Juoksutekniikan harjoittelua

Eilen olin ensimmäinen lenkki hiotulla juoksutekniikalla tai itseasiassa videoiden katsomisen jälkeen ensimmäinen kerta, kun laitoin oppimaani teoriaa käytäntöön. Tein ensin salin puolella corea, uudenlaisia venytyksiä, jotka toivat esille mm. reisieni tolkuttoman kireyden ja sitten vielä lunge matrix, heilautukset ja drillejä. Mitään ylimääräistä en tehnyt eli en leukoja, en soutua.

Nilkoista taivutus eteenpäin, askel alas painopisteen alla ja vartalo pitkänä. Siinä ohjeet itselleni ja askel muuttui päkiävoittoiseksi. Juoksu oli helppoa, jopa erittäin vaivatonta. Juoksin tunnin, josta varsinkin ensimmäinen puoli tuntia oli helppoa. Toisella puoliskolla alkoi pikkuhiljaa tuntua vähän akillesjänteissä. Yhteensä juoksin tunnissa 13km, josta alun ja lopun löysä poislukien, vauhtina oli sellainen kevyehkö 4.20-4.35min/km. Suurin osa matkasta oli tuota 4.35:sta, jossa syke oli 140. Lisäksi vedin pari ruskoa johonkin about 3.30min/km saakka, jotta näkisin miten juoksuasento toimii vauhdikkaammassa.

Opettelua se vaatii, enkä tiedä kuinka paljon noin voi juosta kuinka nopeasti eli mitä se vaikuttaa akillesjänteisiini. Toisaalta uskon, että se teho, mikä oikeasta juoksutekniikasta lähtee, voisi parantaa tuloksia rajustikin. Toisaalta väsyneenä kisassa sitä tekniikkaa voi olla vaikea muistaa. Lisäksi se pätee vain tasaiselle. Kun tulee pinnanmuotoja niin tilanne on eri. Pitäisi opetella erikseen ne mäet. Ajattelin juosta jossain vaiheessa nyt vähän enemmän ylä- ja alamäkeäkin juoksumatolla. Tosin pitää kuulostella nyt, mitä akillesjänteet sanovat.

Mistä muuten löydätte juoksuseuraa? Kun ottaa huomioon, kuinka vähällä vaivalla sitä kehittyy, itsekin olen nyt mennyt joulun nollatasosta valtavasti eteenpäin, niin on kummallista, kuinka luusereita internet on täynnä. KPK:n tyypit eivät edes juokse, vaan hölkkäävät. Juoksufoorumillakaan suurin osa ei viitsi yrittää ja sitten on Facebookissa joku ryhmä Pääkaupunkiseudun kestävyysjuoksijat, jonka luulin olevan joku kilpajuoksijoiden ryhmä, niin he ”juoksevat” yhteislenkkejä 7 min/km. Siis oikeasti tämä ei ole mikään zoukki, vaan totista totta Suomessa vuonna 2017. Pitääköhän mennä jonnekin muualle? Muistan kun 90-luvun alussa hiihdin Salpausselällä, niin siellä kaikki hiihtivät kovaa. Vanhat ukot menivät 20 vuotta vanhoissa hiihdon kilpa-asuissaan niin pirusti, eivätkä halunneet päästää ketään ohitse. Onko kansasta tullut nyt luusereita vai emmekö vain yksinkertaisesti löydä ihmisiä, jotka yrittävät parhaansa? Olisi mukava löytää jotain sellaisia 2.40-2.50 maratoonareita lenkkiseuraksi.

Mainokset