Joulun traditiot

Kolme päivää on nyt menty samalla tavalla kuin useimmiten jouluna eli käytännössä aina, kun olen joulua kotosalla viettänyt.

psx_20161224_163529

Minulla ei ole mitään trendikästä hassua jouluneuletta, mikä on hyväkin täällä Helsingissä,  kun ei ole 40 astetta pakkasta. Kynttilät ja valaistus nostavat muutenkin lämpötilaa niin että neule olisi liian kuuma. Kaivan joka vuosi esiin jo vuosia sitten ostamani Hilfigerin punaisen rugbypaidan, jota käytän aina jouluna.  Sen lisäksi kun muistaa,  että 24-26.12 on joka päivä joku punainen t-paita siellä alla niin joulupukeutuminen on helppoa.

Ruokien suhteen juoksijoilla ei yleensä ole mitään ongelmia. Kunhan muistaa syödä niin paljon kuin mahdollista. Alkuruokana syön silliä, lohta, rosollia, perunaa jne. Se menee alas jouluoluen kanssa. Lapin Kulta luomu jouluolut on ihan jees, mutta myös jotkut erikoisemmat käyvät,  mutta tosiaan tuo puolen litran tölkki on ihan maitokaupoista saatavissa ja riittävän hyvä.  Pääruokana puolestaan perinteiset kinkku, lanttu- ja perunalaatikot sekä salaatti. Kaikki turha rönsyily on vuosien varrella karsittu pois, mistä ihmiset eivät tykkää. Kun syö laatikoita ja kinkkua riittävästi, niin ei tartte kaikkia krumeluureja maistaa. Ruoan kanssa luonnollisesti punaviiniä. Esim. joku pinot noir viini on hyvä. Sellainen varttilitra viiniä per ruokailija per ruokailu on minusta sopiva ruokajuoma määrä. Kun kerran päivässä syö jouluaterian. Enempää ei oikein tarvitse syödä, kun on aamulla syönyt ison annoksen riisipuuroa ja kun syö pitkään vähintään tunnin jouluateriaa, niin saa ahdettua aika paljon. Viinin ja oluen lisäksi juon jouluaterialla yhden 0,33l pullollisen vichya per ateria. Joku jälkiruoka siihen päälle, jonka jälkeen voi ottaa hieman lepoa. Vähän ajan päästä espresso, joulutorttu ja pipari.

psx_20161224_205045

Tuon jälkeen kun istuu iltaa, voi miettiä niitä muita oluita. Hyvänmakuinen, nautittava olut oli tänä vuonna mm. Alkosta ostamani Weltenburgin luostaripanimon Winter-Traum. Minulla on hieman henkilökohtainen suhde tuohon panimoon. Olin opiskelemassa aikanaan kansista yliopistossa n. 40km päässä ko. luostarista. Vierailin kerran hienona kesäpäivänä siellä skootterillani, ihailin upeita maisemia siinä joenmutkassa ja nautin luostarin Biergartenissa oluen. Tuohon aikaan 90-luvulla täälläkin myytiin kaupoissa heidän Helles-oluttaan puolen litran pulloissa. Minusta se oli kohtuuhintaistakin. Asuin Krunikassa ja n. sadan metrin päässä kämpältäni Liisankadun kulmassa pikkukaupassa (nyt samoissa liiketiloissa tehdään suklaata) Zinnkellerin tuntumassa oli tuota olutta. Ostin sitä yleensä pari, jos tahdoin olutta juoda. Tämä Winter-Traum muuten ei ole pantu siellä Weltenburgissa, vaan Regensburgissa eli kaupungissa jossa opiskelin. Bischofshof panimon toimesta.

Minulla oli kotona myöskin Weltenburgin kolpakko, mutta se varastettiin kerran yhdessä murrossa. En ollut ehtinyt purkaa olutlasejani yhden muuton jälkimainingeissa ja kaikki siihen mennessä ympäri maailmaa hankitut olutlasit varastettiin. Summa mutikassa toki vieneet tavaroita. Lasitavaroita, patsaita, joku taulu, iso Amerikan lippu, kirjalaatikoita, pienoismalli BMW:n moottoripyörästäni, Mersun museosta hankittu pienoismalli 500K mallista vuodelta 1936, mittava juhlarahakokoelma, kaikki tietokoneeni ja ulkoinen kovalevy, jolloin meni mm. kaikki valokuvani vuosilta 1999-2009 jne. Mukavaa tuollainen, että täytyy varastaa toisilta henkilökohtaisia tavaroita.  No joulun aikana saatiin lukea, että joltakin vietiin varastosta joululahjatkin.

_20161226_201854.JPG

Iltasella maistelen myös jonkun muun oluen sen mukaan, mitä saan joululahjaksi. Winter-Traumin join itse ja tarjosin niitä muillekin aattona, kun lahjoja ei oltu vielä avattu. Pukki tulee näet vähän ennen kymmentä illalla. Joulupäivänä ja Tapanin päivänä iltasella maistelen sitten lahjaoluita ja ne vaihtelevat. Voivat olla Alkosta saksalaisia vehnäoluita tai jotain muita ulkomaalaisia oluita. Joskus voi olla pienpanimo-oluita. Riippuu siitä, mitä paketeissa on ollut. Nyt sain mm. Pyynikin sessio maistelusetin, joka sisältää kuusi erilaista olutta. Se on siinä mielessä kätevää, kun ovat pahvilaatikossa, niin helppo paketoida.

Itseasiassa mietin vähän samanlaista ratkaisua, kun näin Heinekenin joulumainoksen. Tuollaisia pahvilaatikoita on täälläkin K-Supermarketissa myynnissä. Sisältää 12 kpl 25cl pulloja. Hyvä lahja esim. isälle, veljelle tai jollekin muulle oluen ystävälle.

psx_20161226_201330

Apropos Heineken, sain jossain vaiheessa idean siitä, että Vihreät kuulat voisivat toimia yhdessä Heinekenin kanssa, mutta pukki epäonnistui viime vuonna. En saanut niitä lahjaksi. Idean kuitenkin olin saanut. Ajattelin, että esim. yökerhossa voisi saada lisää virtaa, jos olutpullon lisäksi saisi myös yhden marmeladikuulan. No tänä jouluna sain kaksi laatikollista Vihreitä kuulia, joten pääsin mukavasti testaamaan niitä Heinekenin kanssa, eikä pojat ole hassumpaa.

Nehän ovat muutenkin juoksijoille hyvää ruokaa. Esim. ultraajille. Hietsu tarjosi vihreitä kuulia 45v vuotispäiviensä kunniaksi Arenalla kun kerran siellä vkonvaihteessa talsittiin.

Minä en sinänsä ole kuulilla hassutellut. Vajaa laatikollinen mennyt parissa vuorokaudessa tai kolmessa illassa. Eikä oluttakaan mene kuin pari kolme per ilta, vaikka menen myöhään kahden maissa nukkumaan.  Johtuu siitä, kun on ruoasta niin ähky. Parempi lukea kirjoja ja ottaa kulaus vain harvakseltaan.

Mainokset