Lahti 2017, pe-su yhteenveto

Laitetaan tilannepäivitystä. Maanantaiaamuna tätä kirjoittaessani on odottamastani kuudesta mitalista kaksi plakkarissa. Voidaan vetää ensimmäiset johtopäätökset.

Mäki ja yhdistetty:

Saksalaiset näyttävät kahmivan aika huolella mitaleita mäestä ja yhdistetystä, heillä hyppy kulkee ja suksi luistaa. Suomelta en mäestä mitään odotakaan, mutta tunnelman kannalta oli hyvä, että Janne Ahonen hyppäsi karsinnassa loistavasti, joka nosti ihmisten toiveita. Mäkimonttu oli täynnä ihmisiä ja tunnelma hyvä. Yhdistetystä sen sijaan eilen olisi saattanut pronssia tulla, jos Manninen olisi hypännyt paremmin. Jossittelua toki. No se odottamani yhdistetyn yllätysmitali jäänee sitten parikisan varaan.

Yhdistelmäkilpailut:

Odotin yhdistelmäkilpailuista mitalia ja Krista Pärmäkoski oli juuri niin vahva kuin odotettiin. Jari Isometsä sanoi perjantaina IS-TV:llä, että Björgen voittaa, Kalla on toinen ja Krista tai Weng kolmas. Toki mainitsi, että Björgen on vahvin ja Kristalla voi olla mahikset jopa toiseen sijaan. Niin kävi. Pärmäkoski oli todella vahva, hänen luisteluhiihtonsa on KiHun matolla tehdyn harjoittelun ansiosta kehittynyt ja muutenkin hän on mennyt eteenpäin. Siinä missä pari vuotta sitten tuntui, että tuleeko siitä urasta mitään, niin nyt hän on ehdoton Suomen naisten ykköshiihtäjä ja maailmanhuipulla. Pari viime kautta hyvin pärjännyt Kerttu Niskanen on puolestaan hiipunut. Vähän loppui Kristalla voimat kesken tai sanotaanko niin, että Björgenillä oli ruutia iskeä nousun päälle saakka, jolloin pääsi hieman karkuun. Toki olen sitä mieltä, että Björgen olisi voittanut myös mikäli ratkaisu olisi nähty stadionilla.

Weng ei ole enää alkukauden kunnossa. Silloin hän voitti jopa Björgenin ja hallitsi maailmancupia, nyt ei jaksanut. Kalla puolestaan sai pronssia mikä oli hyvä ottaen huomioon hänen terveysongelmansa. Silti aika jännä se, että kun Kalla on parempi vapaalla, niin suksien vaihdon jälkeen hänen hiihtonsa ei toiminut ollenkaan. Se on niinkuin Virpi Sarasvuo sanoi studiosta, niin kroppa ei lähde välttämättä heti toisella hiihtotavalla toimimaan, kun se laji on sen verran erilainen.

Miehissä ratkaisu tapahtui vähän koomisesti. Ajattelin, että Sundby ratkaisee samalla tavalla kuin Björgen vikassa nousussa, mutta hänen sauvansa osuikin omaan suksen kärkeen ja hän meni nurin. Toinen sauva meni siinä poikki. Suomalaisista Heikkinen yritti kaikkensa, mutta simahti kun ei pysynyt kultataistelussa mukana. Lopulta 18. Päivän suurin yllättäjä oli Lari Lehtonen, 9. Hän hiihti jo perinteisen hyvin ja kun on parempi vapaalla, niin tiesin hänen nousevan korkealle. On hienoa, että urheilijat onnistuvat ja erityisen hienoa se on silloin, kun vähän tuntemattomammat nimet saavat menestystä. Toivottavasti tuo näkyy sponsorirahassakin. Mietin, että aika kornia se, että jollekin venezuelalaiselle kerättiin hetkessä kymppitonni ja hän ei ollut hiihtänyt ikinä aikaisemmin ja samaan aikaan Lehtosen kaltaiset urheilijat joutuvat tappelemaan joka eurosta.

