Iivolle kultaa ja Kristalle pettymys

Pertsat on hiihdetty ja Suomeen tuli yksi mitali, se kirkkain mahdollinen, kun Iivo Niskanen otti kultaa. Miettikääpä: mikäli hän ei olisi kaatunut parisprintin kolarissa, hänellä olisi jo kaksi kultamitalia. No turha jossitella, tänään kanuunahiihto ja selvä voitto. Naisten kisasta ei eilen sen sijaan tullut mitään, joten budjetoimani kaksi mitalia väliaikalähdöistä supistuivat yhteen. Nyt ollaan yhden jäljessä tavoitteestani.

Naisten 10km (p):

Käsitelläänpä ensin naiset. Kerttu Niskaselta erinomainen hiihto ja kuudes sija. Lopussa valitettavasti Haag kiristi ohi, mutta joka tapauksessa Kertulta kauden paras hiihto ja pistesija. Ei voi moittia millään tavalla. On ollut jopa surullista seurata, kun hän ei ole kauden aikana saanut kuntoaan esiin, mutta nyt sai ja antaa varmasti uskoa, kun alkaa harjoituskausi kohti olympiatalvea. Toki saahan sitä ennen ottaa viestimitalinkin. Laura Mononen hiihti ihan mukiinmenevästi 14. sijalle, vaikka hiipuikin selvästi lopussa. Siinä oli tiukka sekuntikamppailu ja muutama hiihtäjä livahti ohitse. Nämä kaksi hiihtäjää olivat onnistujat.

Anne Kyllöseltä niin surkea esitys, ettei sitä voi puolustella millään tavalla. Selitys siitä, ettei vesikelillä kannattaisi edes lähteä kisaan, oli jonninjoutavaa roskaa. Kommentoin eilen Pekka Holopaiselle twitterissä, että esitetty väite, ettei sopivaa paria löytyisi, on virheellinen, sillä Fischer on ykkösmerkki, tekee varmasti kaikenlaisia suksia. Ei tule siis sellaista tilannetta, mitä Nousiaisella oli Oslossa 2011, ettei Peltoselta yksinkertaisesti löytynyt suksia niihin olosuhteisiin. Tänään Jylhä sanoikin Holopaisen haastattelussa, että Fischer on tosiaan ykköstalli, josta suksia löytää. Hän kertoi samalla, että Kyllösen tapa valita suksia on kummallinen. Herää kysymys, että onko tämä hiihtäjä hermoheikko sekopää ja siksi tuosta ei tullut mitään. Tulee mieleen Marja-Liisa Kirvesniemi, joka otti Hartsan sukset silloin, jos ei itse osannut päättää ja menestystä tulisi. Olisikohan Kyllösellä ukkoa, jonka suksilla voisi hiihtää?

Kristalta ihan ok suoritus, mutta sijoitus kyllä pettymys. Valitsi varmasti kahdesta parista huonomman, mutta ei se niin huono ollut kuin Kyllösen suksi. Suomalaisilla naisilla on vain monesti se taipumus, että he haluavat niin seinäpidon, joten ottavat sen varman päälle. Nyt otti sen takia sen matalamman suksen ja se ei ollut paras siihen keliin. Toisaalta olen samaa mieltä kuin Isometsä, kisassa saattoi olla myös yliyrittämistä, mikä näkyi sitten tekniikassakin. Ja kun ei pärjännyt niin hyvin kuin halusi, niin luovuttiko hän. Ei ainakaan saanut sitä lisäboostia, minkä olisi saanut, jos olisi taistellut mitalista.

Mitalisteista täytyy sanoa se, että Marit Björgen oli nyt ylivoimainen. Hänen hiihtämisestään näki, että se oli hyvin vahvaa koko matkan ajan. Varsinkin loppupuolella ero oli raju. Charlotte Kalla aloitti todella kovaa ja vahvasti, mutta hänen hiihtonsa heikkeni lopussa, kun pito heikkeni. Se on tyypillistä muutenkin hänelle. Perinteinenhän on yleensä ollut hänelle heikompi hiihtotapa ja hän on ollut heikommalla pidolla vaikeuksissa. Hän oli kuitenkin taktikoinut hieman sen lähtöpaikan suhteen ja näin ollen pääsi toisella kierroksella Heidi Wengin perään. No okei, Weng ei ollut nyt niin huimassa vauhdissa, eikä mitalisti, mutta auttoi se varmasti silti. Ylen studiossa ennen kisaa Virpi Sarasvuo spekuloi sillä, että kierros kestää 12 minuuttia ja sen mukaan joku voi hakea peesiä, mutta Aftonbladetissa luki, että Hanna Falk oli ollut Skandinavia-cupin kisassa Lahdessa tammikuussa ja havainnut silloin kierroksen kestävän 13 minuuttia, minkä tiedon perusteella Kalla oli valinnut lähtöpaikkansa. Nämä kaksi ekaa olivat kuitenkin odotettuja mitalisteja. Sen sijaan kolmanneksi hiihtänyt Jacobsen oli minulle yllätys. Hän hyötyi myös peesistä, sillä pääsi toiselle kierroksella lähdettäessä Kristan peesiin. Okei, ei ihan siinä pysynyt, mutta kuitenkin näki edessä menevän Kristan ja varmasti sai itselle lisäpotkua. Kristahan näet hiihti ensimmäisen kierroksen hyvin, joten vauhti oli kunnossa.

Miesten 15km (p):

Alusta alkaen oli jotenkin tuntuma siitä, että tämä oli Niskasen ja Sundbyn kamppailu. Norski on ollut hyvin vahva viime aikoina, mutta toisaalta Iivo oli parisprintin viimeisellä osuudella todella huikean hyvä. Lisäksi hän oli jo Otepäässä toinen. Aamulla mietin, että Iivo voittaa, Sundby on toinen ja kun eilen ei tullut mitskua niin tulisiko tänään kaksi, joten Heikkinen pronssille.

