Mitä tapahtui Pegasukselle?

Raflaava otsikko, jolla on laajempaa merkitystä. Ei ole nimittäin montaa vuotta siitä, kun juoksukenkiä oli tyyliin kolmessa hintakategoriassa. Vaimennetuimmat kengät olivat kalliimmat, sitten oli keskihintaisia malleja ja halpoja perusmalleja. Alun alkaen ostin ylipronaatiosta johtuen aina kaikista kalleimmat ja vaimennetuimmat tossut, sillä ajattelin niiden pitävän jalkavammat parhaiten loitolla. Lenkkeilin vähän, ostin yhdet tossut per vuosi. Myöhemmin kun laji tuli tutuksi ja aloin juosta oikein kunnolla, niin tossuja alkoi mennä enemmän, tarvitsin monipuolisesti erilaisia kenkiä ja samalla huomasin jalkojen vahvistumisen myötä, etten tarvikaan niin tuettuja kenkiä. Niinpä aloin kokeilla mm. niitä keskihintaisia tuotteita.

Hyvä esimerkki keskihintaisista tuotteista on Nike Air Zoom Pegasus, jota on tehty pitkään, sillä nyt on mallinumero 33 menossa. Se oli aikanaan aivan hirveännäköinen tossu, mutta nykyään tyylikäs ja moderni kuten lähes kaikki Niket. Niistä ei tiedä, onko kyseessä juoksukenkä vai treenikenkä salille, eikä ainakaan kauempaa voi millään sanoa, mistä mallista on kysymys. Lähes kaikki Niket näyttävät samalta. Itse en ole Pegasuksia ostanut, sillä ne ovat täysin neutraalit tossut ja kaipaan peruslenkeille kevyttä pronaatiotukea. Sen sijaan minulla on ollut kahdet LunarGlidet, nimittäin 3+ ja 4+. Ostin aikanaan tuon 3+ mallin Fashionstoren alesta ex tempore hintaan 47,50€. Siihen aikaan ovh. noissa kengissä oli 100 euroa. Halusin nähdä, millaiset ne ovat, sillä minulla oli Niken käytöstä joku 15 vuoden tauko. Pidin niitä sisällä juostessani matolla ja Arenalla. Ne olivat aika ylivaimennetut, joten juoksu oli vähän tunnotonta, mutta toisaalta varmasti aika hellät jaloille. Lisäksi pohja piti kärjestä hyvin, joten ne olivat erinomaiset siihen aikaan Esport Core (joka valitettavasti myöhemmin loppunut) keskivartalon ryhmäliikuntatunnilla. Niinpä lähinnä tuon ryhmäliikuntatunnin vuoksi ostin uudelleen seuraavana vuonna LunarGlidet, kun sattuivat olemaan Stockmannilla 50% alessa viidelläkympillä.

Sittemmin tilanne on muuttunut. Nyt niitä ei saa mallin tullessa uutena kauppoihin satasella, eikä alesta viidelläkympillä, vaikka tässä ole kuin joku 3 vuotta kulunut, vaan tossu maksaa 143 euroa ja alehinta on esim. 79,50€, mitä InterSport ja Stadium ovat ilmoittaneet silloin, kun kokoja on enää joitakin jäljellä. Sama koskee neutraalimallia Pegasusta. Se maksaa 132 euroa. Olen katsonut samaa muista merkeistä ja sama ilmiö toistuu. Sauconyn Guide oli ennen halvempi kuin Hurricane, koska se on vähemmän vaimennettu pronaatiomalli. Nyt se on hinnakas, esim. Stadiumissa 175 euroa. Sama koskee Adidaksen Tempoa. Samoin kisakengät kuten Adiokset olivat ennen todella edulliset, nyt ne ovat kalliita.

