Juoksun Linux

Baltsu’s ja Innovatiivinen valmennus ovat juoksun Linux. Perinteiset urheiluseurat ja valmennus ovat suljettuja järjestelmiä, me olemme avoin järjestelmä. Kerron seuraavassa, mikä perinteisissä järjestelmissä on vikana:

  • asiantuntemuksen puute: olin 80-luvulla hiihtoseurassa ja valmentajina oli tyyliin hiihtäjien vanhempia, jotka eivät tajunneet mitään valmentamisesta. Minuakin joku reppana yritti ”valmentaa” laskemaan väärällä tekniikalla, vaikka olin jo silloin opetellut oikean laskutekniikan katsomalla huippujen hiihtämistä televisiosta ja harjoittelemalla joka päivä sekä käymällä Saariselällä ehkä 5 kertaa talvessa, joka mahdollisti isompienkin mäkien laskemisen. Seurassa olet niiden tyyppien varassa
  • talkoot ja junioritoiminta: urheiluseurat ovat kuin työleirejä. Joudut osallistumaan johonkin juttuihin ja kaiken lisäksi siellä puuhataan junioritoimintaa, eikä keskitytä siihen, kuinka me menestymme mahdollisimman hyvin ja saavutamme tavoitteemme
  • kustannukset: seuroilla on esimerkiksi maratonryhmiä, johon osallistumalla pääsee mm. kimppalenkeille tai johonkin muihin yhteisjuttuihin ja ne ovat maksullisia. Tyypillistä urheiluseuratoiminnalle ja kaupallisille valmennuspalveluille on se, että joudut maksamaan siitä, että joudut numerolapunraiskaajien seuraan. Siis maksat leikistä ja laulusta. Se on ihan älytöntä. Heidänhän pitäisi maksaa minulle siitä, että osallistun heidän toimintaansa. Aikahan on kuitenkin arvokasta

Mikä sitten tekee meistä, juoksun Linuxista erilaisen? Linus osasi koodata, hän halusi luoda oman käyttöjärjestelmän. Baltsu osaa juosta ja haluaa luoda oman seuran, kun valmiina olevat eivät ole kunnollisia. Pääsemme tavoitteeseen keskittymällä erinomaiseen valmennustietämykseen ja harjoitteluun.

Miksi Innovatiivinen valmennus on kuin Linux? Syynä on se, että jokainen voi osallistua. Olen asettanut pääsyvaatimukset, jotka osoittavat kaksi seikkaa. A) motivaation. Jos ei juokse puolikasta alle 1.25 tai maratonia 3.00, niin hän ei halua menestyä. Siis kysymyshän ei ole siitä, että aloittelijan pitäisi siihen pystyä, vaan siitä, että kun tekee muutaman vuoden hommia pitkäjänteisesti, niin silloin hänellä on valmiudet potkia vähän persuksille kisoissa ja B) kropan kyvyn ottaa vastaan treeniä. Timo Vuorimaan väitöskirjasta saa hyvän käsityksen, kun osaa lukea vähän rivien välistä, että pitää olla kestävyyspohja kunnossa ja kestää treeniä, jotta voisi ottaa hyödyn maratonharjoittelusta. Samoin Advanced Marathoning kirjassa varoitellaan siitä, ettei pidä ryhtyä sellaiseen, mitä ei kestä. En uskonut vuonna 2010 ja sain rasitusmurtuman esiasteen. Niinpä kun yhdistetään henkilöt, miehet tai naiset, joilla on motivaatio ja kropassa riittävä kyky harjoitella siihen asiaan, mitä perinteisissä urheiluseuroissa ei ole eli älyyn niin saadaan ihan eri ball game. Voidaan ajatella, että jos otetaan jokainen lahjakas yksilö omilla vahvuuksillaan ja laitetaan heidät yhteen keskustelemaan, niin tiedetään, että siitä syntyy jotain. Jokainen mukanaolija luo sitä osaamista omalla panoksellaan.