Lopputuloksethan olivat sitten niin, että Iivo maailmanmestari, Jauhojärvi 7., Heikkinen 10. ja Lari Lehtonen 23. Lehtonen parempi vapaalla, joten enempää ei voi oikein odottaakaan ja muut kuten Perttu Hyvärinen tai Ville Nousiainen olisivat varmaan pärjänneet huonommin, joten tuohon tyytyminen. Heikkinen ei saanut ihan sitä itsestään irti, mitä odotin, vaan oli jo alusta alkaen muita jäljessä. Nousi kuitenkin reilusti, sillä alun väliaikapisteet ounastelivat jotain 18. sijaa. Musti on puolestaan aina hyvä lopussa, joten aloitti rauhallisesti ja nosti reilusti sijoitustaan. Jopa kuuden joukkoon oli mahdollisuus, mutta pahaksi onneksi ei päässyt ukrainalaisen ohitse. Itseasiassa se 9,5-13,2km välipätkä ei mennytkään häneltä niin hyvin, mitä odotin.

Niskanen puolestaan hiihti häkellyttävän hyvin. Kontrolloi kisaa alusta alkaen. Sopivalla iskuetäisyydellä puolentoista kilometrin kohdalla, selvästi karussa jo seuraavalla väliaikapisteellä, eikä enää sijastaan luopunut. Lopussa toki Iivo yleensä aina vähän hyytyy ja sai Sundby nytkin kiinni jonkin verran, mutta toisaalta Iivo kertoi, että ero oli sen verran suuri, ettei välttämättä tarvinnut kaikkea ottaa irti. Mielenkiintoista oli kuulla miehen kommentteja, kun ne eivät olleet mitään tasapaksuja, vaan hän oikeasti avasi hienosti kuulijoille Ylen haastattelussa kisaa. Siis tunteita sitä vastaan, ettei oksennus nouse kurkkuun ylämäissä jne. Samoin sanoi, että hänelle oli hyödyllistä hiihtää Skandianavia cupissa, niin tiesi kuinka pitää hiihtää, ts. ei lähtenyt liian kovaa kuten teki muuten mm. nuori Klaebo. Oli myöskin hieno seurata kuinka suunnitelmallisesti ja pikkutarkasti tuohon kilpailuun on valmistauduttu. Oli mm. ollut neljä viikkoa vain kotosalla, eikä käynyt julkisilla paikoilla, jottei tule kipeäksi. Kaikki erittäin ymmärrettävää, sillä mies on kärsinyt aiempina vuosina sairasteluista ja pari kautta on muutenkin mennyt pieleen, viime vuonna esim. oli ylikuntoa. Nyt kaikki meni nappiin, mies oli oikeaan aikaan parhaassa mahdollisessa kunnossa ja tuli arvokisavoitto. Muistan muuten edelleen jotain pätkiä, mm. yhden nousun väliaikapaikalle Harri Kirvesniemen voitosta 15 kilometrillä 1989 kisoista.

Sundby oli kuin olikin varma kakkonen, joka hävisi tänään paremmalleen. Pronssitila sen sijaan vaihtui kisan aikana useasti. Miehissä on niin laaja taso, että ainakin kymmenen ukkoa olisi voinut ottaa mitalin. Siinä mielessä koko mitalikolmikon ennustaminen on haastavaa. Heitin ennen starttia Heikkisen kolmanneksi, mutta yhtä hyvin olisi voinut sanoa: joku norjalainen tai joku ruotsalainen. Lopulta pronssin otti Norjan Dyrhaug, vaikka kisan aikana näytti ensin siltä, että sille sijalle päätyy Tönseth ja myöhemmin niin, että se mitsku menisi Venäjälle.

Arvokisavoitto henkilökohtaiselta matkalta ei ole jokapäiväistä herkkua, eikä se, että kolme miestä hiihtää kymmenen joukkoon. Mieshiihto on noussut aallonpohjastaan upeasti. Heikkinen oli oikessa. Lahden 2001 tapahtumien jälkeen joukkuetta ei käytännössä ollut olemassa ja Jauhojärvi esimerkiksi ja Heikkinenkin ovat joutuneet tekemään suuren työn. Nyt tilanne on paljon parempi koko järjestelmän osalta. Hienoa, että noin lahjakas urheilija, mitä Iivo Niskanen on, on lyönyt läpi noin nopeasti. Mielenkiintoista nähdä tosiaan, voisiko miehen luisteluhiihtokin kehittyä. Ikää ei vielä ole niin paljon. Toisaalta olympiakisat ovat jo ensi vuonna, nyt ei kannata ehkä niin paljon muuttaa, mutta entä sen jälkeen. Hänhän on aina ollut erinomainen teknisesti perinteisellä hiihtotavalla niinkuin Harri Kirvesniemikin totesi, mutta entäpä jos KiHun matolla saataisiin luistelua kehitettyä ja mies olisi iskussa jatkossa myös yhdistelmäkilpailussa. Pitää muistaa, että Sundbykin aloitti melko puhtaasti pertsan hiihtäjänä.

Yksi mitali tosiaan tuli, seuraavaksi ovat vuorossa viestit. Molemmissa on mitalimahdollisuus, mutta kumpikaan ei ole pomminvarma, vaikka sekä miehillä että naisilla on hyvä joukkue. Jommalta kummalta odotan mitalia. Illalla voisi katsoa palkintojenjaon.

Ai niin, Ilta-Sanomat: Porilaisten marssi soitetaan vain olympiavoittajille! Hyi hyi!

Mainokset