Formulakausi 2017

Tälle kaudeller tapahtuu suomalaisnäkökulmasta enemmän mullistavia uudistuksia kuin kenties koskaan. Tehdäänpä muutama nosto:

  • Uudet autot

Mitkä ovat voimasuhteet kun säännöt jälleen kerran muuttuvat ja ajetaan mm. aiempaa selvästi leveämmillä renkailla? Onko Mersu yhä ylivoimaisen moottorinsa ansiosta ykkönen vai onnistuuko erinomaisia autoja tehnyt Red Bull nousemaan ohitse? Mikä on haastajana olevan Ferrarin panos? Olikohan riski siitä, että tämän kauden auto ei olisikaan niin kilpailukykyinen kuin viime kauden auto, yksi niistä syistä, miksi Nico Rosberg päätti lopettaa mestaruuteen.

  • Nico lopetti, Bottas tilalle

Nicon lopettaminen oli järkyttävän kova pommi. Toisaalta mies on saavuttanut sen, mitä tavoitteli eli mestaruuden, joten voi lopettaa ja tehdä elämässään muita asioita. Toisaalta olisi ollut hieno nähdä hänet vielä mukana. 100% lajiin panostava huippukuljettaja kuitenkin kyseessä, joka olisi voinut ottaa mestaruuden tai pari lisääkin urallaan. Nyt Hamiltonille jäi vähän liikaa latu auki.

Bottasilla oli se kuuluisa miljoonan taalan paikka päästä kerrankin huipputalliin ja onneksi niin kävi. Paikka ei ole helppo. Voittaja-auto ja pahin mahdollinen tallikaveri kaikin mittarein. Hamilton tekee kaikkensa nujertaakseen Bottasin niin radalla kuin varikolla henkisesti. Hän tekee kaikkensa voittaakseen. Bottas sai vain yhden vuoden sopimuksen, sillä tämän kauden jälkeen voi tulla isoja muutoksia. Ensinnäkin Vettel saattaa vapautua Ferrarilta, jos mies ei ole tyytyväinen tallin toimintaan. Toisaalta Hamilton – varsinkin jos ottaa nyt yhden tittelin lisää, saattaisi olla halukas mottipäisellä diilillä menemään Ferrarille siitä huolimatta, että diili on 2018 saakka. Tallin kannalta on parasta tehdä nyt lyhyt diili ja katsoa, onko Bottasista mihinkään. Jos hän on nopea, niin saanee jatkon. Jos taas hän ei pärjää, vaan osoittautuu uudeksi ”maailman hitaimmaksi heikiksi”, niin silloin tulee hyvin äkkiä vaikka Wehrlein tilalle.

  • Niki Juusela selostajaksi

Väittäisin niin, että Niki on tällä hetkellä Suomen paras selostaja. Hän on onnistunut loistavasti niin yleisurheilussa, jalkapallossa kuin jääkiekossakin. Sen lisäksi mies on hyvä studioisäntä ja tekipä Sotshin kisojen yhteydessä viihdyttävän matkaohjelman Ville Haapasalon kanssa. Ylivoimaisesti kovin ammattilainen selostajakaartissa, joten se on Ylelle valtava menetys. Mistä ihmeestä saavat yhtä monipuolisen osaajan tilalle?

Maikkarille valinta on loistava. Niki on omien sanojensa mukaan lapsesta saakka ollut formulafani ja varmasti haluaa oppia kuviot nopeasti. Lajitietämys on valmiiksi riittävällä tasolla ja asiantuntijat kuten Vilander ja Salo auttavat. Juusela selostaa varmasti asiallisesti keskittyen kisatapahtumiin, eikä keskity lähinnä höpöttämään twitteristä kuten Saari, joka ei oikein koskaan oppinut selostamaan. Hän ei nähnyt mitään, mitä radalla tapahtuu. Alussa tietysti Niki ei tunne varikolla porukkaa, mutta siinäkin Vilander ja Salo auttavat. Kun kaveri vieressä, joka tuntee ihmiset, voi hän esitellä. Niin JJ:kin esitteli Saaren kaikille. Parasta Nikissä on nimi. Varikolla on jatkossa kaksi Nikiä, Lauda ja Juusela. Liekö saanut nimensäkin Laudan mukaan.

Ainoa negatiivinen asia tässä siirrossa on se, että Niki menee maksumuurin taakse, minkä vuoksi hän ei ole koko kansan kuultavissa.

  • Kimi urheilugaalassa

Kimi Räikkönen teki eilen Urheilugaalassa erittäin sympaattisen esiintymisen. En ole oikeastaan koskaan pitänyt Kimistä. Hänessä on henkilöitynyt paljon sitä, mikä karvaperseduunareissa on vikana. Sivistymättömyys, junttius ja huonot tavat. Keskitytään vain siihen ajamiseen, eikä hoideta kunnolla muita velvollisuuksia. Ryypätään valtavasti, eikä olla aina oikein iskussa fyysisesti kisaviikonloppuina jne. Minusta tuntuu, että tämä kaikki on iän myötä muuttunut. Miehellä on nyt perhe ja kun on pitkä ura takana, johon kuuluu välillä sapattivuosikin sekä huonommassa organisaatiossa työskentely Renaultilla, niin mies osaa nyt arvostaa Ferrarilla oloaan. Kimi oli eilen erittäin sympaattinen ja asiallinen. Oli hienoa, että hänet oli saatu paikan päälle. Hän on monelle nuorelle esikuva.

En ole nykyään enää niin innostunut seuraamaan formuloita kuin olin Schumacherin aikoihin 90 luvulla, mutta kyllä nyt jonkun kisan voi katsoa ja seurata, kuka vie mestaruuden. Kunhan ei vain Hamilton. Niinpä voisi ehkä toivoa, että Ferrari olisi jotenkin yllättävän hyvä tänä vuonna ja Vettel voittaisi tittelin. Jos nyt pitää veikata, niin heitän ihan hatusta kuitenkin top 3: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Verstappen. Voisi olla toisinkin, mutta luotan siihen, että Max sählää vielä sen verran, ettei riitä kuin kolmanneksi.

Mainokset