Parisprintit:

Näihin olin kanssa budjetoinut mitalin. Naisten kisassa joukkue ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi vahva. Kumpikin vähän alakanttiin hiihtänyt tällä kaudella. Ruotsi menetti mitalin todennäköisesti siihen, että Stina Nilssonin annettiin hiihtää lauantaina yhdistelmäkisassa, vaikka tippuminen tapahtuikin Ingemarsdotterin osuudella. Kolme kisaa, ei yhtään mitalia vielä Nilssonille. Jenkit ovat kovia lopussa, joten vaikka oli heille huonompi, perinteinen hiihtotapa, niin mitsku tuli. Venäjä oli ehdoton yllättäjä. En olisi uskonut, että pystyvät niinkin hyvin haastamaan Norjan. Toki selvä voitto Norjalle.

Miesten kisa oli merkillinen. Suomi oli mielestäni välissä selkeästi vaikeuksissa. Norja oli irti ja se näytti menevän selvään voittoon. Mietin kuinka Suomi viimeisellä osuudella voisi saada edes mitalia, kun vastassa olivat Ustjugov ja Pellegrino, nuo sprintterit. Iivo Niskanen oli kuitenkin hiihtänyt taktisesti loistavasti säästellen itseään, jolloin vikalle osuudelle olisi voimia. Viimeisessä nousussa selkeästi pääsi karkuun Venäjältä ja Italialta. Hopea olisi varma. Kun alettiin laskea kohti hiihtostadionin J-mutkaa Niskanen alkoi saavuttaa Norjaa ja mutkasta hän otti hyvät vauhdit seuraavaan laskuun ajaen kiinni norjalaista. Vauhtiero oli niin suuri, että Iivo menisi ohitse ja ottaisi kultaa. Sitten tapahtui käsittämätöntä. Yleensä tullaan peesistä melkein kiinni, heitetään ohituskaistalle sinne ulos ja mennään hitaammasta ohitse. Nyt Iivo menikin ahtaaseen tilaan sisäpuolelle. Ajattelin, että nyt tapahtuu jotain. Samassa Iversen askelsikin Iivon eteen, tuli yhteentörmäys, Iversen kaatui ja veti lopulta Iivonkin nurin. Venäjä ja Italia saivat ”ilmaiseksi” kirkkaimmat mitalit ja Suomelle jäi pronssi.

Syy oli Norjan, ei kahta sanaa. Taistelu ei ollut kuitenkaan tasaväkinen. Huippuiskussa loppuun tullut Iivo Niskanen vastaan totaalisen sippi Emil Iversen. Herää kysymys, miksi Iivo riskeerasi kultamitalin änkemällä epäloogisesti sisäpuolelle ahtaaseen tilaan, eikä ohittanut ulkoa, mikä on normaalikäytäntö ja jossa olisi ollut ainakin kolme metriä tilaa. Meinasiko hän, että oli satanut pehmeää lunta, mikä olisi tehnyt ulkopuolen hitaammaksi? Vauhti- ja kuntoero miehillä oli kuitenkin niin suuri, että Suomi olisi ottanut pomminvarman kultamitalin, jos ohitus olisi tapahtunut ulkokautta. Tässä oli vähän samanlainen tilanne kuin nakkikiskalla. Jos joku Tony Halmeen oloinen jätkä riehuu nakkikiskalla, niin ei se ole uhrin vika, jos saa siellä iskun, mutta toisaalta kannattaako sinne mennä, jos näkee, että siellä riehutaan.

Jauhojärvi ei pärjää enää henkilökohtaisessa kisassa, mutta parisprintissä yhdessä Iivon kanssa muodostaa kyllä loistavan joukkueen. Sääli, etteivät saaneet niitä kultamitaleita, mikä olisi ollut täysin ansaittua. Olympiakisoissa laji on vapaalla, mutta 2019 mm-kisoissa olisi taas perinteisellä. Luulen vähän, että Jauhojärvi lopettaa tähän kevääseen, mutta kuten Iivo vähän meinasi, niin joukkue voisi tosiaan pärjätä vielä kahdenkin vuoden päästä. Joka tapauksessa todella harmi, että se kultamitali meni. Se ketuttaa vielä pitkään kaikkia.

Mainokset