JackRabbit juoksukauppa

Juoksukaverini oli New Yorkissa. Hän löysi sieltä hyvään hintaan Saucony Kinvara -kenkiä JackRabbit -juoksukaupasta. Koska minä en ole Amerikassa koskaan ko. brändiin törmännyt, niin päätin ottaa siitä selvää. Innostuin todella tuosta ketjusta nettisivujen perusteella ja päätin kirjoittaa aiheesta blogiin. Tässä postauksessa esittelen Jack Rabbitin ja käyn läpi yleisesti ottaen juoksukauppoja vähittäismyyntikonseptina.

Mikä on JackRabbit?

Ketju on muodostunut sillä tavalla, että coloradolainen yritys nimeltään Running Speciality Group alkoi ostaa yksityisiä, hyvin menestyviä juoksun erikoisliikkeitä vuonna 2012. Syksyllä 2015 ketjuun kuului 76 liikettä ja alkoivat muuttaa niitä yhtenäisen JackRabbit-brändin alle. Liikkeitä on noin kolmasosassa Yhdysvaltoin osavaltioista ja sen lisäksi heillä on hyvin kattava verkkokauppa.

JackRabbitin sivuilla kerrotaan, että he ovat juoksuenthusiastien yhteisö. Paikka henkilöille, joilla on intohimo aktiivista elämäntapaa kohtaan. JackRabbit is where FIT happens!

Miksi juoksukauppoja tarvitaan?

Kerron tarinan 90-luvun lopusta. Tarvitsin uudet lenkkarit ja lähdin Puhoksen InterSportiin ostamaan Adidaksia. Niiden ostaminen osoittautui mahdottomaksi. En silloin ollut vielä varautunut siihen, miten urheiluvälinemyyjät toimivat, enkä omannut riittävän laajaa tietämystä kengistä. Minä olin vietävissä. Myyjä (itse olympiatasolla kilpaillut entinen juoksija) myi minulle puolipakolla Asicsin Gel Kayanot, vaikken niitä halunnut ostaa. Syynä oli varmaan se, että ne olivat kaupan kalliimmat tossut ja tuon siihen aikaan Suomen juoksutossumarkkinoita dominoineella maahantuojalta oli varmaan urheiluvälinemyyjlle suurimmat insentiivit. Se oli sellaista todella hätäistä myymistä, jossa minulle ei jäänyt oikeastaan mitään sananvaltaa. En ollut tajunnut ottaa edes edellisiä kenkiä mukaani, joten hän myi minulle liian suuret kengät. Sanoi, että ne ovat hyvät. Siihen aikaan en juossut juoksumatolla, joten kokeilin tietysti kenkiä ulkona ja yritin niillä juosta muutaman lenkin. Kengät olivat liian isot ja malli ei tuntunut minulle muutenkaan hyvältä. Päätin heittää ne kengät pois ja siirryin takaisin käyttämään vanhoja Nikejani. Oli melkoisen petetty olo. En ole sitä Puhokselle, Asicsille tai sille myyjälle ikinä antanut anteeksi.

Tuolla negatiivisella kokemuksella oli kaksi seurausta. A) Asicsit menivät boikottiin. En ole sen jälkeen ostanut yhtä ainoaa paria Asicseja ja B) minusta tuli jonkinlainen juoksutossuguru. Olen käyttänyt valtavasti aikaa siihen, jotta tietäisin, missä markkinoilla mennään, mitkä tossut voisivat olla minulle sopivat mihinkin käyttötarkoitukseen ja jotta tiedän oikeasti aina enemmän kuin myyjä, joten olen varautunut kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Minä teen ostopäätöksen, eikä se myyjä. Kaikilla juoksijoilla ei ole kuitenkaan halua, aikaa tai muuten mahdollisuutta perehtyä asioihin yhtä paljon, joten olisi mukavaa, mikäli olisi paikka, jossa olisi laaja valikoima eri merkkisiä tuotteita ja myyjien puolelta asiantuntemusta löytää juuri sille asiakkaalle parhaiten sopivat kengät.

Onko täälläpäin mitään vastaavaa? Mielestäni Ruotsissa toimiva Löplabbet-ketju on ehkäpä lähin vastine. Lensin 2010 keväällä Tukholmaan pariksi tunniksi ainoastaan hankkiakseni itselleni kevyemmät juoksukengät. Ajatuksena oli halu kokeilla New Balance 905 -kenkiä. Olin ajatellut niitä seuraaviksi kisakengiksini (sitä ennen olin juossut vain painavilla, hyvin vaimennetuilla tossuilla). Valitettavasti kaupassa ei ollut juuri siitä mallista minun kokoani, mutta kun olin sanonut, että haen lightweight traineria, niin myyjä toi jo heti aluksi kaikki vaihtoehdot siitä kategoriasta ja kokeilin niitä. Lopulta Mizuno Wave Elixir 5 oli se, mihin päädyin. Kyseessä oli itselleni täysin uusi merkki, mutta kenkä oli niin hyvä, että juoksin niitä lopulta kolme paria loppuun. Kaiken kaikkiaan minulla on ollut sittemmin jo 8 paria Mizunoita.

