heti alusta alkaen pohkeissa.

Vauhtia ei saa oikein niin nopeaksi, että voisi tehdä varsinaista porrasjuoksua. Siihen on monia syitä. Ensinnäkin juurikin tuo lyhyet ja jyrkät askelmat. Se koordinaatio on erittäin haastava. Ainakaan minä en oppinut talsimaan niitä rappusia niin, etten katsoisi joka askeleella mihin astun. Nopeuteni oli jossain 88-93 askelmaa per minuutissa tasolla ja välillä tuntui, että meinaa tulla stiplu. Vaikka kuinka se tuntuu toisaalta simppeliltä, että astuu askel askeleelta niin silti välillä tosiaan tuntuu, että nyt menevät jalat sekaisin. Niinpä vähensin tosiaan nopeuden takaisin 88 tasolle kun se oli ollut hetken 93. Toiseksi se alaskatsominen haittaa jotenkin treeniä. Kun katse ei ole eteen, vaan alas, niin se vaikuttaa vauhtiin. Ei tee mieli kavuta niin nopeasti. Sillä on jo ihmisen tasapainonkin kanssa tekemistä. Lopulta jaksoin tehdä laitteessa yhteensä 10 minuuttia. Se meni vähän liikaa jalkoihin katseluksi, jotta olisin tahtonut tehdä pidemmän harjoituksen. Lisäksi hikosin todella paljon, mikä johtui siitä, että olin vielä toipilas.

Yhteenvetona voisi sanoa, että laite on varmasti ihan hyvä lisä, jos sellainen salilla on, mutta ei siinä varsinaista porrasjuoksua voi harjoitella ja vaatii kokemusta, jotta se liike menee selkäytimeen ja pystyisi tekemään kovemmilla nopeuksilla. Laitteen käyttäminen säännöllisesti voi toki vahvistaa jalkoja ja lisätä juoksuvoimaa sekä ennenkaikkea saada pohkeet vahvemmiksi. Juoksijana sanoisin, että luulen pystyväni tekemään Precorin AMT:llä huomattavasti tehokkaampia mäkiharjoituksia. Kaiken lisäksi tuntui, että tämä laite hieman speijasi välillä. Se voi olla, että jos astuu vähän liian myöhään niin se askelma on jo kääntynyt vinoon ja kun siihen painaa voimakkaan askeleen, taipuu se jotenkin alta pois. En osaa täysin selittää ilmiötä, kun sitä ei tapahtunut joka askeleella, mutta vähän kummalliselta se tuntui.

Ehkä tämä laite on parempi painon pudotukseen ja peruskunnon luomiseen hieman heikompikuntoisille kuin juoksijan harjoitusvälineeksi.

Lisätietoja laitteista: http://www.matrixfitness.com

Mainokset

One Reply to “Matrix Climbmill -porraslaite”

Kommentointi on suljettu.