Tukholman maratonille uusi reitti

Olen ollut kahdesti Tukholmassa maratonristeilllä. 1999 ja 2000 vanhalla opiskeluporukalla. 1999 lupauduin mukaan, vaikken harrastanut juoksua. Silloin en ollut juossut ikinä yli 10km lenkkiä ja yhteensä treeniä kisaan mennessä tuli ehkä 40km. Ajaksi tuli joku 4h netto (silloin oli vain bruttoaika oikeasti, kun ei ollut chippejä). Vuotta myöhemmin mentiin taas, mutta minulta repesivät nivelsiteet nilkasta pääsiäisenä joku 4-5 viikkoa ennen tapahtumaa. Fyssari kielsi osallistumisen, mutta kun lähdin kavereiden kanssa reissuun, niin en malttanut pysyä katsojana, vaan starttasin silti. Se oli melkoista hölkkäämistä kunnes 25km jälkeen oli valtavat kivut mäissä, niinpä oli pakko kävellä ylä- ja alamäet kokonaan. Nahkaisen nilkkaa tukevan ”kengän” sisällä olevat muovilaatat olivat menneet siitä nahan läpi ja jalkani nahan sisään ja tökkivät luuhun. Siitä kipu. Silloin aika oli joku 4.40.

2007 piti mennä taas Tukholmaan. Minulla oli silloin kämppäkin siellä, mutta silloin iski kuukausi aiemmin sydänlihastulehdus, joten jäi se kolmas Tukholman mara kokematta. Silloin olin n. 3.30 kunnossa kun sairastuin. Myöhemmin olen ajatellut, että sitten kun saavutan tavoitteeni maratonilla ajallisesti, menen sinne takaisin muistelemaan menneitä ja juoksen Tukholman kesässä maratonin. Nykymuodossaan se jää kyllä haaveeksi, sillä Tukholman maraton on ilmoittanut, että 2017 on viimeinen kisa tällä kahden kierroksen reitillä.

2018 koittaa siis uusi aika, jolloin Stokiksessa juostaan maraton täysin uudella, yhden kierroksen reitillä. Varsinkin ensimmäisenä vuonna tungos tuohon kisaan lienee suuri, joten ovat ilmoittaneet, että 2017 kisassa mukana olevat saavat etuoikeuden ilmoittautua 2018 tapahtumaan.

Marathon.se on tehnyt kattavan jutun aiheesta. Artikkelin mukaan kaupunki on kasvanut niin paljon neljänkymmenen vuoden aikana, että se vaikuttaa. Ensinnäkin siihen, onko järkevää sulkea samaa aluetta kahden kierroksen ajaksi liikenteeltä ja toisaalta mahdollistaa juoksemisen laajemmalla alueella. Uudelle reitille on tulossa juoksua enemmän keskustassa, nykyistä enemmän reittiä Södermalmilla ja Kungsholmenissa.

Reittiä on suunniteltu pitkään. Yli sata ehdotusta on ollut. Trafikkontor ja poliisi ovat toimineet suunnittelussa yhteistyössä ryhmän kanssa, johon kuuluvat Tukholman maratonin puolelta toimitusjohtaja Daniel Almgren, projektinjohtaja Ulf Saletti sekä juoksuguru Anders Szalkai.

Se, mikä säilyy samana, on maali Olympiastadionilla. Muuta eivät juuri vielä halua kertoa. Almgrenin mukaan AIMS:n Hugh Jones tulee toukokuussa mittaamaan uuden reitin ja vasta tämän jälkeen kaikki detaljit voidaan lyödä lukkoon. Voisi olettaa siis, että tuon jälkeen, kenties tämän vuoden maratonin aikoihin, uusi reitti julkistetaan.

Vähän haikeat tunnelmat tämä nyt jättää. On hienoa, että tulee uusi, toivottavasti entistä parempi reitti, mutta kun se maraton vanhalla reitillä oli ensimmäiseni, niin siihen sisältyy paljon muistoja ja on nyt vähän sääli, että minulta jää se reitti vielä kerran kokematta. En tänä vuonna kisaa kuitenkaan juokse.

Mielenkiinnolla seuraan uuden reitin julkistamista ja salaa toivon, että reitillä olisi sellaisia osuuksia, jotka kulkisivat minulle vierailla Tukholman uusilla alueilla kuten vaikkapa Hagastadenissa.

Mainokset