Mitä JackRabbit tarjoaa?

Jos mietitään Baltsu Winningiä, niin en nettisivujen perusteella keksi mitään, mikä voisi olla JackRabbitin tapauksessa paremmin. He eivät siis tarvitse apuani. Siis huomautan nyt, etten ole yhdessäkään heidän liikkeessä käynyt, joten en tiedä miten viihtyisiä ne ovat, kuinka laaja valikoima kivijalkamyymälissä verrattuna heidän nettisivuihinsa on ja kuinka hyvä palvelu heillä on, mutta jos nettisivuista voisi jonkun mielikuvan muodostaa, niin minusta tulisi heti heidän kanta-asiakkaansa, jos asuisin Yhdysvalloissa.

Heillä on ensinnäkin hämmästyttävän laaja valikoima. Merkkejä, malleja, värejä on valtavasti. Sivuilla on jopa julkaisukalenteri kengistä, joista voi seurata koska itseä kiinnostava uusi malli tulee myyntiin.

Heillä on myöskin superhintoja. Kun katsoin esim. Men’s shoes listaa Sauconyn osalta, niin siinä meni Guide 10 $120, Freedom $160 jne., mutta tiettyjen kenkien kohdalla hintaa ei lukenut, vaan luki see price in cart. Näitä olivat mm. erittäin näyttävät, kirkkaan vihreät Guide 9:t, vihreä-mustat Kinvara 7:t ja Kinvara 7 NYC -erikoisversiokengät. Kun esimerkiksi klikkasin auki tuon Guide 9:n, joka muutenkin on minua kiinnostava, erinomainen kenkämalli peruslenkille ja pitkiksille, niin ilmeni, että ovh $120 sijaan kenkä maksaisi $59.97. Alla luki myös you may also like, jossa oli listattu samankaltaisia kenkämalleja kuten esim. Mizuno Wave Inspire 12 ja 13 sekä Brooks Adrenaline GTS 16 ja 17. Noista molemmista ne vanhemmat versiot olivat myöskin tarjouksessa $59.97. Kaiken lisäksi sivuilla luki heti siinä alapuolella, että tilaa uutiskirje, niin saat 10% alennuksen seuraavasta tilauksestasi. Näin ollen hinta olisi vieläkin edullisempi. Mikäli itse olisin Amerikassa, tilaisin varmasti kaksi paria niitä näyttäviä, kirkkaan vihreitä Guide 9 -kenkiä.

Juoksija saa tossusivulta myös lisäinformaatiota. Hänellä on mahdollista antaa ostamastaan tuotteesta tähtiä, samoin hän voi kertoa, miksi valitsi juuri ko. tuotteen ja se lukee sitten siinä sivulla. Samaten on mahdollista kysyä JackRabbitin henkilökunnalta neuvoa esim. kenkämallin kokoasioista ja he vastaavat sitten sille sivulle. Tuotesivut ovat siis hyvinkin informatiivisia.

Nuo juoksukaupat ovat todella yhteisöllisiä. Nettikaupat kun ovat tulleet vahvasti mukaan niin kaikenlaisten kivijalkaliikkeiden ja suurtenkin ketjujen on ollut pakko kehittää asiakaskokemusta. JackRabbitilla on mm. eventejä kuten yhteislenkkejä, bootcampia ja joogaa juoksijoille. Sivustolla on kalenteri, josta näkee missä ja milloin mitäkin tapahtuu. Lisäksi heillä on valmentajien vetämiä maksullisia treeniohjelmia, jotka ovat vähän kuin täkäläiset juoksukoulut.

Verkkosivut ovat mielestäni todella monipuoliset. Pelkästään etusivulta löytyy linkki niihin kenkiin, mitkä myyvät parhaiten sekä viikondiili. Samoin löytyy juoksijoiden suosikit ja ne, mitkä ovat juuri nyt trendikästä. Puhumattakaan yhteisöllisyyttä ja juoksukouluja sisältäviä osioita. Jopa kenkien loppusijoitusta on mietitty. Sivuilla lukee, että viemällä kengät JackRabbit-liikkeesee, ne lahjoitetaan Afrikkaan MORE-säätiölle.

Yhteenveto

Kymmenen pistettä ja papukaijanmerkki. Minäkin haluaisin olla tuollaisen juoksukaupan asiakas. Kuten sanottua, en keksi nettisivujen perusteella, mitä JackRabbitilta puuttuisi. Heillä on laaja valikoima kenkiä hyvään hintaan ja siihen päälle kaikenlainen lisätoiminta kuten yhteislenkit.

JackRabbit ei toki ole ainoa laatuaan, vaan Amerikassa on muitakin ketjuja ja sen lisäksi yksityisiä, paikallisia spesialisteja. Tässä juoksukauppa-asiassa ovat paljon meitä suomalaisia edellä. Sääli sinänsä.

Mainokset