95% ihmisistä eivät tiedä

2009 törmäsin Earl Nightingalen The Strangest Secretiin. Se oli yhden leadership-kurssin materiaalina. Yksi mielenkiintoinen detalji siinä oli se (kerron ulkomuistista, mitä muistan siitä, kun 2009 tuon videon kuuntelin), kun ohikulkija pysähtyi joka aamu kellokaupan eteen ja kauppias ihmetteli tätä. Jossain vaiheessa hän päätti mennä kysymään, mitä mies tekee. Tämä mies kertoi olevansa tuolla näkyvässä tehtaassa töissä ja hänen tehtävänään oli pitää tehtaan tornin kello ajassa. Hän katsoi kellokaupan ikkunan kellosta oikean ajan. Kellokauppias vastasi, että sepä merkillistä, että hän on aina katsonut puolestaan oikean ajan ikkunassa olevaa kelloa varten tehtaan tornin kellosta.

Earl Nightingale sanoo, että 95% ihmisistä eivät tiedä, mitä ovat tekemässä, vaan seuraavat vain toisiaan. Sen takia Juoksufoorumilla ei kehitetä valmennusosaamista, vaan seurataan toisiaan, vaikka tietoa on ollut saatavilla vuosikymmenet ja vaikka sitä tietoa tänä päivänä saa internetistä helposti, jos tahtoo. Kukaan ei tiedä, mitä tekee, mutta tekevät silti toisilleen ohjelmia. Hip heijaa!

Tulee mieleen, että onkohan suomalaisessa mäkihypyssä ollut samanlainen meininki. No, minä en tässä Juoksufoorumin pähkähullussa touhussa ole mukana, vaan pyrin kehittämään tietämystäni aktiivisesti. Haluan oppia ymmärtämään kaikki juoksun osa-alueet. Purkaa ne palasiin ja käsittää, miksi jotain tehdään ja mihin se vaikuttaa. Jos joku tuntuu hölmöltä, niin se pitää selvittää paremmin ja löytää järkevämpi tapa toimia. Tietoa on siis valtavasti olemassa, mutta se suuri työ on siinä, että analysoi sen tiedon ja oppii kattavasti valitsemaan palaset, jotka tukevat kokonaisuutta eli maratonjuoksua. Kuinka pystyy juoksemaan mahdollisimman hyvin ja nopeasti 42195 metriä. Se on se a ja o, eikä mikään muu.

On vahinko, ettei sellaista kattavaa pakettia ole olemassa. Kirjat ovat suoraan sanottuna roskaa. Tuntuu, että jokainen on kirjoitettu sellaisille ihmisille, jotka eivät ole urheilua ikinä harrastaneet ja vaativammat kirjat kuten Advanced Marathoning ovat liian ohjelmaspesifisiä. Haluaisin paljon enemmän teoriaa. Siis puhtaasti teoreettisen kirjan, jonka pohjalta voisin itse valmentaa itseäni. Kun sellaista ei ole, niin pitää yrittää etsiä tietoa itse. Se on vahinko. Kuten 76ers ex-GM Sam Hinkie sanoo: ”if you really want to understand something there’s no better way than to spend six hours reading a book someone spent five years researching (density of information!)”

Kun tällaista yhtä teosta ei ole olemassa, niin herää kysymys: pitäisikö maailman johtavat valmentajat kerätä yhteen webseminaariin, jossa oppimisimme parissa päivässä enemmän valmennuksesta kuin sitä ennen koko elinaikanamme? Olen kyllästynyt siihen, etteivät ihmiset tiedä valmennuksesta hölkäsen pöläystä.

Mainokset