Philipp Lahm lopettaa ja naisten Super-G

Eiliseltä tunnelmia. Aloitetaan siitä, että tässä on tämä kuva. Blogissa pitää olla kuulemma kuvia, joten laitetaan sitten. Minä siinä Kauppatorilla hetki ennen naisten Super-G kilpailua. Oli hieno auringonpaiste, niin päätin käydä vähän ulkoilmassa.img_20170207_124147_086

NAISTEN SUPER-G

Toivoin Lara Gutille voittoa. Hän on dominoinut aika lailla lajiaan, muttei ole vielä mm-kultaa. Varmaan loukkaantuminen vähän vei terää ja siihen päälle kun lasketaan, että on vain yksi veto ja rata sopii vähän eri tavalla eri laskijoille ja kovat kotiyleisön paineet, niin ymmärrettävää se on, ettei voittanut, mutta sai onneksi mitalin. Niinkuin sai Tina Weiratherkin. Liechtenstein ei niin usein mitaleita saa, vaikka Marco Büchel urallaan yhden hopean ottikin. Voittaja puolestaan oli suuri yllätys. Nicole Schmidhofer ei ollut ikinä voittanut edes maailmancup-kisaa aiemmin. MM-kisoissa tulee aina muutenkin yllätyksiä. Tosin tämä ei nyt niin järisyttävä pommi ollut kuin aikanaan vaikkapa Kalle Palanderin maailmanmestaruus, sillä olihan Schmidhofer kuuman ryhmän laskija. Kiva sinänsä, että sellaiset saavat maistaa menestystä, jotka eivät paljon ole voittaneet, mutta silti vähän sääli Laran puolesta.

PHILIPP LAHMIN LOPETTAMINEN

Päivän suurin uutinen kuultiin illan cupin pelin jälkeen Allianz-Arenan käytävillä, kun Philipp Lahm kertoi lopettavansa uransa tähän kauteen. Päätös on ymmärrettävä ja olen odottanut sitä, mutta se, että hän oli samalla kieltäytynyt FC Bayern Münchenin urheilutoimenjohtajan pestistä, oli suuri yllätys. Olin aivan varma, että Lahm tulee kulkemaan Uli Hoenessin jalanjäljissä ja nousemaan suoraan pelaajasta joukkueen manageriksi. Valmennustehtävät häntä eivät kiinnosta, mutta business kyllä ja joukkueen kasaaminen. Huhujen mukaan hän ei olisi päässyt hallitukseen niinkuin Hoeness ja Matthias Sammer ovat aikanaan olleet, vaan saanut vain sellaisen hieman kevyemmän pestin, mitä Christian Nerlingerillä aikanaan oli. Se olisi ollut kunnianhimoiselle Lahmille liian vähän ja hän sanoi ei. Oli miten oli, nyt on latu auki Gladbachin Sportdirektor Max Eberlille. FC Bayernin pitää saada äkkiä joku tehtävään, sillä Sammerin poislähdön jälkeen vakanssi on ollut pitkään auki ja tuossa on ehdottomasti pätevä mies, joka saisi elämänsä tilaisuuden tehdä jotain suurta.

Miksi Lahm sitten lopettaa? Siksi koska hän on älykäs pelaaja ja voi tehdä vielä jotain muutakin elämässään. Aivan kuten Nico Rosberg. Pep Guardiola sanoi aikanaan, että Philipp Lahm on älykkäin pelaaja, jota hän on koskaan valmentanut. Se on aika paljon sanottu, koska hän on kuitenkin valmentanut useita huippuorganisaatioita Barcelonasta ja Bayernista lähtien. Se on kuitenkin totta. Hän on hämmästyttävän älykäs kentällä, mutta myös sen ulkopuolella. Lahm on sijoittanut rahojaan start-upeihin ja opiskellut asioita, joista on uran jälkeisessä elämässä hyötyä. Hän oli jopa mukana porukassa, joka yritti ostaa maineikkaan baijerilaisen vaatemerkin Bognerin, joka on muuten on luonnollisesti jälleen kerran Saksan maajoukkueen kilpa- ja vapaa-ajan asujen vaatettaja noissa alppihiihdon mm-kisoissa (olympialaisissa ovat vaatettaneet Saksan joukkueen vuoden 1936 kisoista alkaen, silloin Garmischin kisoissa Willy Bogner kilpaili muuten itsekin), joten on siinä mielessä ajankohtainen. Ylläolevassa kuvassa näkyvä takkinikin on Bognerin platinan värinen Fire+Ice-malliston untuvatakki. Lahmilla on siis mahdollisuuksia, kontakteja ja varallisuutta toimia menestyksekkäästi liike-elämässäkin. Kysymys on vain siitä, kuinka paljon futis yhä kiinnostaa eli tuleeko myöhemmin hetki, jolloin mies haluaa mukaan FC Bayern Münchenin toimintaan vai eikö.

Miksei hän sitten pelaa 2018 saakka, kun sopparia kerran oli jäljellä? Se on helppo mennä muita neuvomaan ja sanoa, että pelaa nyt ihmeessä vielä vuosi, tienaat 10 miljoonaa ja saat olla kavereiden kanssa yhdessä maailman parhaassa seurassa, joka taistelee aina voitosta. Toisaalta kysymys on huippu-urheilusta ja mies on joukkueensa kapteeni. Mies perusteli päätöksensä seuraavasti:

Ich sehe meinen Führungsstil in der Art, dass ich jeden Tag versuche, mein Bestes zu geben. Es ist wichtig, jeden Tag, jedes Training und jedes Spiel alles zu geben. Und ich denke, dass ich bis zum Ende der Saison dazu noch fähig bin, aber nicht darüber hinaus…

Man muss immer wieder schauen, wie ist man auf dem nund wie ist das Gefühl, das man hat. Ich bin mir sicher, dass ich noch bis zum Ende der Saison meine Topleistung abliefern und auch für die jungen Spieler ein Vorbild sein kann.

Eli siis hänen johtamistyylinsä on sellainen, että hän yrittää joka päivä parhaansa. Antaa kaikkensa jokaisessa harjoituksessa ja jokaisessa pelissä. Hän uskoo pystyvänsä siihen vielä kauden loppuu, muttei sen jälkeen. Hänestä pitää aina seurata, miten harjoituskentällä menee ja mikä on se tunne mikä itsellä on. Hän on varma, että pystyy huippusuorituksiin vielä kauden loppuun ja olemaan esikuva nuorille pelaajille. Minulla on suuri kunnioitus Philipp Lahmia kohtaan. Hän on esimerkillinen pelaaja, todellinen voittajatyyppi, Saksan maailmanmestaruusjoukkueen kapteeni ja Mestareiden liigan voittaneen FC Bayernin kapteeni. Ennen kaikkea huipputyyppi ihmisenä ja yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista pelipaikallaan. Kaiken lisäksi mies on syntyperäinen müncheniläinen. Tämä päätös lopettaa tällä tavalla kruunaa kaiken. Osa pelaajista ei viitsi yrittää kunnolla edes silloin, kun ovat uransa huipulla ja tienaavat valtavasti. Lahm on eri maata, sillä hän antaa aina kaikkensa ja kun kokee, ettei ensi kaudella ehkä enää pystyisi antamaan, niin hän lopettaa ja sanoo Servus! Hut ab!

Mainokset