Mistä tämä tilanne voi johtua? Maahantuojien edustajilta on turha kysyä, sillä trendi on kansainvälinen. Jossain isoilla kv. messuilla voisi päästä valmistajien pääkonttorin päättäjien kanssa juttusille ja saada heidän näkemyksensä, mutta kun sitä mahdollisuutta nyt ei ole, niin esitän oman arvioni. Luulen, että tämä kehitys menee yksi yhteen tossujen kevenemisen kanssa. Kuluttajat preferoivat kevyempiä kenkiä kuin ennen, mikä johtuu siitä minimalistitrendin hehkutuksesta. Tämä on saanut tossuvalmistajat pudottamaan kenkien painoja (esim. LunarGlide 3 oli 310g, LunarGlide 8 ainostaan 258g). Samaan aikaan he ovat keksineet parempia välipohjan vaimennuksia, jolloin kevyempikin kenkä vaimentaa paremmin kuin ennen. Ei siis tarvitse ostaa niin vaimennettuja kenkiä kuin ennen. Firmojen voitot olisivat siis vaarassa laskea, jos yhä useammalle riittäisi se keskihintainen tossu. Niinpä tossufirmat päättivät nostaa keskihintaisetkin kalliiksi.

Kompensoidakseen mahdollista menetystä entry level -tasolla, ovat nämä valmistajat tuoneet uusia, halvempia malleja myyntiin. Ne mallit ovat tuntemattomia, niistä ei ole juuri kukaan kuullut mitään. Itseasiassa jokaisella valmistalla on nykyään niin paljon malleja, että vaikka olisi kuinka tossumarkkinoita seuraava asiantuntija, niin kokee silti usein sellaisia hetkiä, ettei tiedä yhtään, millainen joku tossu on. Nimi ei sano mitään. Herääkin kysymys, että ovatko nämä halpismallit any good vai ovatko ne lähinnä markettitason lenkkareita, joilla on tarkoitus suurten ikäluokkien käyttää parin kilsan sauvakävelylenkillä vai ovatko ne oikeasti asiallisia tossuja. En tiedä, mutta toisaalta en aio niiden kanssa ottaa edes mitään riskiä. Suosittelen juoksijoille sitä, jos haluavat säästää tossuhankinnoissaan, että ostavat joko tunnettuja malleja alennuksella tai sitten selvittävät hyvin tarkkaan, mistä on kysymys. Onko lanseerattu joku asiallinen uusi malli tai entinen malli uudella nimellä vai onko kyseessä joku ihan markettitason entry level -tossu, josta ei juoksukengäksi edes ole. Jotenkin satasen ovh tuotteet alkavat olla jo sellaisia, joihin suhtautuu skeptisesti. Jopa halvoilla hinnoillaan läpilyönyt Skechers taitaa maksaa Suomessa about 150 euroa, vaikka pitkään hehkuttivat sitä, että heidän kenkänsä ovat edullisia (taisivat maksaa kaikki joku 80 dollaria jenkeissä vielä pari vuotta sitten).

Vähän tämä suuntaus ihmetyttää. Varsinkin kun ne tuotantokustannukset ovat yhä alhaiset. Pegasukset tehdään 23 dollarilla ja LunarGlidet maksavat 26 dollaria valmistaa.

No tämä tästä aiheesta, vuoden ensimmäinen postaus on nähnyt päivänvalon.

p.s. toki Niken hinnat voivat nousta täällä siksi, että euron arvo on laskenut, mutta ei se silti selitä sitä, miksi keskihintaisten ja kalliiden mallien välinen hintaero on supistunut tai jopa poistunut. Toki se on niin, että lähes joka malli maksaa about saman valmistaa, joten myyntihinta on puhtaasti strateginen päätös, jolla ei ole kustannusten kanssa juuri mitään tekemistä. Lenkkareissa voi toimia vähän eri tavalla kuin autojen suhteen. Jos joku VW Golf maksaisi sata tonnia tai 150 tuhatta, niin ei kukaan sellaista ostaisi.

Mainokset