On valtavan helppo jakaa vastuuta niin, että jokainen perehtyy johonkin. Sam Hinkie, entinen Philadelphia 76ersin General Manager sanoi Sports Illustratedin haastattelussa, että jos kuudessa tunnissa voi kirjan lukemalla imeä sen tiedon, mitä joku on tutkinut viisi vuotta, niin sehän on mahtava juttu. Pitää siis perehtyä asioihin ja ottaa haltuun valmennusosaaminen. Jokaiselle on varmasti kertynyt paljon asoita, jotka ovat epäselviä tai jotka tuntuvat aiheuttavan ongelmia. Se on hyvä, että kokemuksia on kertynyt sen suhteen, mikä on onnistunut, mikä on epäonnistunut ja minkätyyppisiä vammoja on kertynyt. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Jos on ongelmia ja mysteereitä, ne pitää ratkaista. Maailmassa on valtavasti ajankohtaista osaamista, se pitää vain löytää ja hyödyntää. Pitää olla munaa soittaa vaikka paaville ja sanoa: kerro mulle, miten tää menee.

Tarvitaan luonnollisesti spesiaaliosaamista kuten lääketieteellisiä spesialisteja mukaan juoksutoimintaan, mutta alkuvaiheessa olennainen asia on se, että on älykäs ja motivoitunut. Se on aika harvinaista. BCG:n matriisissa 70 luvulla oli neljä laatikkoa ja kun olen itse modifoinut sitä älykkyyteen ja ahkeruuteen akseleiden suhteen niin yhdistelmä, että joku olisi älykäs ja ahkera, on pirun harvinainen. Monesti älykäs tyytyy sluibailuun, kun ei tarvitse ponnistella. Tyhmä taas saattaa haluta pärjätä ja tekee ahkerasti hommia ja pääsee samaan kuin älykäs, mutta laiska. Entäpä jos yhdistämme ne ja keräämme yhteen henkilöt, jotka ovat kunnianhimoisia henkilöitä, joilla on valtava kilpailuvietti ja jotka ovat älykkäitä ja motivoituneita. Se on ihan sama, minkä alan tyypistä on kysymys kunhan ei ole tyyliin kommunisti tai joku muuten täysin out of question tyyppi.

Jo esim. 10 tyyppiä voisi saada valtavasti aikaan. Meillä ei pääsisi eliittiryhmään 46 minuutin kympin ajalla, vaan kaikki, jotka hyväksytään mukaan, ovat eliittiä, samanarvoisia. Toki mihinkään ei ole kiire. Tätä rakennetaan kuten vahvaa taloa. Se prosessi on maraton, eikä sprintti, mutta olen täysin varma, että suunta on oikea.

Tänään tein ensimmäisen tämän uuden ajattelun tyylisen treenin, jossa oli kovaa keskivartaloharjoittelua. Lähinnä se oli vielä liikkeiden opettelua, mutta osa oli todella vaativaa. 10×60 sekuntia ja sitten oli vähän muita päälle. Täytyy sanoa, että harmittaa se, että Esport lopetti Markun vetämän Esport Coren joku 4 vuotta sitten. Se oli hullun kova 30min keskivartalotreeni. Minun keskivartalon lihakset eivät ole sen jälkeen olleet enää niin hyvässä kunnossa. Saa nähdä pystyykö yksin edes tekemään niin kovaa harjoittelua, mutta kuten sanottua. On tärkeätä oppia harjoittelusta ja nämä ovat niitä asioita, mitä pitää opiskella. Tein myöskin lunge matrixin ja heilautukset, joissa oli itselleni uusia asioita kuten aitojen ylitys eteen ja taaksepäin. Vaikka tässä vaiheessa meitä ei ole vielä kuin yksi, niin panostan sen verran paljon, että pääsen hyvin eteenpäin.

Tulee kyllä hullun makea fiilis tästä kokonaisuudesta. Sitä miettii oikeasti, että miksi joku haluaisi enää kuulua perinteiseen urheiluseuraan. Me tulemme outsmart, outwork ja outperform them 😉

 

 

Mainokset