Mizuno Wave Inspire huonontunut

Minulla on kaksi paria Mizuno Wave Inspire 11 -mallia. Yksi, jolla juoksen sisällä peruslenkkejä ja pitkiksiä ja toinen ulkokäyttöön. Olen ollut tossuun todella tyytyväinen. Se malli keveni sen verran paljon, että korvasi jo lähes yksi yhteen aikanaan lopetetun Mizuno Wave Elixirin, joka oli erinomainen kompromissi kisa- ja harjoitustossun välillä. Juoksin aikanaan kolme paria Wave Elixir 5 tossua. Ensimmäisellä kilpailinkin 12 kertaa ja loput menivät sitten täysin treenikäytössä.

Wave Inspire 12 oli saanut hieman huonommat arviot kuin 11, joten kun kyseessä ei ollut täysin sama kenkä kuin 11, niin päätin aikanaan ostaa toisen parin niitä, vaikka toinen samanlainen, hieman eri värisävyinen olikin jo käytössä ja vaikka olivatkin Ruotsin väreissä niin ostin :). No, onnekseni ne olivat XXL:ssä silloin about vuosi sitten tarjouksessa (koska 12 puski tilalle).  Ne ovat minulla ulkokäytössä, enkä ole vielä niillä juossut niin paljon kuin näillä sisäkäytössä olevilla, jotka ovat jo elinkaarensa loppupäässä. Minulla on toki Adidaksen Supernova Sequence Boostit, mutta ne ovat vähän liian kömpelöt tossut. Juoksen niillä vain hitaita pitkiksiä ja palauttavia. Eivät oikein suosi reippaampaa askellusta. Toisaalta ajattelin myöskin, että olisin voinut juosta yhä enemmän lenkeistäni matolla todella kevyillä kengillä, joten matalan dropin Salmingin Distancet ja Adios 2:t olisivat menneet siinä ja koviin vauhteihin sitten Adidaksen Boston Boost 5:t ja NB Vazee Pacet. Se ei nyt menekään ihan kuin elokuvissa tämä. En ole ihan valmis juoksemaan pääosaa lenkeistäni kevyillä tossuilla, joten pitää miettiä noille Inspireille korvaaja sitten kun niistä aika jättää.

Niinpä kävin XXL:ssä hypistelemässä uutta Inspire 13:aa, joka ulospäin näytti näyttävältä siniseltä. Siinä oli jopa isolla numero 13 eli minun syntymäpäivä, mutta muuten tossu oli valitettavasti pettymys. Ensinnäkin sivusta katsottuna Inspire 11 näyttää paljon matalammalta kuin tämä 13, joka on korkeannäköinen. Ehkä se on harhaa, mutta niin se vain näyttää. Toiseksi tossu painaa valtavan paljon enemmän. Jos katsoo kilpailijoita kuten vaikkapa Saucony Guide 9:ä tai Asics DS Trainer 21:ä, niin Inspire 13 on tolkuttoman paljon painavampi. Se paino on noussut todella paljon 11 malliin verrattuna, mukamas kestävyyden ja vaimennuksen keston takia. Minun makuuni tossusta on tullut liian painava. Niinpä se taisi olla osaltani siinä Inspiren suhteen.

Mitkä ovat vaihtoehdot? Saucony Guide 9 on saanut pelkkiä ylistäviä arvioita. Mulla on yhdet Guidet ollut eli mallinumero 5, jotka ovat about loppuunjuostut, mutta kävin kurjassa sadekelissä niillä vielä mm. viime lauantaina juoksemassa. Se on ollut hyvä tossu, mutta siinä ei ole ollut vielä tätä uutta Sauconyn välipohjaa, eikä se ole niin kevyt kuin 9, jota hypistelin joskus syksyllä Stadiumissa. Hinta oli vain posketon 175 euroa. Se oli kyllä todella kevyt ja hyvänoloinen kenkä. Jos sellaisen saisi kohtuuhintaan, niin voisi olla potentiaalinen Inspiren jälkeen. Toki yksi huono puoli on se, että monissa paikoissa Guide on myynnissä todella ankeissa väreissä. Stadiumin sininen oli jees, mutta niitä on todella paljon ankeilla värityksillä, jotka näyttävät viime vuosikymmenen juoksukengiltä.

Toinen vaihtoehto on Mizunon Wave Catalyst, joka on nyt sitten jonkinlainen Wave Elixirin korvaaja. Elixir oli poissa mallistosta 3 vuotta ja nyt päättivät tehdä jotan samanlaista. Siinä välissä meinasivat, että sekä neutraalin jalan omaavat että ylipronatoivat ostavat Wave Sayonarat, mutta se ei tainnut mennä niin. Missään en vain ole päässyt tähän Catalyst-malliin tutustumaan. Niitä ei tunnu olevan oikeasti kellään myynnissä. Toki jostain Englannista voisi tilata ja kokeilla. Jokerikorttina tässä kuviossa voisivat olla DS Trainerit. Olen pitänyt Asicsia boikotissa jostain vuodesta 1998 alkaen, mutta 21 malli on SS16 versiona todella makeanvärinen. AW16 on sen sijaan scheissea, mutta jos saisi jostain SS16:n niin se voisi toimia myös. Tosin Asicsin koot ovat todella hämärät. Inter Sportissa kun katsoin niin kumpikaan koko ei tuntunut olevan oikea. Pitäisi oikeasti ottaa Inspiret mukaan ja verrata DS Trainereihin. Voiko oikeasti olla niin, että heillä on ihan eri mitoitus kuin kaikilla muilla merkeillä?

Adidaksen Tempo Boostit voisivat myös kiinnostaa. Minulla oli Adidas Tempo 5:t, joiden kanssa oli hieman ongelmia holvikaaren tuen kanssa, joka tuntui olevan liian raju ja tossu aika kapea siitä keskeltä, mutta kun sillä parilla oli juostu enemmän, niin kenkä toimi aika hyvin. Oli kevyt ja kun siinä ei ollut juurikaan vuorta, niin ei ollut kuuma kesällä. Ne kengät menivät jopa ”riekaleiksi”. Juoksin pitkiksiä sateessa, niin varva meni lopulta läpi. Se tossupari oli se, joka lopulta päätyi Italiassa hotellihuoneen roskikseen kun ostin Vazee Pacet. Joka tapauksessa Tempot eivät ole mielestäni niin rajut kuin vaikkapa juurikin Vazee Pacet ja kun niissä on mieto pronaatiotuki niin sopii minulle kaikkiin lenkkeihin pitkiksiin saakka. Jostain syistä vain Suomessa on nyt kaupoista Tempot, Bostonit ja Adiokset vähentyneet. Pari vuotta sitten niitä oli joka kaupassa, nyt ei juuri missään. Liekö hintojen nousu karkoittanut ostajat.

Hoka Clifton 3 on myös vaihtoehto, mutta lähinnä ulkokäyttöön, joten jos sellaiset hankin niin siinä vaiheessa, kun ulkokengissä on tarpeita tai sitten niin, että juoksen niillä vähän aikaa matolla ja siirrän ne sen jälkeen melko pian ulkokäyttöön.

No ei tässä mikään hätä vielä ole, mutta mielellään sitä jo kartoittaa vaihtoehtoja. Harmittaa oikeasti se, että Inspire muuttui huonompaan suuntaan.

Mainokset