Futis, kuka piru menee Kiinaan?

Kun seuraa tuota Kiinan jalkapalloliigaa, niin tulee sellainen tunne, että haluaisi lyödä itseään vasaralla päähän. Ok, Aasiassa on monia kummallisia juttuja. Sen sai havaita esim. jos katsoi Aku ja 7 ihmettä -ohjelman Tokio-jaksoa. Ei aina voi käsittää kuinka esim. kiinalaiset ajattelevat asioista, mutta kaiken huippu on kuitenkin tämä Kiinan futisliiga.

Kiinan presidentti Xi Jinpeng on futisfani. Hän on esitellyt suunnitelman, jolla Kiinasta tulee futiksen supervalta. 2020 mennessä maassa olisi 70000 kenttää ja 2050 Kiina olisi mukamas maailman paras futiksessa. Niinpä liigaseurat ovat laittaneet ison vaihteen silmään. Valmentajat ovat tunnettuja länsimaisia nimiä ja joka joukkueeseen tulvii kovan rahan vahvistuksia. Viime vuonna pelaajahankintoihin laitettiin 400 miljoonaa. Kaikki vedetään nyt överiksi. Kesällä Hulk siirtyi Kiinaan suurella summalla, samoin sinne suuntasi Graziano Pellè. Viime päivinä on kuultu Oscarin, Axel Witselin ja Carlos Tevezin siirroista. Pepen siirrosta on huhuttu ja Chelsean Diego Costaakin havittelivat, mutta mies ei innostunut.

Ymmärrän jollain tavalla vielä vanhemman pelaajan siirtymisen Kiinaan. Silloin kun ei jaksa panostaa enää pelaamiseen full ja silloin kun avauskokoonpanon paikka ei ole enää itsestäänselvyys tai silloin kun on voittanut jo kaiken tai silloin kun isojen liigojen tiukka pelitahti ei enää oikein onnistu, niin silloin voi olla aika jäähdytellä ja kerätä hyvät eläkerahat. Niin on pitkään tehty. Pelén ja Beckenbauerin siirrot New York Cosmokseen 70-luvun puolivälissä hyvänä esimerkkinä. 90-luvulla tulivat Japanin J-league ja Amerikan MLS, jotka jatkoivat tätä samaa meininkiä. Viime aikoina arabimaat ovat olleet vaihtoehto. Missään ei ole kuitenkaan maksettu niinkuin Kiinassa nyt. Tai no Beckhamin Losin sopimus oli kyllä muhkea, mutta muille ei ole maksettu.

Carlos Tevez tienaa huhujen mukaan enemmän kuin Messi tai C. Ronaldo (palkkaa siis, suuria endorcement-diilejä en ota tässä huomioon). Vaikka Tevez on erittäin hyvä pelaaja, niin ei hän maailmantähti ole, jota voisi verrata mihinkään Messiin. Hän ei ole niin hyvä, hänen persoonansa ei ole mielenkiintoinen, eikä hän oikein edes tunnu viihtyvän ulkomailla. Lisäksi hänen pelityylinsä on sellainen, että iän myötä tapahtuva hidastuminen pitäisi tehdä hänestä entistä selkeästi heikomman. Entäpä sitten hänen ulkonäkönsä. No hän on sen Istanbulin murhaajan kaksoisolento. Katsokaapa oikeasti turkkilaistan julkaisemia kuvia. Ovat täysin samannnäköisiä. Miten noin rikollisen näköinen jätkä voi saada niin paljon palkkaa. En tajua miksi kiinalaiset maksavat niin paljon, kun samantasoisia pelaajia saisi halvemmallakin. Onko se niin, että kotimaiselle yleisölle pitää näyttää mahdollisimman suurta hintalappua. Tulkaa katsoo pelejä, meillä pelaa pelaaja, joka saa eniten palkkaa maailmassa. En tajua.

Enemmän minua ihmetyttää kuitenkin nuoremmat pelaajat kuten Oscar tai Axel Witsel. Jälkimmäinenhän olisi siirtynyt elokuussa Pietarin Zenitistä Juventukseen, mutta venäläiset mokailivat papereiden kanssa, jolloin siirtoikkuna ehti mennä kiinni, eikä siirtoa hyväksytty. No hänen piti siirtyä nyt tammikuussa, mutta menikin sitten Kiinaan. Jätkä ei ole ikinä voittanut mitään. Pelannut Venäjän liigassa, joka ei ole kuitenkaan mikään ihan ykköstason liiga ja Belgian maajoukkueessa eivät ole vielä voittaneet mitään. Hänelle avautui mahdollisuus pelata yhdessä Euroopan parhaista seuroista ja ottaa Italian mestaruuksia ja taistella Champions Leaguessa menestyksestä. Ennen kaikkea pelata parhaita vastaan. Hän sanoi ei, koska pitää ajatella perheen tulevaisuutta. Toivoo kuitenkin Juventuksen voittavan Champions Leaguen, mutta ei halua itse olla mukana. Hän täyttää tänä vuonna vasta 28 vuotta, joten aikaa rahastaa olisi. Käsittämätön jätkä.

Luulisi, että huippu-urheilijat haluavat kilpailla parhaita vastaan. Pelata parhaina vuosinaan parasta mahdollista futista. Zlatanhan valitteli vähän sitä, että PSG:ssä huono juttu oli se Ranskan liigan taso. Toki CL:ssä oli kovia vastustajia, mutta oman maan sarja oli läpihuutojuttu. No nyt mies saa pelata Valioliigassa tiukkoja pelejä. Niinpä en ymmärrä yhtään sitä, että parhaassa peli-iässä olevat pelaajat menevät sinne. Varsinkin sen takia, kun joka joukkueessa saa olla vain muutama ulkomaalaispelaaja kentällä ja kiinalaiset pelaajat ovat huonompia kuin suomalaiset. Se on vähän sama kuin otettaisiin joku KuPS-RoPS -matsi, jossa valmentajina olisi Svenniksen kaltaisia hahmoja ja suomalaisten veikkausliigajyrien lisäksi kentälle kirmaisivat pelaajia kuten Wayne Rooney tai Dani Alvez.

Joo kun tietävät, etteivät voi saada Messiä tai C. Ronaldoa, niin maksavat kakkostason jätkille messi-palkkaa. Pelaajat sanovat jees ja pelaavat puolivaloilla jätkien kanssa, jotka eivät osaa pelata jalkapalloa. Todella hyvä meininki.

En todellakaan tajua tätä kuviota kenenkään osapuolen osalta. Se tuntuu vielä älyttömättömämmältä hölmöilyltä kuin KHL.

Mainokset