Garmisch-Partenkirchenin Laura

Penkkiurheilussa eletään siinä mielessä mielenkiintoisia hetkiä, että moni vanha tähti lopettaa ensi vuoden olympialaisiin, mutta toisaalta samalla uusia isoja staroja on syttynyt. Eilen oli kiva nähdä katsoessani pujottelua, että pitkään selkävaivoista kärsinyt Felix Neureuther nousi toisella laskullaan pronssille. Tärkeä mitali hänelle ja viimeinen mm-kisoissa. Ura päättyy ensi vuonna. Tämäkään ei ollut hänelle helppo mitali, sillä ekat laskijat kärsivät radan jäisestä pinnasta, joka parani myöhemmin. Ensimmäisenä laskenut Mölgg oli ekan laskun jälkeen vasta 17. ja Felix numerolla kaksi tuli sijalle 10.

Neureuther on Garmisch-Partenkirchenistä. Samasta Uuden Vuoden mäkikisasta tutulta paikkakunnalta on myös ylivoimainen ampumahiihtäjä Magdalena Neuner, joka lopetti uransa heti kun täytti 25 vuotta keväällä 2012. Hän ehti muutaman vuoden urallaan käydä yhdet olympiakisat ja ottaa pari kultamitalia sieltä. MM-kisoista hän otti 12 kultamitalia ja kaikkinensa 17 mitalia. Hän oli voittajatyyppi, jonka varsinkin viimeinen kierros oli aina aivan uskomaton. Ihmiset ajattelevat, että nyt ampumahiihdossa ei ole enää tähtiä.

Kuitenkin jo seuraavana vuonna eräs toinen garmisch-partenkircheniläinen nimi nousi esille. 19 vuotias Laura Dahlmeier voitti nuorten kisoissa 3 kultaa ja yhden hopean. Silloin sanottiin, että hänestä tulee maailman paras ampumahiihtäjä. Toki siinä iässä Neuner voitti jo aikuisten maailmanmestaruuksia, mutta siitä huolimatta: jos ja kun dominoi junnuissa, on yleensä aika vahva myös aikuisissa. Edellisissä 2011 junnukisoissa 3 kultaa voittanut Dorothea Wierer on myöskin noussut huipulle, mutta hänen älyttömän nopea ampumisensa ei ole aina varmaa, ts. mitalisade ei ole mitenkään kirkossakuulutettua ja nyt Hochfilzenin kisoista ei hänelle jäänyt mitään kotiinviemisiksi.

Laura Dahlmeierilla ei ollut samaa ongelmaa, sillä hän voitti 5 kultamitalia ja otti siihen päälle vielä yhden hopean. Tuollaiseen viiteen kultaan ei pystynyt edes Neuner. Dahlmeier oli häkellyttävän ylivoimainen. Kun katsoi kilpailemista takaa-ajossa ja yhteislähdössä, niin hän suorastaan taktikoi ja hiihti välillä tahalteen hiljempaa, kun tiesi, että jos ampuu puhtaasti, niin muilla ei ole mitään jakoa. Eilenkin oli hauska katsoa tuota kisaa. Olin aivan varma, kun tulevat viimeiselle ampumapaikalle, että hän ja USA:n Dunklee ampuvat puhtaasti, mutta kaksi muuta eivät ehkä ammu ja niin siinä kävi. Ampumapaikalla huippunopea Dunklee lähti ensimmäisenä kuten jo aiemmiltakin paikoilta ja Laura perään. Jokainen pystyi heti arvaamaan, mitä siinä sitten tulee tapahtumaan. Ei jäänyt kauheasti jossiteltavaa.

Ampumahiihdon katsominen on silloin nautittavaa, jos mukana on kilpailijoita, jotka ovat huippuammattilaisia. Ammunta sujuu hyvällä rytmillä ja hiihto kulkee. En siedä sellaisia sekopäitä, niinkuin esim. Mäkäräinen, jolla kudit karkailevat minne sattuu milloin minkäkin syyn takia ja sitten haukutaan huoltoa, kun ei muuta keksitä. Se on hermoheikkoa touhua. Sen sijaan Dahlmeierin kilpailemista on ilo seurata. Toivottavasti malttaa jatkaa uraansa vielä ainakin muutaman vuoden ja kerätä lisää kultamitaleita. Olisi sääli, jos lopettaisi nuorena kuten Neuner.

Mainokset