Tommi Mäkinen – esikuva

Maikkarin Tulosruudussa oli erinomainen juttu Tommi Mäkisen rakentamasta Toyotan WRC-autoja rakentavasta ja ajattamasta tiimistä, joka sijaitsee Puuppolassa. Se on oikeasti paljon isompi asia kuin hänen uransa kilpailijana ikinä oli. Nyt Tommi on aito esikuva kaikille meistä tai ainakin pitäisi olla.

Olen ollut Amerikassa paikoissa, joissa keskellä ei mitään, muutaman tuhannen henkilön paikkakunnalla, on saattanut olla huipputekniikkaa sisältävä tehdas. Siellä on oikeasti astunut jostain hevosten keskeltä kliiniseen tehtaaseen. Siellä näytettiin nurmikenttää kuuluisalla hevostenkasvatusalueella, mihin joku iso pomo oli laskeutunut lentokoneella. Vähän sama fiilis tuli kun katsoi raporttia Tommi Mäkisen tallista.

Keskeistä on mielenkiinto, intohimo ja sinnikkyys. Jos ja kun löytää sen, mitä haluaa tehdä ja on valmis satsaamaan siihen paljon, niin se tavoite voi onnistua ja toiminta voi sijaita missä vain. Edellisellä kerralla kun Toyota oli rallissa, se toimi ruotsalaissyntyisen Ove Anderssonin toimesta Kölnissä, nyt se toimii Tommin toimesta Puuppolassa. Tuollaiset yksiköt toimivat siellä, missä on osaamista ja tässä tapauksessa sitä on Tommin porukalla siellä. Plus tietysti loistavat soratestausmahdollisuudet.

Suomessa pitäisi oikeasti ymmärtää enemmän Tommin kaltaisten ihmisten merkitys maallemme ja taloudelle. Huippuosaajat, menestyjät, voittajat ovat tärkeitä. On turha keskittää kaikkea osaamista Helsinkiin, vaan pitäisi rohkaista yhä enemmän tämänkaltaista toimintaa ja hyödyntää maamme suuri koko. Maata on saatavilla jos jonkinlaiseen toimintaan.

Kuljettaja Juho Hänninen sanoi ohjelmassa, että ilkeääkö edes sitä sanoa työnteoksi ja Mikko Hirvosen ex-kartturi, Jarmo Lehtinen, joka toimii Toyotan urhelutoimenjohtajana, sanoi ettei kukaan siellä mieti, että taasko pitää lähteä töihin, vaan että taas pääse hommiin. Se intohimo tehdä duunia projektin eteen ja jokaisen halu pärjätä, voittaa, ovat hyviä merkkejä loistavasta organisaatiosta. Samalla tavalla Bottas kertoi Mersusta Urheiluruudusta. Jokainen haluaa ja on motivoitunut voittamaan. Viimeisen päälle tehdään hommia, jotta menestyttäisiin. Se on upea asia. Ajantaju häviää ja ihminen venyy parhaimpaansa juuri silloin kun motivaatio on kovimmillaan ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

Kova vaatimustaso, halu menestyä, panostus yksityiskohtiin. Ne kaikki ovat toivottavasti Tommilla kunnossa ja talli menestyy, mutta jälleen kerran herää kysymys: mikseivät nämä asiat voisi olla kunnossa jokaisessa suomalaisessa organisaatiossa, niin ei tarttisi seistä kädet taskuissa ja ihmetellä, kun maailma muuttuu. Valtiovallan taholta pitäisi huomata tällaiset asiat. Antaisin Tommille jo nyt ison prenikan ja kutsuisin hänet joulukuussa Linnan Juhliin. 100 vuotias Suomi kaipaa satoja Tommi Mäkisiä.

Mainokset