400km kuukausi

Tuli tehtyä toinen 400km kuukausi. Ensimmäinen oli heinäkuussa. Silloin tein sen virheen, että jatkoin puskemista elokuussa ja sain kasaan 360km. Oli itseasiassa tavoitteena 400km eli 800km kahteen kuukauteen, mutta jalat kipeytyivät. Vähäinen lepopäivien määrä ja lenkit kovalla asfaltilla vaimennuksensa menettäneillä lenkkareilla osasyyllinen.

Nyt en tee samaa virhettä. Halusin kerätä määrää, sillä syksyn vaikeuksien ja influenssan jälkeen olin todella heikossa kunnossa. Joulun alusviikolla pari treeniä ja hikosin kuin sika, jopa saunominen oli raskasta. Jouluaatosta puskemaan ja vaikka ekoilla lenkeillä teki mieli heittää kävelyksi niin viikossa juoksukunto parani. Sain silloin kahdeksassa päivässä kahdeksalla lenkillä 102km. Pidin Uuden Vuoden päivän vapaata, jonka jälkeen tein seuraavalla viikolla kuudella lenkillä 106,2km, jolloin lyhin lenkki oli 14km ja pisin sunnuntain 30km pitkis. Viikkoon mahtui myös vetoharjoitus 4x2000m. Loppiaispäivä oli lepopäivä. Seuraavalla viikolla heti maanantaina vesijuoksemaan ja altaassa palautumaan siitä pitkiksestä, muina päivinä juoksin. Ei siis yhtään lepopäivää ja yhteensä 95km, sis. 8x1000m vedot ja 30km pitkis. Tällä viikolla vähän sama kuvio. Maanantaina vesijuoksua, muina päivinä lenkki sisältäen 2x4000m vedot ja tänäisen 31,2km pitkiksen, jolloin sain todellakin 30 päivään 24.12-22.1 yhteensä 26 lenkillä tasan 400km.

Juoksun lisäksi tosiaan pari kertaa vesijuoksua sekä soutua aika paljon. Ei yhtään crossaria tai AMT:ta. Leukoja vedin, mutta vain yhden sarjan kerrallaan ja kuten aina: mitä enemmän juoksee, sitä enemmän leuanveto kärsii. Coretreeniä tuli kanssa tehtyä sekä vähän punttia. Juoksun ehdoilla. Tuosta määrästä suurin osa tuli nyt matolla. Varmaan joku 85km ulkona ainoastaan. Siinä mielessä alusta nyt pehmeämpi. Neljä ulkolenkkiä olivat todella hanurista. Jouluna satoi ja tuuli valtavasti kahdesti, pari viikkoa sitten oli lumimyräkkä ja viikko sitten lauantaina oli se routainen lenkki. Sen sijaan kahdesti eli eilen ja Tapaninpäivänä oli oikein upea sää. Harmittaa vähän, etten mennyt eilen Kaivariin niinkuin menin silloin Tapaninpäivänä, kun sää suosi. Tuli vedettyä eilen oikeastaan autopilottina vakiolenkin Keilasataman ympäri miettimättä sen enempää.

Huomenna tarkoitus pitää lepopäivä ja sen jälkeen ottaa oikeasti kevyt jakso. Annan jaloille ja koko kropalla oikeasti lepoa. Kun ottaa huomioon sen vähäisen harjoittelun viime vuonna pois lukien heinä-elokuu sekä rikkonaiset vuodet 2014 ja 2015, niin ei kannata tavoitella kuuta taivaalta, vaan antaa kropalle lepoa, kun sen paikka on. Nämä 400km kk-kilsat tuntuvat muutenkin lähes maksimilta, jos treenaa kerran päivässä ja kun ei pääse lepäämään enempää. En tajua miten se Kouros juoksi ennätyksensä niin, että nukkui jotain tunnin per yö. Mulle toi 5-6h nukkuminen, mitä usein arkena tulee ja joku 7h viikonloppuna, on minimi. Olisi kiva nukkua enemmänkin, mutta kroppa on ilmeisesti tottunut, joten harvemmin saan nukuttua enemmän. No kyllä silläkin kai pärjää kunhan niitä täysin epäonnistuneita parin tunnin öitä ei tule ja kun ei dokaa, niin niitä huonolaatuisia öitä ei tule. Kohtuudella nautittu punaviini ja olut saavat nukahtamaan mainiosti.

Olen kyllä aika väsynyt nyt. Osin sen varmaan johtui siitä, että pitkis oli tänään haastavampi. Juoksin ensin 24km 4.55 vauhtia ja sitten päälle 7,2km hitaampaa, jotta sain sen vaaditun 31,2km täyteen. Kokonaiskeskariksi tuli hiukan alle 5min/km, sillä kesto oli 2.35.36. Syy, miksi taas jako kahteen oli se, että maton maksimi on 120min. Tällä kertaa verrattuna edellisiin, se loppu ei ollut nopea, vaan hitaampi. Henkisesti ja fyysisesti kyllästytti. Olin juossut pitkän pätkän 4.48min/km vauhtia ja sitten vielä reilut 3km 4.30min/km vauhdilla, joten vaikka se lenkin alku oli hidasta, niin alkoi energiat kulua. Varsinkin kun en taas juonut pahemmin ja oli aika kuumakin. Niinpä viimeinen pätkä maistui aika puulta. Viimeinen vitonen oli taistelua kelloa vastaan. Kyllästytti. Kokeilin juosta vähän matkaa silmät kiinni, jotta en näe hitaasti kuluvaa matkaa ja lisäksi kokeilin juosta pari sataa metriä neljän minuutin vauhtia, mutta siihen oli kyllä ihan liian hitaat kengät. Lopulta sain setin kasaan ja menin saunaan, jossa join vähän vettä, urheilujuomaa, söin banaanin ja sitten avasin pilsnerin, josta otin pari hörppyä ja join loput pukuhuoneessa. Huvittavaa on kyllä se, että vaikka olin juuri juossut 31,2km, niin pystyin silti saunomaan punttijuntit suohon. Heitin ihan normaalisti löylyä, niin eipä vähän plösö kuntoilija kestänyt leikkiä.

Ensi viikolla uudet tuulet, uudet tunnelmat.

Mainokset