Kevyistä kengistä

Fazit: kevyet kengät eivät sovi yleistossuiksi.

Muutama vuosi sitten ihmettelin, kun jotkut kertoivat juoksevansa Adios ykkösillä ihan peruslenkitkin. Itse en niin vähän vaimennetuilla ja tuetuilla olisi voinut edes kilpailla. Sittemmin olen siirtynyt kisatossuissa kevyisiin, mutta olen harjoitellut painavammilla, ainakin jonkin verran tuetuilla. VK:t ovat menneet yleensä kevyimillään Brooks ST4 tossuilla.

Kovempi vauhti on kuitenkin helpompaa juosta kevyemmillä kengillä ja luulisi, että se harjoittelu kehittää. Ts. kun juoksen kevyillä niin jalkani tottuvat niihin ja vahvistuvat. Nyt kun minulla on viidet kevyet kengät eli Adidas Mana 7, Adidas Adios 2, New Balance Vazee Pace, Adidas Boston Boost 5 ja Salming Distance A3 ja jokaista paria on käytetty hyvin vähän niin olen ajatellut, että entäpä jos matolla juoksisi kevyemmillä kengillä. Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Kevyillä kengillä juokseminen on rankkaa jaloille. Pohkeille rankempaa ja kantapään sekä nilkan ympäristö ovat kovilla. Jo kesken lenkin tuntuu selvää väsymistä. Ehken ole vielä oppimisprosessissa riittävän pitkällä. En usko, että se on pronaatiotuen puutteesta kiinni. Nämä tossut ovat kuitenkin kiertojäykkiä ja kun vauhtia on niin askel on eteenpäin, jolloin pronaatiotukea ei tarvitse. Sehän oli viime kesän ahaa-elämyksen viesti.

Eilen eka vetoharjoitus sitten syyskuun alun. Ei tuntunut yhtään hyvältä, jopa puolikkaan vauhti oli vaikeata. Ei sykkeiden osalta, vaan jonkun muun, luulen että jalkojen vuoksi vauhdin ylläpitäminen oli vaivalloista. Juoksin 2,5km VR + 4x2000m/800 pal. + 2,1km VR = 15km. Vetojen vauhdit 3.52, 3,52, 3.52, 3.40 min/km. Syy hitaaseen vauhtiin oli se, että kun ei ole vauhtikestävyyttä, niin kovempi vauhti olisi tehnyt vetojen suorittamisesta vaikeaa, enkä olisi ehkä pystynyt neljää tekemään. Olen muutenkin ajatellut asiaa niin, että teen maltillisesti varmaan johonkin maaliskuun loppuun ja alan vasta sitten kiristää ruuvia. Sain juoksukaveri Pasilta viime vuonna hyvän kahden kuukauden setin, jolla vauhteja kiristetään nopeasti, siis lähinnä kympin vauhtia, mutta en pahaksi onneksi kirjoittanut sitä muistiin. Täytyy pyytää se uudestaan Pasilta tai käydä hänen kanssaan harjoittelemassa. Ainakin kesällä Eltsussa voisi käydä, piti mennä jo viime kesänä, mutta minulla oli pakaravaiva.

MP oli eilen taas salilla, nyt kaverinsa kanssa. Ovat suomenruotsalaisia, mikä on mycket bra. Oiskohan Hankenilta? Suomenruotsalaisilla on suomalaisiin, varsinkin maalaisiin verrattuna vähempi vastenmielisyys näyttäviä miehiä kohtaan. Diggaavat brändeistä jne. jo pienestä pitäen. Hän lähti menemään salilta siinä vaiheessa, kun minulla oli juoksussa vetojen välissä palauttava jakso. Ihmetteliköhän, että viiden minuutin vauhdissa jätkä hikoaa niin. Ei voi tietää.

Tänään en sorru viime torstain lapsukseen eli ”palauttavalle” päivälle liian nopeat vaatteet ja kengät. Silloin juoksin vähän liian kovaa. Eli siinä missä eilen oli Under Armourin hihaton paita ja Puman split shortsit sekä Salmingit jaloissa, niin tänään Rantamaraton 2016 paita, pidemmät Under Armourin shortsit ja painavat Addun Sequence Boost kengät. Tulee taatusti mentyä tarpeeksi hiljaa.

Mainokset